Tågresor

Foto: Andrew Gregory

Hem > Tågresor

Tågresor

Har du gott om tid och känner för att testa en upplevelse utöver det vanliga, kan vi rekommendera en tågresa genom det röda ökenlandskapet i Australien. Det är långa avstånd här och resan tar sin tid, men det är en upplevelse för livet!

I Australien kan du få uppleva två av världens mest berömda tågresor – från Indiska Oceanen i väster till Stilla havet i öster med The Indian Pacific, eller med The Ghan som knyter ihop kontinenten från norr till söder.

Läs mer:

The Ghan

Indian Pacific

Tågresa i egen vagn

The Ghan.
Restaurangvagn på The Ghan.
Foto: Heather Dinas Photography

The Ghan

Tåg är ett spännande sätt att uppleva Australien och Nya Zeeland på! I Australien knyts nord- och sydkusten samman med det legendariska tåget ”The Ghan”.

Efter nästan hundra år gick en gammal dröm i uppfyllelse för tågentusiaster i Australien. Tåglinjen till Alice Springs förlängdes äntligen till Darwin och knöt därmed samman kontinentens nord- och sydkust.

The Ghan är uppkallad efter de afghanska kamelförare som bidrog till att öppna upp Australiens ogästvänliga inre. Tidigare gick tåget från Adelaide till Alice Springs, men efter stora investeringar och mycket arbete har nu hela sträckan till Darwin i norr blivit tillgänglig via räls.Tågresan är på nästan 3 000 km genom Australiens rödfärgade centrum, över boskaps- och fårfarmar, förbi urgamla bergskedjor och enorma saltslätter, till de tropiska träskområdena i norr.

Komforten ombord är hög och det finns gott om tid att reflektera över livet. Och blir du hungrig eller törstig är räddningen inte långt borta. Tillbaka i kupén kan du betrakta naturen och djurlivet som passerar förbi. Regntunga skyar kommer och går, och lämnar efter sig en himmel full av kontraster. Ett ensamt träd klamrar sig fast i jorden medan solen är i färd med att ge de karga landskapet färg igen. Resande får tiden att gå med böcker, samtal eller genom att se på naturen utanför – och hoppas på en liten glimt av Australiens mest berömda djur; kängurun.

För den bästa komforten rekommenderar vi klassen Gold Service eller ännu bättre, Platinum Service. Alla måltider är inkluderade i priset. Måltiderna intas i en exklusiv restaurangvagn som bidrar till att sätta sin prägel på hela upplevelsen.

Platinum service.
Platinum service på The Ghan.
The Ghan.
Före avresa med The Ghan.
Foto: Tourism NT/Paddy Pallin
Ghan Expedition.
Middag under stjärnorna på The Ghan Expedition.

The Ghan expedition

Denna ultimata tågresa tar dig med på en expedition tvärs genom Australiens inre, i bekväma och luxuösa omgivningar, på det historiska tåget The Ghan.

Indian Pacific

The Indian Pacific förbinder öst- och västkusten i Australien, och det tar tre hela dagar att resa de drygt 4 000 kilometerna tvärs över kontinenten från Perth till Sydney.

Efter att tåget långsamt rullar ut från stationen försvinner civilisationen mer och mer, och du har panoramautsikt över Australiens imponerande natur. Du är i det närmsta garanterad att se massor med kängurur, dingos, kameler och emuer på turen. Och vad är väl bättre än att njuta av en god middag medan du ser solen gå ner vid horisonten? Maten ombord är utsökt, och känguru finns självklart på menyn – det kan verkligen rekommenderas.

Väl tillbaka i kupén kommer sängarna att vara bäddade med en liten chokladbit på kudden och medan du vaggas i sömn av tågets rytmiska rörelser fortsätter turen över de ändlösa slätterna. Det tar ett helt dygn för tåget att ta sig över Nullaboröknen. När du vaknar upp till en ny solig dag blir du serverad te, som avnjuts från sängen med en fantastisk utsikt över landskapet utanför.

Många väljer att gå av eller göra ett stopp i Adelaide, och här kan man också byta tåg och ta den andra berömda tågresan i Australien; The Ghan. Vid samtliga stopp finns möjlighet att göra guidade turer eller gå runt på egen hand. Man lär känna sina medpassagerare och tågresan är avkoppling för både kropp och själ.

Efter att ha passerat turens högsta punkt i Blue Mountains är det dags att packa bagaget. För innan du vet ordet av kör tåget in på tågstationen i Sydney och du har rest från Indiska oceanen till Stilla havet – tvärs över en obeskrivlig kontinent.

För den bästa komforten rekommenderar vi klassen Gold Service eller ännu bättre, Platinum Service. Alla måltider är inkluderade i priset. Måltiderna intas i en exklusiv restaurangvagn som bidrar till att sätta sin prägel på hela upplevelsen.

Indian Pacific.
Indian Pacific mellom Sydney og Perth.
Foto: Andrew Gregory
Queen Adelaide Restaurant.
Queen Adelaide Restaurant.

Tågresa i egen vagn

I Australien kan du uppleva två av världens mest berömda tågresor: Från Indiska Oceanen i väst till Stilla havet i öst med The Indian Pacific, eller The Ghan som knyter ihop kontinenten från norr till söder. Önskar du en extra speciell upplevelse kan vi erbjuda dessa tågresor i en egen vagn.

Att resa i egen vagn är den utlimata tågupplevelsen och du kan välja mellan fyra olika vagnar, alla med sin egen interiör och design. Det finns plats för 6 till 10 personer, med sovrum, wc/dusch och egen lounge med stora panoramafönster. Det finns även en vagn med eget kök och matrum. Mellan måltiderna kan du koppla av och njuta av den vackra utsikten över Australiens imponerande natur. Om ni önskar kan utflykter och sightseeing arrangeras vid de olika stoppen (inte inkluderat).

Efter det att tåget långsamt rullat ut från stationen försvinner civilisationen mer och mer och Australiens ödemark dyker upp utanför fönstret. Du är garanterad att se vilda djur som känguru, dingo, kameler och emuer på turen. Och vad är bättre än att njuta av en god middag när du ser solen gå ned bakom horisonten? Maten ombord är utsökt, och känguru finns självklart också på menyn och kan rekommenderas.

Det är långa avstånd och resan tar sin tid, men det är en upplevelse för livet! Det tar hela tre dygn att resa de drygt 4 000 kilometerna med The Indian Pacific tvärs över kontinenten från Perth till Sydney, medan de knappt 3 000 kilomenterna från Adelaide till Darwin tar två dygn.

Komforten ombord är hög och det finns tid att reflektera över livet i allmänhet och att betrakta naturen och djurlivet som passeras utanför. Regntunga skyar kommer och går, och lämnar bakom sig en himmel med kontraster. Ett ensamt träd klamrar sig fast på slätten medan solen är i färd med att ge det karga landskapet färg igen. De resande får tiden att gå med böcker, samtal eller genom att titta ut på naturen som far förbi.

Har du frågor?

Våra resespecialister hjälper dig.

Mån-Fre 08.30 – 16.30