Nya Zeeland: Nordön på 7 dagar

Foto: Erik_AJV - stock.adobe.com

Hem > Kör själv > Nya Zeeland: Nordön på 7 dagar
Kör själv - Nya Zeeland: Nordön på 7 dagar

Klicka på kartan för större format.

Nya Zeeland: Nordön på 7 dagar

Kör själv

7 dagar

Auckland, Rotorua, Taupo, Napier, Tongariro, Matamata, Waitomo

Avresa från Auckland

Året runt

Nya Zeelands unika och varierande natur är i fokus för denna rundtur på Nordön. Längs vägen blir det stora kontraster, från det gröna och frodiga kustlandskapet till Rotoruas ”månlandskap” med synlig geotermisk aktivitet.

Dag 1: Auckland till Rotorua (230 km)

Du lämnar metropolen Auckland bakom dig och kör genom jordbruksområden och skog på väg söderut. När du närmar dig Rotorua kan du förvänta dig både ånga från jordens inre och lukten av svavel.

Dag 2: Rotorua

Rotorua är känt för sin geotermiska aktivitet med gejsrar, bubblande lera och varma källor. Ett bra sätt att uppleva denna unika plats på är med Waimangu Experience, där du kan se de underjordiska aktiviteternas kraft. Det är en halvdagsutflykt med en vandring i nationalparken och en båttur på Lake Rotomahana.

Rotorua är också maoriernas huvudstad där du kan lära känna ursprungsbefolkningens traditioner och kultur. För en närmare inblick i maorikulturen kan du delta i Cultural Performance & Hangi på kvällen, som består av både en kulturell föreställning och middagsbuffé tillagad på traditionellt maoriskt vis.

Dag 3: Rotorua till Napier (219 km)

På väg till Napier på östkusten passerar du Lake Taupo, som är Nya Zeelands största sjö. Här kan du överväga att göra ett stopp för Taupo Classics Combo, som är en tre timmars utflykt med en kombination av katamaran och motorbåt.

Napier är en charmig kuststad med 65 000 invånare. Staden ligger i Hawke’s Bay-regionen, som är en favoritdestination för mat- och vinentusiaster. Här kan du förvänta dig närproducerad gourmetmat på de många bra restaurangerna och omgivande vingårdar kan besökas för en rundtur, provsmakning och lunch. Den botaniska trädgården, Marine Parade och Nya Zeelands största akvarium är också värda ett besök.

Dag 4: Napier till Tongariro (208 km)

Nästa stopp är Tongariro National Park, som är en stor kontrast till vinrankorna och det frodiga kustlandskapet du reser ifrån. Detta är ett helt unikt vulkanlandskap med smaragdgröna sjöar och vad som ser ut som karakteristiska månkratrar. Flera scener i Sagan om Ringen- filmerna spelades in här, främst huvudpersonen Frodos väg genom ogästvänliga regioner på väg till Mordor.

Dag 5: Tongariro till Matamata (200 km)

Färden fortsätter vidare norrut till ytterligare en liten bit av Sagan om Ringen. Utanför den lilla staden Matamata ligger Hobbiton – den fiktiva byn i ”the Shire” från både Sagan om ringen-triologin och Hobbit-filmerna. Efter inspelningen bevarades inspelningsplatsen med de karaktäristiska hobbithusen och idylliska omgivningarna som en turistattraktion.

Dag 6: Matamata

I Hobbiton kan du välja mellan olika rundvisningar av inspelningsplatsen som varar från två till fyra timmar, med eller utan matservering. Restaurangen som i filmerna går under namnet Green Dragon Inn heter Shire’s Rest Café. Här kan man äta lunch, Evening Banquet och givetvis serveras Second Breakfast när man är i Hobbitland. 

Dag 7: Matamata till Auckland via Waitomo (292 km)

Från Matamata kör du västerut och är i Waitomo efter cirka en timme. Här utspelar sig ett sällsynt naturfenomen inne i de underjordiska grottorna. Glowworm heter lysmask på svenska. Det är en ganska vanlig fluglarv, men i mörkret börjar de lysa genom en kemisk reaktion. De är lika stora som spetsen på en tändsticka, men väldigt många och tillsammans skapar de en magisk ljusshow i taket och på väggarna inne i grottorna. Det hela framstår som en stjärnhimmel i miniatyr. 

Genom researrangörer som erbjuder olika koncept har man tillgång till grottorna. Alla med en guide som ansvarar för säkerheten. Du kan åka en båt som tyst glider fram i vattnet längst ner i grottorna, eller en mer adrenalinfylld variant med en kombination av underjordisk forsränning och ziplining.

Efter besöket i Waitomo kör du norrut och tillbringar ett par timmar på vägen innan du är tillbaka i Auckland.

Gör drömresan till verklighet

Fler spännande resrutter

Byron Bay.
Kör själv
Kuststräckan mellan Sydney och Brisbane är perfekt för en veckas roadtrip. Längs vägen kommer du att lära känna det autentiska Australien.
Läs hela artikeln
Cradle Mountain.
Kör själv
Tasmanien är ett resmål som blir allt mer populärt och med hyrbil får man möjlighet att utforska städerna, naturen och sevärdheterna i sitt eget tempo.
Läs hela artikeln