Nya Zeeland för mat- och vinentusiaster

Foto: THL

Hem > Kör själv > Nya Zeeland för mat- och vinentusiaster
Kör själv - Nya Zeeland för mat- och vinentusiaster

Klicka på kartan för större format.

Nya Zeeland för mat- och vinentusiaster

Kör själv

7 dagar

Auckland, Rotorua, Napier, Wellington, Blenheim, Kaikoura, Christchurch

Avresa från Auckland

Året runt

På denna roadtrip från Auckland till Christchurch kommer du att uppleva både välkända vinregioner och Nya Zeelands fascinerande natur. Resmålen är noggrant utvalda med tanke på de bästa mat- och vinupplevelserna.

Dag 1: Auckland till Rotorua (230 km)

Resan startar i Auckland och bilresan till Rotorua tar cirka två och en halv timme.

Att ta linbanan upp till Skyline Restaurant på Mount Ngongotaha ger dig en spektakulär utsikt över Rotorua. Staden är känd för sitt särpräglade naturlandskap som kännetecknas av hög geotermisk aktivitet i form a gejsrar, varma källor och bubblande lera. Rotorua är också huvudstad för ursprungsbefolkningen maorierna, och deras kultur och traditioner är bevarade här. För att lära känna maorikulturen bättre rekommenderar vi Maori Hangi Dinner & Concert på kvällen, där du serveras både kulturella inslag och middag tillagad på traditionellt maoriskt sätt.

Dag 2: Rotorua till Napier (219 km)

Bilresan vidare till Napier tar cirka tre timmar och längs vägen passerar du Lake Taupo, som är Nya Zeelands största sjö. Napier är en kuststad i Hawke’s Bay-regionen och en favoritdestination för både mat- och vinentusiaster. Här odlas druvsorterna Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah och Malbec för rödvinsproduktion samt Chardonnay och Sauvignon Blanc för vitt vin.

Dag 3: Napier

Napier är en charmig stad med spännande arkitektur och konstnärliga inslag i stadsbilden. Värt att notera är den botaniska trädgården, Marine Parade och Nya Zeelands största akvarium.

Ett bra tips är att börja dagen med en rundtur, lunch och vinprovning på Church Road Winery, som är en av landets äldsta och mest traditionsrika vinproducenter. Här kan du följa med på ”Behind the Scenes Tour” och se hur de ädla dropparna tillverkas.

Dag 4: Napier til Wellington (350 km)

Idag korsar du Nya Zeeland på tvärs från öst till väst och hamnar i Wellington. Huvudstaden hamnar ofta i skuggan av det större och mer kända Auckland, men många nyzeeländare kommer att skriva under på att Wellington överträffar Auckland på den kulinariska tronen.
Wellington är annars en vacker stad med en kompakt stadskärna och en trevlig hamnpromenad.

Dag 5: Wellington till Blenheim via Picton (28 km)

Färjan över till Picton på Sydön tar tre och en halv timme. Därifrån är det en kort bilresa till Blenheim i Marlborough-regionen, som är världsberömd för sin Sauvignon Blanc. Kombinationen av klimatet och jordmånen ger druvorna en djup och karaktäristisk arom, vilket gör vinet eftertraktat över hela världen.

Dag 6: Blenheim

För att få ut det bästa av denna natursköna plats rekommenderar vi dagsutflykten Marlborough Icons Tour. Den inleds med en guidad båttur i skärgården. Ombord får du en inblick i historia, flora och fauna. Det blir även vinprovning.

Skärgårdens många öar och sund skapar exceptionellt goda förutsättningar för så kallat vattenbruk, med kommersiell produktion av bland annat lax, ostron och andra skaldjur. Efter en rundtur i några av produktionsanläggningarna avrundas utflykten med provsmakning av skaldjur – givetvis tillsammans med ett glas Marlborough Sauvignon Blanc av högsta kvalitet.  

Dag 7: Blenheim till Christchurch via Kaikoura (316 km)

Du följer kustvägen söderut mot Christchurch och på vägen dit kör du genom Kaikoura. Här möts de höga bergen och havet i ett dramatiskt landskap. Platsen anses vara en av de bästa i världen för valsafari, där du även kan förvänta dig att se delfiner, sälar och sjöfåglar av många slag. Kaikoura har också mycket bra fisk- och skaldjursrestauranger när det är dags för lunch. Bilresan från Blenheim till Christchurch tar cirka fyra timmar, så du hinner tillbringa dagen i Kaikoura och anländer till Christchurch på kvällen.

Gör drömresan till verklighet

Fler spännande resrutter

Dunsborough vid Margaret River.
Kör själv
I regionen söder om Perth väntar fantastisk mat och vin, fina naturupplevelser och ett historiskt inslag från kolonialtiden.
Läs hela artikeln
Roadtrip på Nya Zeeland.
Kör själv
På denna rundresa i Nya Zeeland väntar majestätisk och varierad natur, mysiga småstäder, storstäder och upplevelser man inte får någon annanstans i världen.
Läs hela artikeln