Sydney till Brisbane: Roadtrip längs östkusten

Foto: Tourism Australia

Hem > Kör själv > Sydney till Brisbane: Roadtrip längs östkusten
Kör själv - Sydney till Brisbane: Roadtrip längs östkusten

Klicka på kartan för större format.

Sydney till Brisbane: Roadtrip längs östkusten

Kör själv

7 dagar

Sydney, Hunter Valley, Port Stephens, Coffs Harbour, Byron Bay, Gold Coast, Brisbane

Avresa från Sydney

Året runt

Få en offert

Kuststräckan mellan storstäderna Sydney och Brisbane är perfekt för en veckas roadtrip. Längs vägen kommer du att lära känna det verkliga och autentiska Australien.

Dag 1: Sydney till Hunter Valley (247 km)

På väg norrut kan du överväga att lägga in ett stopp i hamnstaden Newcastle. Hunter Valley är Australiens äldsta vindistrikt och känt för druvsorterna Semillon och Syrah. Flera av vingårdarna välkomnar besökare för en rundtur, vinprovning och en bättre lunch. Dessa är ofta familjedrivna genom generationer och guiderna ger en unik inblick i historia, kultur och druvornas väg från skörd till ädla droppar. Förutom vin kommer besökare hit för de bra restaurangerna.

Dag 2: Hunter Valley till Port Stephens (100 km)

Port Stephens har en enorm naturlig hamnbassäng och är omgiven av så många som 26 stränder. Om du inte vill tillbringa hela dagen på en av dessa så finns det fina vandringsleder i området. Det finns många operatörer som erbjuder båtturer i skärgården med olika teman, allt från en romantisk segling med picknick till valskådning och simning med delfiner.

Dag 3: Port Stephens till Coffs Harbour (418 km)

Ni fortsätter kustvägen till Coffs Harbour. Resan tar cirka fyra timmar och ni kommer att passera flera små kuststäder, sjöar, regnskogar och fantastiska utsiktsplatser. Resan har nu tagit dig från den tempererade klimatzonen in i det subtropiska, vilket märks i landskapet och i luftfuktigheten.

Genom historien har både träindustrin och bananodlingarna varit hörnstensföretag i Coffs Harbour, men staden med idag ca 80 000 invånare är nu främst en semesterort. Nöjesparken Big Banana är ett välkänt varumärke, och lite inåt landet finns en regnskog med vandringsmöjligheter.

Dag 4: Coffs Harbour till Byron Bay (240 km)

Byron Bay hade en sorts storhetstid i slutet av 1800-talet på grund av guldbrytning och timmerindustrin. Därefter följde en period som sömnig småstad med endast några tusen fastboende. Under 1990-talet blev platsen relevant igen när surfare och konstnärer förälskade sig i den lilla staden med natursköna omgivningar och en perfekt surfstrand.
Surfkulturen och konstnärsgemenskaperna gav staden en trendig känsla, som sedan lockade kändisar och hipsters. Idag är Byron Bay en fascinerande smältdegel och mycket annorlunda än typiska australiensiska småstäder.

Dag 5: Byron Bay

En utflykt till Main Beach och den ikoniska fyren borde stå på agendan för denna heldag i Byron Bay. Den konstintresserade kan tillbringa dagen i gallerier och gatumarknader, om det inte lockar mer med en surflektion på stranden. På den gastronomiska scenen utmärker sig Byron Bay också, med ett tydligt fokus av närproducerad, ekologisk och innovativ mat på restaurangerna. Bli inte förvånad om servitören som serverar frukost talar om namnet på hönan som lagt äggen.

Dag 6: Byron Bay till Gold Coast (92 km)

Kontrasten mellan Byron Bay och urbana Gold Coast är slående. Med sin långa rad av skyskrapor längs strandpromenaden kallas Gold Coast ofta för Australiens svar på Miami. Stadsdelen Surfers Paradise bör upplevas med sina bilfria shoppinggator, bra shoppingmöjligheter och livliga nattliv.

Dag 7: Gold Coast till Brisbane (79 km)

Resan slutar i Brisbane, som med sina drygt 2 miljoner invånare är Australiens tredje största stad. Brisbane River slingrar sig genom stadskärnan och längs flodkanten finns trevliga grönområden med kaféer, restauranger och sandstranden South Bank mitt i stadskärnan. Bland de många andra  attraktionerna som Brisbane har att erbjuda är museer, vattenparker, nöjesparker och Lone Pine Koala Sanctuary.

Har du frågor?

Våra resespecialister hjälper dig.

Mån-Fre 08.30 – 16.30

Fler spännande resrutter

Cradle Mountain.
Kör själv
Tasmanien är ett resmål som blir allt mer populärt och med hyrbil får man möjlighet att utforska städerna, naturen och sevärdheterna i sitt eget tempo.
Läs hela artikeln
Maui på Great Ocean Road.
Kör själv
På denna femdagars bilresa från Melbourne till Adelaide har du gott om tid att utforska Australiens robusta men natursköna sydkust längs Great Ocean Road.
Läs hela artikeln