Search
Generic filters
Välj en sida

Nya Zeeland

Nya Zeeland är känt för att vara ett rent och naturskönt land med höga berg, forsande floder och djupa fjordar.

Läs vidare

Nya Zeeland

Våra mest populära resor i Nya Zeeland

Kör själv från Auckland till Christchurch

18 dagar │ Från kr 40 700 per person

Under vägen upplever du först och främst storslagen natur, men även historiska städer, säregen kultur och ett enormt spektrum av utomhusaktiviteter för alla smaker.

New Zealand in style

17 dagar │ Från 165 000 kr per person

Det här är resan för dig som önskar dig det allra bästa, både när det kommer till upplevelser och boende.

Med hyrbil genom Nya Zeeland

24 dagar │ Från 42 400 kr per person

Under den här roadtripen på 3 veckor får du se hela Nya Zeeland, med gott om tid till att utforska spännande städer och landskap med din hyrbil.

Upplev Nya Zeeland

20 dagar │ Från 74 300 kr per person

På den här turen får du möjlighet att uppleva hela Nya Zeeland ombord på en bekväm buss med egen reseguide.

Lär känna Nya Zeeland

Nya Zeeland är känt för att vara ett rent och naturskönt land, med höga berg, forsande floder och djupa fjordar, och en stor mångfald av resmål.

I Nya Zeeland finns bambuträd och vajande palmer, långa vita stränder, sprutande gejsrar och aktiva vulkaner. Maorierna kallar landet Aotearoa, som betyder «landet under det långa vita molnet” För inte så många år sedan var Nya Zeeland i det närmaste avskuret från resten av världen – ett exotiskt land på andra sidan av jordklotet. Längre bort från Sverige än till Nya Zeeland är det inte möjligt att resa. I så fall är du på väg hem igen.

Klimatet är något bättre på Nordön, och det beror på att den ligger närmare ekvatorn. Längst i norr är klimatet subtropiskt, medan man längst söderut på Sydön hittar subarktiska förhållanden i bergen. Oavsett skiner skolen mer i Nya Zeeland än här hemma, och de bästa platserna har i genomsnitt 2400 soltimmar om året.

På dessa sidor finns mer information Nya Zeeland och vad vi kan erbjuda på en resa hit.

En resa till Nya Zeeland är något alla bör få uppleva. Det blir garanterat en upplevelse för livet!

Nya Zeeland är ett ungt land, både geologiskt och befolkningsmässigt. Det är det sista beboliga området i världen som upptäcktes.

Maorierna var de första som kom till Nya Zeeland. De kom antagligen från öarna i Polynesien, och navigerade efter havsströmmarna och stjärnorna. Den första europé som kom hit var holländaren och upptäcktsresande Abel Tasman 1642. Därefter tog det 127 år innan Captain Cook gjorde resan, och fransmännen var även de intresserade av Nya Zeeland en period innan britterna gjorde ett avtal med lokalbefolkningen om att landet skulle blir brittisk koloni. Avtalet kallas Treaty of Waitangi, och skrevs under 6 februari 1840, och detta datum är fortsatt Nya Zeelands nationaldag.

På 1860-talet blev maorierna på Nordön pressade av de europeiska bosättarna att sälja land, något som ledde till ett 20 år långt krig. Mycket av maoriernas land konfiskerades under dessa 20 år. Under tiden blomstrade bosättningarna på Sydön. Stora fårfarmer etablerades, och man hittade guld i i Dunedin 1861, något som gjorde staden till Nya Zeelands största.

På 1870-talet kom det många nya brittiska bosättare, järnvägar byggdes och städerna växte. På denna tid startade också exporten av kött, smör och ost till Storbritannien. Inte så många år senare, 1893, blev Nya Zeeland det första landet i världen som gav kvinnor rösträtt.

1907 blev Nya Zeeland en självständig nation, men de är fortfarande en del av länderna i samväldet, med drottning Elizabeth II som symboliskt överhuvud.

Den nuvarande statsministern heter Jacinda Ardern, och då valdes 2017 blev hon samtidigt en av världens yngsta regeringschefer i en ålder av 37 år.

Nya Zeeland har ca 5 miljoner invånare. Över 75% av befolkningen bor på Nordön, där Auckland är största stad med en tredjedel av den totala befolkningen. Övriga stora städer är Wellington, Christchurch och Hamilton där en stor andel av befolkningen bor.

Nya Zeelands befolkning är vänliga och jordnära, och kallas informellt för ”kiwier”. Landet har genom historien påverkats av kulturer från maorierna, Europa, Stilla havet och Asien och dagens befolkning är en smältdegel av alla dessa kulturer.

