Kör kustvägen mellan Sydney och Melbourne

.

Hem > Kör själv > Kör kustvägen mellan Sydney och Melbourne
Kör själv - Sydney till Melbourne

Klicka på kartan för större format.

Kör kustvägen mellan Sydney och Melbourne

Kör själv

8 dagar

Sydney, Jervis Bay, Batemans Bay, Eden, Lakes Entrance, Wilson Promontory, Phillip Island, Melbourne

Avresa från Sydney

Året runt

Få en offert

Kustvägen mellan Sydney och Melbourne är en av Australiens vackraste vägar. Den varierande sträckan tar dig genom sömniga kuststäder, nationalparker med ett rikt djurliv och långa folktomma stränder.

Aktiviteterna och upplevelserna under vägen är många och varierande och under resan kommer du se att landskapet och naturen konstant ändrar karaktär.

Besök de kritvita stränderna i Jervis Bay, ät färska ostron i Pambula och se valar i Eden. Möt havsörn i Mallacoota och upplev det sköra ekosystemet i Croajingolong National Park. Ta en båttur på den stora insjön Gippsland Lakes. Promenera längs Ninety Mile Beach innan du reser till den sydligaste punkten på det australiska fastlandet i Wilsons Promontory National Park. På Philip Island möter du vänliga pälssälar och tittar på den dagliga pingvin paraden i skymningen. Avsluta resan med en utsökt måltid och en god flaska vin på en av vingårdarna på Mornington Peninsula.

Vi har satt ihop en 8 dagars resrutt som ger dig möjlighet att uppleva allt som regionen har att erbjuda, utan stress eller för många timmar i bilen per dag.

Dag 1: Sydney – Nowra, ca 200 km

Sea Cliff Bridge på Grand Pacific Drive.
Kör över spektakulära Sea Cliff Bridge.
Foto: Taras Vyshnya – stock.adobe.com

Kör söderut från Sydney genom Royal National Park och följ vägen som klamrar sig fast på klippkanten mot havet. Ta en fikarast i Wollongong innan ni fortsätter till Kiama där ni kan se det berömda blåshålet i klipporna där havet pressar vattnet 60 mupp i luften. Kör längs Shoalhaven Heads, ett populärt ställe för fiske, surfing och strandliv, eller kör in i landet till historiska Berry och ät en traditionell publunch.

Innan ni ankommer till Nowra kan ni smaka på de prisbelönta vinerna på vingården Coolangatta Estate. Tillbringa natten i Nowra eller fortsätt 20 minuter söderut till Paperbark Camp, som har luxuösa safaritält belägna mellan höga eukalyptus- och paperbarkträd.

Dag 2: Nowra – Batemans Bay, ca 120 km

Paperbark Camp.
Jervis Bay.
Foto: Hutchings Camps Pty Ltd

Kör vidare till Huskisson i Jervis Bay, där ni kan följa med på en delfintur eller gräva ner fötterna på Hyam Beach, som är en av världens vitaste stränder. I närheten ligger nationalparken Booderee National Park där man kan slappna av på stranden, vandra i skogen, hyra havskajak, dyka eller beskåda det rika fågellivet.

Gör ett stopp i Ulladulla och köp fish & chips i hamnen. Övernatta i en campingstuga på stranden i Murramarang National Park, där kängurur betar precis utanför dörren. Alternativt kan ni fortsätta till Batemans Bay och övernatta där.

Dag 3: Batemans Bay – Eden, ca 200 km

Humpback Whale.
Se valar utanför Eden eller Jervis Bay.
Foto: Wildlife Coast Cruises

Se er omkring i den historiska småstaden Mogo, som var en guldgrävarstad på 1800-talet. Fortsätt till Mimosa National Park där ni kan simma, snorkla, surfa eller vanda längs med kustlinjen. Fortsätt in i landet till oststaden Bega, eller smaka på den berömda osten i Pambula. Dagen avslutas i Eden, där ni kan se rätval och knölval mellan maj och november. Gå en promenad i skogen med vildblommor, stränder och eukalyptusträd i Ben Boyd National Park innan ni tar kväll.

