Nya Zeeland: Nordön och Sydön på 12 dagar

Foto: komkrity - stock.adobe.com

Hem > Kör själv > Nya Zeeland: Nordön och Sydön på 12 dagar
Kör själv - Nya Zeeland: Nordön och Sydön på 12 dagar

Klicka på kartan för större format.

Nya Zeeland: Nordön och Sydön på 12 dagar

Kör själv

12 dagar

Auckland, Rotorua, Taupo, Napier, Wellington, Blenheim, Kaikoura, Mount Cook, Queenstown, Dunedin, Christchurch

Avresa från Auckland

Året runt

På denna rundresa får du uppleva det bästa av hela Nya Zeeland från norr till söder. Längs vägen väntar majestätisk och omväxlande natur, mysiga småstäder, storstäder och upplevelser man inte får någon annanstans i världen. Resan är upplagd med lagom långa etapper mellan resmålen och några heldagar på samma plats.

Dag 1: Auckland till Rotorua (235 km)

Från Auckland sätter ni kursen söderut. Halvvägs till Rotorua kör du genom Hamilton som är Nya Zeelands fjärde största stad. Några mil efter Hamilton är det möjligt att göra en avstickare till Hobbiton – en av Sagan om Ringen-triologins inspelningsplatser och en mycket populär turistattraktion.

Dag 2: Rotorua

Redan när du närmade dig Rotorua dagen innan märkte du förmodligen både underjordisk ånga och lukten av svavel. Regionen är känd för sin geotermiska aktivitet med gejsrar, bubblande lera och varma källor. Detta är också maoriernas huvudstad, där ni kan uppleva urbefolkningens traditioner och kultur, som är bättre bevarade här än någon annanstans i landet. Ett fint sätt att avrunda dagen i Rotorua på är Maori Hangi Dinner & Concert, där du kommer att serveras både kulturella inslag och middag tillagad på traditionellt maorisätt.

Dag 3: Rotorua till Napier (219 km)

Dagens etapp tar runt tre timmar av effektiv körning. Längs vägen passerar du Lake Taupo, som är Nya Zeelands största sjö. Här kan du överväga att göra ett stopp och göra Taupo Classics Combo för att uppleva mer av detta natursköna område.

Dag 4: Napier

Napier ligger på östkusten i ett av Nya Zeelands många kända vinregioner. Staden har
65 000 invånare och ett stort utbud av bra restauranger. Det är en charmig stad med spännande arkitektur och konstnärliga inslag i stadsbilden. Andra attraktioner är Marine Parade och Nya Zeelands största akvarium.

Dag 5: Napier till Wellington (315 km)

Du lämnar kusten och kör sydväst. Ungefär fyra timmar senare anländer du till Wellington med utsikt över Tasmanhavet. Huvudstaden har en kompakt stadskärna med en trevlig hamnpromenad, förstklassiga restauranger och kulturella sevärdheter. Nationalmuseet Te Papa kan verkligen rekommenderas och när dagen övergår till kväll finns det  teaterföreställningar både inomhus och utomhus.

Dag 6: Wellington – Picton – Blenheim (28 km)

Färjan mellan Wellington och Picton på Sydön tar tre och en halv timme. Från Picton är det bara en kort körning till Blenheim. Du är nu i Marlborough-regionen, som är både naturskön och känd för vindruvan Sauvignon Blanc. På flera av vingårdarna är det möjligt att få göra en guidad rundvisning och följa druvornas väg från vinrankor till dyrbara droppar.

Dag 7: Blenheim – Kaikoura – Christchurch (316 km)

Färden fortsätter söderut längs Sydöns östkust. Längs vägen passerar du flera utsiktsplatser och småstäder. Halvvägs till Christchurch kör du genom Kaikoura som är en av världens bästa platser för valsafari. Här finns också ett fascinerande landskap där bergen möter kusten. Toppen av Mount Manakau är 2600 meter hög och bara en dryg mil från havet. Kaikoura har också bra restauranger med stort fokus på närproducerad fisk och skaldjur.

Dag 8: Christchurch till Aoraki, Mount Cook (332 km)

Nästa stopp är nationalparken Aoraki, där Mount Cook ligger. Detta är Nya Zeelands högsta berg med sina 3724 meter över havet. Vid ankomsten till Aoraki kan du följa med på en guidad båttur på Lake Pukaki med fantastisk utsikt över berget och Tasman Glacier. Beräkna en fyra timmars resa från Christchurch.

Dag 9: Mount Cook till Queenstown (262 km)

Queenstown ligger i höglandet på Sydön och har ett klimat som påminner om det svenska och norska, med tydliga årstider och möjlighet till skidåkning på vintern. Staden är en populär destination för alla typer av extremsport som alpin skidåkning, fallskärmshoppning, bungyjump, mountain bike, bergsklättring och forsränning, för att nämna några av de många möjligheterna.

Dag 10: Queenstown

Hela dagen står till ditt förfogande i Queenstown. Om de ovan nämnda aktiviteterna är för äventyrliga, så finns det även utmärkta vandringsmöjligheter till fots, med cykel/elcykel eller på hästryggen. Stadens centrum är litet och översiktligt med ett bra utbud av caféer och restauranger.

Dag 11: Queenstown till Dunedin (286 km)

Resan till Dunedin på östkusten tar tre och en halv timme genom berg, skogar och jordbruksområden. Dunedin är den näst största staden på Sydön med 123 000 invånare. Staden har en rik historia som går tillbaka till guldrushen under senare hälften av 1800-talet och med fascinerande arkitektur från samma tid. Djurlivet på halvön Otago Peninsula är också värt att se med bland annat pingviner och albatrosser.

Dag 12: Dunedin till Christchurch (363 km)

Efter vistelsen i Dunedin kör du norrut längs kusten med kurs mot Christchurch. Ett trevligt ställe att stanna till på längs vägen är Oamaru, som i likhet Dunedin är en arkitektonisk resa tillbaka till den viktorianska eran på 1800-talet.

Gör drömresan till verklighet

Fler spännande resrutter

Delfin i Monkey Mia.
Kör själv
Western Australias kust är ett landskap fullt av kontraster där outbacken möter kusten och helt perfekt för en roadtrip.
Läs hela artikeln
Mat och vin i Nya Zeeland.
Kör själv
På denna roadtrip från Auckland till Christchurch kommer du att uppleva både välkända vinregioner och Nya Zeelands fascinerande natur.
Läs hela artikeln