Upptäck Western Australias dolda pärlor

Foto: Tourism Western Australia

Hem > Kör själv > Upptäck Western Australias dolda pärlor
Kör själv - Upptäck Western Australias dolda pärlor

Klicka på kartan för större format.

Upptäck Western Australias dolda pärlor

Kör själv

6 dagar

Perth, Margaret River, Cape Leeuwin, Pemberton, Denmark, Albany

Avresa från Perth

Året runt

Få en offert

I regionen söder om Perth väntar fantastisk mat och vin, fina naturupplevelser och ett historiskt inslag från kolonialtiden. Destinationerna ligger något utanför huvudströmmen av turister och du kan planera aktiviteterna från dag till dag efter dina önskemål.

Dag 1: Perth till Margaret River (270 km)

Resan går söderut från storstaden Perth och de urbana omgivningarna övergår till landsbygd. Efter 170 kilometer passerar ni Bunbury, där möjlighet finns att följa med på en delfinkryssning och besöka stadens akvarium. Lite längre söderut kör ni genom Busselton, som har ett undervattensobservatorium där man kan se det marina livet utvecklas på första parkett.

Dag 2: Margaret River

Denna del av Western Australia har hav på tre sidor och ett klimat som ligger nära det som finns i norra Medelhavet. Här håller också några av Australiens mest kända vinproducenter till.

Är du intresserad av vin och vill ha en rundtur och provsmakning på vingårdar går det bra att parkera bilen och följa med på en dagstur med chaufför. Ett program består vanligtvis av besök på tre eller fyra vingårdar samt en lunch. Ni besöker både stor- och småskaliga producenter och får en unik inblick i hela processen från vinstock till färdig produkt. 

Alternativt kommer bilen väl till pass när du utforskar Margaret River-regionen. Avstånden är så pass stora att man behöver bil, men inte större än att det mesta ligger inom en halvtimmes bilresa. Landskapet längs kusten är varierat och perfekt för vandringar. På de vykortsvackra stränderna finns även goda surfmöjligheter för både nybörjare och mer erfarna surfare.

Dag 3: Margaret River till Pemberton (187 km)

Gör en liten avstickare till Cape Leeuwin Lighthouse under resan. Väl framme i Pemberton kan ni se fram emot att gå en promenad i skogen bland majestätiska Karri-träd, som är bland världens högsta träd. Det äldsta av dem hade redan stått här i 100 år när den engelske sjöfararen James Cook anlände till Australien 1770.

Dag 4: Pemberton till Albany (240 km)

Färden fortsätter söderut tills ni når havet och följer sedan kustvägen vidare till Albany. Längs vägen kan ni göra stopp i Northcliffe, som har en skulpturpark med statyer uthuggna från enorma trädstammar. Ni kör också genom den idylliska semesterstaden med det klingande namnet Denmark, som har vackra stränder med fascinerande klippformationer.

Dag 5: Albany

Albany har en spännande kolonialhistoria som sträcker sig tillbaka till de första bosättningarna som etablerades här 1826. Mycket av den ursprungliga arkitekturen är intakt och i hamnen finns en kopia av segelfartyget Brig Amity, som transporterade hit de första européerna. Amity Trail är en stadsvandring som tar en halvtimme, där ni får se både Brig Amity och de historiska byggnaderna från kolonialtiden.

Staden har ca 35 000 fastboende och ett utbud av  restauranger, som har fokus på närproducerade råvaror från havet och omkringliggande jordbruk. Från juni till oktober finns det mycket goda möjligheter att få se knölvalar på valsafari. På sin färd mellan världshaven samlas knölvalarna i farvattnet utanför Albany, där de leker och umgås. Det finns även vandringsleder genom det vackra om omväxlande naturlandskapet längs kusten.

Dag 6: Albany till Perth (420 km)

Genom att köra motorvägen tillbaka till Perth tar det knappt fem timmar av effektiv körtid. En av platserna värda ett stopp är Stirling Range National Park. Det är en bergskedja som sträcker sig upp till 1000 meter över havet och den enda platsen i Western Australia där det kan falla snö på vintern. Här finns markerade vandringsleder upp till en utsiktsplats med fantastisk utsikt över nationalparken. De kortaste vandringslederna är på cirka en och en halv kilometer varje väg, med en brant stigning på vägen upp till toppen.

I Kojonup, som ligger ungefär halvvägs till Perth, kan ni besöka Kodja Place för att lära er mer om livet för både de första europeiska bosättarna i regionen, såväl som aboriginerna som har bott här i många tusen år.

Läs även: Kör själv i Australien och Nya Zeeland

Har du frågor?

Våra resespecialister hjälper dig.

Mån-Fre 08.30 – 16.30

Fler spännande resrutter

Delfin i Monkey Mia.
Kör själv
Western Australias kust är ett landskap fullt av kontraster där outbacken möter kusten och helt perfekt för en roadtrip.
Läs hela artikeln
Wilsons Promontory.
Kör själv
Kustvägen mellan Sydney och Melbourne är en av Australiens vackraste vägar. Den varierande sträckan tar dig genom sömniga kuststäder, nationalparker med ett rikt djurliv och långa folktomma stränder.
Läs hela artikeln