Dag 4: Eden – Bairnsdale, ca 275 km

Lakes Entrance, Victoria.
Lakes Entrance, Victoria.

Idag lämnar ni delstaten New South Wales och kör in i Victoria. Gör ett stopp i den vackra kuststaden Mallacoota och padla kanot upp till Gipsy Point där ni kan ha en picknick i det fria bland kängurur och havsörn. Se en av världens största kolonier av små pingviner på Gabo Island.

Utforska därefter ekosystemet i Croajingolong National park eller kör söderut Cape Conran Costal Park för lunch. Övernatt i Cape Conran, eller fortsätt till kuststaden Lakes Entrance eller tätorten Bairnsdale.

Dag 5: Bairnsdale – Walhalla, ca 160 km

Walhalla.
Walhalla.

Börja dagen tidigt och kör genom det lantliga landskapet. Ta en paus i Maffra och smaka på Maffra Cheddar och ta en kaffe på byns historiska huvudgata. Stanna för lunch på Tinamba Hotel, som är en klassisk australiensisk pub med ett utbud av mat och vin som ligger långt högre i standard än vanlig pubmat.

Fortsätt till den lilla byn Walhalla, en gammal guldgrävarby belägen i vackra omgivningar i den sydliga delen av bergskedjan Victorian Alps. På guldgrävartidens glansdagar hade Walhalla som mest 2500 invånare, men i dag bor där färre än 20 personer. Tillbringa natten på historiska Star Hotel.

Dag 6: Walhalla – Foster, ca 200 km

Wilsons Promontory.
Wilsons Promontory National Park.

Utforska Baw Baw National Park i Walhalla innan ni sätter kursen söderut mot Wilsons Promontory National Park, som är belägen längst i söder på det australiensiska fastlandet. Här finns det många vandringsleder av olika längd, med fantastiska utsiktspunkter över nationalparkens bukter och stränder. Stanna på den vackra vita stranden Squeeky Beach. Ni kan övernatta på en av campingplatserna i Wilsons Prom, eller köra norrut till Foster och övernatta där.

Dag 7: Foster – Phillip Island, ca 105 km

Seal Rock på Phillip Island.
Seal Rock på Phillip Island.

Idag kör ni från Foster till Philip Island. På vägen kan ni ta en paus i Fish Creek och San Remo, innan ni kör över bron till Philip Island. Se koalor, sälar och pingviner som dyker upp på stranden när dagsljuset börjar försvinna. Philip Island är också hem till racebanan Philip Island Grand Prix Circuit om man är intresserad av MotoGP eller V8 Supercar. Övernatta i Cowes eller Rhyll.

Dag 8: Phillip Island – Melbourne, ca 250 km

På väg från Philip Island till Melbourne rekommenderar vi att köra via den vackra ön Mornington Peninsula. Här finns fina sandstränder, golfbanor, vingårdar och bra restauranger. I Sorrento kan ni simma med delfiner. Spendera natten i badorten Mornington om ni har tid, eller fortsätt till kulturella Melbourne, där ni kan utforska labyrinten av undangömda bakgator, säregna barer, exklusiva restauranger och små butiker.

Avsluta resan i Melbourne, eller fortsätt vidare mot Adelaide via Great Ocean Road och Grampians National Park. Det går också bra att köra inom landet tillbaka till Sydney via historiska småbyar, idylliska vinområden och landets huvudstad Canberra.

Detta filmklipp summerar höjdpunkterna på sträckan mellan Sydney och Melbourne.

Har du frågor?

Våra resespecialister hjälper dig.

Mån-Fre 08.30 – 16.30

Fler spännande resrutter

Byron Bay.
Kör själv
Kuststräckan mellan Sydney och Brisbane är perfekt för en veckas roadtrip. Längs vägen kommer du att lära känna det autentiska Australien.
Läs hela artikeln
Cradle Mountain.
Kör själv
Tasmanien är ett resmål som blir allt mer populärt och med hyrbil får man möjlighet att utforska städerna, naturen och sevärdheterna i sitt eget tempo.
Läs hela artikeln