Search
Generic filters
Välj en sida

Topp 9 höjdpunkter i Victoria

Topp 9 höjdpunkter i Victoria

Detta är höjdpunkterna du inte bör missa när du besöker delstaten Victoria.

#1 – Se pingvinparaden vid solnedgången

Efter att de små pingvinerna varit ute till havs för att skaffa mat till sig själva och sina ungar, vaggar de upp på stranden på Phillip Island. Detta sker varje kväll vid skymningen. Tillsammans tar de sig till sina bon som ligger utspridda i sanddynerna ovanför stranden.

Det finns många olika sätt att uppleva detta speciella fenomen på. Vi rekommenderar att man deltar i en av de mindre grupperna, då de kommer närmare djurlivet. Fråga oss om råd så att du får den bästa upplevelsen!

Små pingviner som vaggar fram på stranden på Phillip Island.

De små pingvinerna vaggar upp på stranden på Phillip Island. Foto: D.Parer & E.Parer-Cook

#2 – Åk på en oförglömlig roadtrip

Victoria är den perfekta staten för en roadtrip. Höjdpunkterna är många, och det blir inte långtråkigt. Från natursköna vägsträckor som The Great Ocean Road, till idylliska små kuststäder, nationalparker med vattenfall och utkikspunkter, världskända surfarstränder och ändlösa lantbruksområden med vinrankor och lokal mat. Och i tillägg till detta Australiens välkända djurliv!

Great Ocean Road är bara en av många vackra rutter i Victoria.

Great Ocean Road är bara en av många vackra vägsträckor i Victoria. Foto: Robert Blackburn

#3 – Mat och vin av världsklass

Det är ingen tvekan om att Victoria är en delstat som lever för mat och dryck. Kvalitet är ett nyckelord i det mesta som sker på matfronten, och lokalbefolkningen värdesätter goda, färska och lokala råvaror. Det finns många bra vinområden, från Yarra Valley utanför Melbourne, till Mornington Peninsula i söder och Rutherglen i norr.

Testa en av Victorias fantastiska restauranger.

Testa en av Victorias bra restauranger.

#4 – Nationalparker som tar andan ur dig

Victorias nationalparker är lika varierade som de är oförglömliga. Från Wilsons Promontory med kritvita stränder, turkoksblå bukter och höga berg, till Grampians som bjuder på spektakulära utkikspunkter, höga vattenfall och en mångfald av vandringsturer i alla svårighetsgrader. Oavsett om du vill gå på tur, se djurlivet, åka skidor, paddla kajak eller ta livet med lugn och ro och bara njuta av omgivningarna – så har Victoria en nationalpark som passar dig.

Utsikten från Mount Sturgeon i Grampians National Park.

Utsikten från Mount Sturgeon i Grampians National Park.

#5 – Se känguru och koala

Victoria är en av delstaterna där det är lättast att få se det välkända djurlivet. Se koalor i träden i Great Otway National Park och kängurur på de öppna slätterna i Grampians. Pingvinparaden på Phillip Island måste upplevas, och kanske ser du delfiner när du åker färjan mellan Sorrento och Queenscliff. Det finns även stor chans att få se sjölejon och sälar, emu, wombat och vallabyer. Håll ögonen öppna när du är ute på en bilresa eller vandrar genom naturen så att du inte missar något.

Kängurur på golfbanan i Angleseas.

Kängurur på golfbanan i Anglesea.

#6 – Besök en äkta surfstrand

Har du alltid drömt om att surfa? I Victoria finns det ett stort antal surfstränder. Bells Beach är den mest berömda, och den är värd ett besök bara för att se på dem som bemästrar de stora vågorna som rullar in från södra ishavet. Det är lätt att bli imponerad! Anmäl dig till en kurs om du vill testa själv.

surfing på bells beach

Planera in ett stopp på Bells Beach för att se på surfarna.

#7 – Great Ocean Walk

De flesta känner till kustvägen Great Ocean Road. Vill man låta bilen stå och komma nära naturen finns möjlighet att gå hela eller delar av sträckan. Vandringen Great Ocean Walk följer kustlinjen i mer än 100 kilometer, och längs med vägen finns ett varierat utbud av övernattningsalternativ som passar allas budget. Det finns inget som hindrar att man både kan bo och äta gott efter en upplevelserik dag till fots.

De 12 Apostlarna markerar att man har kommit till slutet av Great Ocean Walk.

Kom nära naturen på Great Ocean Walk. Foto: Mark Watson

#8 – Inled dagen i en varmluftsballong över Melbourne

Den tidiga starten på dagen glömmer man snabbt när man ser Melbourne vakna till liv. Detta är en av få platser i världen där man kan flyga varmluftsballong över en storstad. Se stadens parker och trädgårdar, alla de stora sportarenorna och Yarra River som ringlar sig genom centrum.

Vårt tips: Avsluta upplevelsen med en champange frukost efter ballongturen.

Melbourne är en av få storstäder som tillåter luftballongfärder över staden.

Melbourne är en av få storstäder som tillåter varmluftsballonger över staden.

#9 – Upplev guldgrävartiden

Besök Sovereign Hill, ett utomhusmuseum, där du kan lär dig mer om guldrushen på 1850-talet. Tack vare 60 historiska byggnader och en autentisk ”lokalbefolkning”, kan man leva sig in i hur livet som guldgrävare var. Lär dig smida järn, besök en äkta guldgruva, stöp ljus och pröva på att vaska guld. Sovereign Hill ligger utanför Ballarat, ca 90 minuter med bil från Melbourne.

Sovereign Hill gir et innblikk i gullgravertiden.

Sovereign Hill ger en inblick i guldgrävartiden.

Dela med någon du känner

Börja planera din drömresa