Brisbane till Cairns: Roadtrip längs Stora Barriärrevet

Foto: Tourism and Events Queensland/Reuben Nutt

Hem > Kör själv > Brisbane till Cairns: Roadtrip längs Stora Barriärrevet
Kör själv - Brisbane till Cairns

Klicka på kartan för större format.

Brisbane till Cairns: Roadtrip längs Stora Barriärrevet

Kör själv

15 dagar

Brisbane, Rainbow Beach, Rockhampton, Airlie Beach, Townsville, Mission Beach, Port Douglas, Cairns

Avresa från Brisbane

Året runt

Få en offert

På denna roadtrip utforskar ni Queenslands kust i nordöstra Australien. Längs denna kuststräcka möter regnskogen havet och Stora Barriärrevet. Trevliga semesterstäder ligger som på ett pärlband längs kusten.

Ni besöker några av Australiens vackraste stränder och får massor av möjligheter att utforska det marina livet på revet. Etapperna på vägen tar relativt lite av tiden. Med ett par undantag är restiden mellan resmålen klar på några timmar och flera hela dagar har lagts in utan bilresa till en ny destination.

Dag 1: Brisbane till Montville (100 km)

Äventyret börjar i Brisbane, den livliga metropolen som också är huvudstad i delstaten Queensland. Inte långt efter att du kommit ut ur staden och norrut på Bruce Highway ligger Glass House Mountains National Park. Här finns både vandringsmöjligheter till utsiktsplatser med fantastisk utsikt över det särpräglade landskapet, och flera bra matställen att äta lunch eller middag på.

Dag 2: Montville

Dagen är fri för egna aktiviteter och det finns mycket spännande att göra i närheten. Bilresan är kort till Sunshine Coast, en medelstor stad med all service och fina stränder. I omedelbar närhet ligger också Australia Zoo, som drivs av familjen till den nu avlidne tv-kändisen och zoologen Steve Irwin. Ett annat bra alternativ för denna dag är Hinterland Rainforest Walk.

Dag 3: Montville till Rainbow Beach (188 km)

Bilresan till Rainbow Beach tar ganska precis två timmar. Om ni vill se mer av Sunshine Coast rekommenderar vi att ni gör en liten avstickare till den charmiga semesterstaden Noosa Heads för lunch. Här finns många trevliga uteserveringar inom gångavstånd från stranden.

Dag 4: Rainbow Beach

Rainbow Beach är en liten ort med en stor och inbjudande strand. Några kilometer söderut ligger Great Sandy National Park med utmärkta vandringsmöjligheter.

Dag 5: Rainbow Beach

Med två hela dagar i Rainbow Beach bör en dem användas för en heldagsutflykt till K’gari, som tills nyligen hette Fraser Island. Den är inte bara världens största sandö, utan också en av Australiens mest populära attraktioner. Det aboriginska namnet K’gari betyder paradis, och du kan se varför när du passerar genom den gröna regnskogen och Lake McKenzie uppenbarar sig, med sitt djupblå vatten, kantad av perfekta kritvita sandstränder. Det rika fågel- och djurlivet inkluderar dingo, Australiens enda landlevande rovdjur. Utflykten runt ön måste bokas i förväg och man tar sig över till ön med reguljär båt från fastlandet.

Dag 6: Rainbow Beach till Agnes Water (322 km)

Dagens etapp tar cirka tre och en halv timme. Ett trevligt ställe att stanna till på längs vägen är den lilla staden Bundaberg. Väl framme i Agnes Water väntar ännu en perfekt strand som ligger utanför turistströmmen. Solnedgången är absolut värd att uppleva, antingen från stranden eller på en kvällsutflykt i kajak. Från juli till oktober är knölvalar en vanlig syn utanför Agnes Water.