Nya zeeländare tycker om friluftsliv och utomhusaktiviteter, och värdesätter den fantastiska naturen lika mycket som vi gör. Vandringar i skogen, i bergen och på stränderna är populärt, det är också camping och fiske. Med så mycket kustlinje är det inte konstigt att många tycker om aktiviteter med anknytning till vatten, och det antas att nästan 15% av alla familjer äger en båt

Det unika och mångkulturella samhället gör att många kiwier omfamnar den urbana livsstilen, med trendiga kafébarer, spännande kulinariska smaker, mode och konst. Samtidigt är jordbruk en viktig del av livet för många av de som bor utanför städerna, och Nya Zeeland är en stor exportör av ull, kött, mejeriprodukter, frukt och vin.

Av kända personligheter från Nya Zeeland kan vi nämna regissören av Sagan om ringen trilogin, Sir Peter Jackson, och inte minst Sir Edmund Hillary som tillsammans med sin sherpa Tenzing Norgay var den första att bestiga Mount Everest i 1953.

Nya Zeeland ligger i den sydvästra delen av Stilla havet i världsdelen Oceanien. Landet består av två huvudöar: Nordön och Sydön. Den största av dessa är Sydön, som är världens 12:e största ö. Öarna skiljs åt av Cooksundet, som på det smalaste stället är ca 25 kilometer brett.

Nya Zeeland befinner sig i jordbävningsbältet (som går runt hela Stilla havet), och landet har många vulkaner, speciellt på Nordön. Nya Zeeland har även cirka 600 mindre öar. Den största av dessa är Rakiura Island, också känd som Stewart Island.

De största städerna i Nya Zeeland är Auckland, Christchurch, Wellington, Hamilton och Tauranga. Mer än halvdelen av befolkningen i Nya Zeeland bor i dessa fem städer.

Fler fakta om Nya Zeeland:
– Det högsta berget i Nya Zeeland är Aoraki (Mount Cook), på 3 724 meter över havet.
– Nya Zeelands högsta och längsta glaciär är Tasman glaciären på Sydön.
– Lake Taupo är Nya Zeelands största insjö, och ligger på Nordön.
– Wellington är världens sydligaste huvudstad.

Nya Zeeland har ett rikt djurliv, och enstaka sjödjur och fladdermöss finns endast här. Nästan halvdelen av alla val- och delfinarter i eller runt Nya Zeeland. Kaskeloter, späckhuggare och knölvalar, samt delfiner lever längs kusten, och här finns också fler pingvinarter än i något annat land.

Kaskelotter kan ses hela året längs Kaikouras kust, på Sydön. Delfiner ser bäst i Bay of Islands på Nordön.

Nationalfågeln är kiwi-fågeln, som endast finns på Nya Zeeland, och som kännetecknas av att den inte kan flyga.

Se Nya Zeelands höjdpunkter

Karta

Föredrar du att resa tillsammans med andra?

Här kommer det nya spännande gruppresor så snart världen öppnar upp igen.

Under tiden kan du se exempel på tidigare gruppresor: Australiens höjdpunkter och Rundresa i Australien och Nya Zeeland.

Vill du få information när vi lägger ut nya gruppresor? Fyll i vårt anmälningsschema, så håller vi dig uppdaterad (Det är helt oförpliktigande!).

Första gången till Nya Zeeland?

Nedan hittar du 3 förslag på resor som täcker in många av landets höjdpunkter. Vi skräddarsyr alla resor, så har du önskemål utöver det som anges i reseförslagen så är det bara att tala om det för oss.

Mt Nicholas High Country Farm.

Med hyrbil genom Nya Zeeland

Under den här roadtripen på 3 veckor får du se hela Nya Zeeland, med gott om tid till att utforska spännande städer och landskap med din hyrbil.

Upplev en maorishow i Rotorua.

Upplev Nya Zeeland

På den här turen får du möjlighet att uppleva hela Nya Zeeland ombord på en bekväm buss med egen reseguide.

Utsikt över Queenstown från Skyline Gondola.

Rundresa i Nya Zeeland och Australien

Följ med på en inspirerande och innehållsrik rundresa där ni besöker platser som Auckland, Queenstown, Sydney, Ayers Rock och Great Barrier Reef. Ni gör även ett stopp i Hong Kong.

Vädret i Nya Zeeland

Nya Zeeland är ett långsträckt land som har varierande klimatförhållanden. Landet sträcker sig över flera klimatbälten, från det subtropiska på öarna i norr till det subarktiska i bergen i söder.

Bli inspirerad

Queenstown ligger otroligt vackert bland majestästiska berg.

10 äventyrliga områden du måste uppleva i Nya Zeeland

Drömmer du om att resa runt på Nya Zeeland men är osäker på vilka platser och områden du ska besöka?

Great Walks New Zealand.

Fantastiska vandringar på Nya Zeeland

Ingenting kan sammanliknas med den storslaga naturen på Nya Zeeland, och ett av de bästa sätten att njuta av den är till fots.