Dag 7: Agnes Water till Rockhampton (225 km)

Strax utanför Agnes Water ligger Eurimbula National Park, som har ett otroligt varierat naturlandskap. Ni hinner fint med en upptäcktsfärd här innan ni kör vidare i cirka 2 timmar till Rockhampton. Rockhampton har en befolkning på 75 000 och en spännande historia som sträcker sig tillbaka till de tidiga europeiska bosättningarna. Populära sevärdheter inkluderar Rockhampton Museum of Art och zoologisk trädgård.  

Dag 8: Rockhampton till Airlie Beach (481 km)

Beräkna fem till sex timmars körtid mellan Rockhampton och Airlie Beach. 100 kilometer före Airlie Beach kommer du till Cape Hillsborough National Park, en halvö där regnskogen möter revet. Här finns en rikligt djurliv och kängurur är en vanlig syn på stranden.

Dag 9: Airlie Beach

Airlie Beach är ingångsporten till ögruppen Whitsundays. Dessa öar har allt man förväntar sig av ett tropiskt paradis. Tillbringa dagen på Whitehaven Beach, som är en av de vackraste stränderna i hela Australien. Det var för övrigt här som succéfilmen Pirates of the Caribbean spelandes in, inte i Karibien. Om ni vill dyka eller snorkla på revet finns det ett antal företag som arrangerar hel- eller halvdagsutflykter med båt.

Dag 10: Airlie Beach till Townsville (273 km)

Beräkna mer än tre timmars resa till Townsville, som är en medelstor stad. Även här finns vackra stränder och närhet till Stora Barriärrevet, men tillbringa gärna morgonen i Airlie Beach. En attraktion i Townsville är akvariet Great Barrier Reef Wonderland.

Dag 11: Townsville till Mission Beach (235 km)

Ungefär halvvägs till Mission Beach kör ni genom Ingham, som kallas ¨’Little Italy’. Med andra ord ett utmärkt ställe att äta lunch på om du tycker om det italienska köket.

Dag 12: Mission Beach

Mission Beach är en av platserna där regnskogen sträcker sig nästan ända ner till havet. Här kan du välja och vraka mellan att tillbringa dagen i skogen, på en båttur ut till Stora Barriärrevet för dykning och snorkling, eller bara koppla av på stranden.

Dag 13: Mission Beach till Port Douglas (204 km)

Ni kör vidare norrut längs kusten och passerar Paronella Park och Wooroonooran National Park som båda är värda ett stopp. Lite drygt halvvägs kör du genom Cairns, som är den största staden i regionen med ett stort utbud av caféer och restauranger.

Dag 14: Port Douglas

Port Douglas är en idyllisk liten semesterstad med en avkopplande atmosfär, fantastisk strand och närhet till Stora Barriärrevet. Det är också en kort resa till Daintree för att utforska mer av regnskogen. Förutom vandring är populära aktiviteter i Daintree ziplining och så kallad ’river draft’ som är en lättare version av forsränning.

Dag 15: Port Douglas til Cairns (67 km)

På väg söderut igen är det värt att stanna till vid Rex Lookout, här har man en spektakulär utsikt över kusten. Tillbringa gärna några dagar i Cairns efter roadtripen, för här finns mycket spännande att göra. Staden är har all service man kan behöva. Om du inte har fått nog av Stora Barriärrevet så finns det många operatörer som erbjuder dagsturer till det yttre revet och i Cairns finns även ett akvarium som öppnades 2017 och som anses vara Australiens bästa. För mer regnskog är det veterantåget och/eller linbanan till Kuranda Rainforest som gäller.

Läs även: Kör själv i Australien och Nya Zeeland

Har du frågor?

Våra resespecialister hjälper dig.

Mån-Fre 08.30 – 16.30

Fler spännande resrutter

Maui på Great Ocean Road.
Kör själv
På denna femdagars bilresa från Melbourne till Adelaide har du gott om tid att utforska Australiens robusta men natursköna sydkust längs Great Ocean Road.
Läs hela artikeln
Dunsborough vid Margaret River.
Kör själv
I regionen söder om Perth väntar fantastisk mat och vin, fina naturupplevelser och ett historiskt inslag från kolonialtiden.
Läs hela artikeln