Foto: Tourism Australia

Hem > Inspiration > Tio saker du inte får missa i Australien

Tio saker du inte får missa i Australien

Senast uppdaterad:

Drömmer du om att se kängurus, se soluppgången vid magiska Ayers Rock eller snorkla vid Stora Barriärrevet? Med ständigt snabbare och billigare flygbiljetter är Australien närmre Sverige än någonsin tidigare.

Här är en tio i topp-lista över mäktiga upplevelser i kängurulandet i söder.

1. Australiens Galapagos – Kangaroo Island

Kangaroo Island.
Några kallar Kangaroo Island för ett zoo utan staket. 
Foto: Tourism Australia

Kangaroo Island är som ett Australien i miniformat med vackra stränder och förrädiska klippor, ökensand, bush och jordbruksland. Runt omkring i landskapet kan du hitta massvis med får, koalor, vallaby, pingviner och såklart känguruer. Ön erbjuder en mix av naturupplevelser och aktiviteter som surfing, paddling, fiske och vandring i bushen.

När turister svarar på vad de varit mest nöjda med under sin vistelse i Australien hamnar Kangaroo Island ofta högst upp på listan. En stor orsak bakom det är maten som är starkt lokalt präglad och mycket smakrik.

2. Simma med valhajar vid Ningaloorevet

Hvalhai på Ningaloo Reef.
Simma med valhaj i Ningaloo Reef.
Foto: Tourism Western Australia

Varje år mellan april och juni vallfärdar valhajar till Ningaloo Marine Park för att äta. Under den perioden kan våghalsar också simma med de mäktiga djuren. Valhajen är världens största fisk, den kan bli upp till 12 meter lång och väga över 20 ton. Det positiva i sammanhanget är att jättarna enbart äter plankton och småfisk.

Upplevelsen att simma med valhajar är som att vara mitt i en spektakulär naturfilm. Det 260 kilometer långa Ningaloorevet är ett paradis för den som trivs under vattnet.

3. Snorkla vid Stora barriärrevet

Great Barrier Reef.
Upptäck livet under havsytan på Great Barrier Reef.
Foto: Tourism and Events Queensland

Världens mest kända korallrev, Stora barriärrevet, är en ikon bland naturälskare världen över. Det är inte bara långt, drygt 2 300 kilometer, utan det är även Australiens största turistmagnet. Vid korallreven kring de mer än 900 öarna som finns i området finns storslagna naturupplevelser under vattenytan.

Väl i vattnet går det att snorkla tillsammans med sjöstjärnor, sköldpaddor, clownfiskar och med liter tur delfiner och valar. Den kända naturfilmskaparen David Attenborough spelade in en av sina mest populära naturfilmer vid revet redan 1975. Han senaste film, som har premiär i Norden i maj, kommer även den handla om revet.

Det finns massvis med aktiviteter att göra vid revet, oavsett om du håller dig ovanför eller under ytan.

4. Whitehaven Beach, en av världens vackraste städer

Utforska Whitehaven Beach.
Foto: Tourism and Events Queensland

Korallsanden på Whitehaven Beach är så vit att du måste ha solglasögon. Den finkorniga sanden består av döda koraller från det Stora barriärrevet och stranden blir kontinuerligt korad till den vackraste i världen.

Whitehaven Beach ligger på en av de 74 öar som bildar Whitsundays Island, är sju kilometer lång och separerar det blågröna havet från vegetationen på land. Bara en promenad i den vita sanden är en mäktig upplevelse. Men det finns såklart en hel del annat att göra på öarna.

5. Ta ett sjöflygplan över Sydney

Sydney Seaplanes.
Det är magiskt att uppleva Sydney från ett sjöflygplan.
Foto: Sydney Seaplanes.

Miljonstaden Sydney har flera kända landmärken. Och att se dem från luften ger storstadsupplevelsen en ny dimension. Från luften ser hela den stora hamnen, kända Harbour Bridge och världskända Sydney Opera House.

Du flyger över öarna utanför staden, surfarna på Bondi Beach och många vackra naturparker. Oavsett om du äter lunch på en välkänd restaurang i centrum eller i utkanterna av Sydney eller föredrar en romantisk picknick på en avskild plats – att komma dit med ett sjöflygplan är upplevelse oavsett.

Om du tycker att sjöflygplan är lite läskigt kan du alltid ta en lunchkryssning i Sydneys hamn istället.

6. Ät ostron på Saffire Freycinet i Tasmanien

Saffire Freycinet.
Ät ostron direkt från havet på Tasmanien.

Färskare ostron går knappt att hitta. På lyxlodgen Saffire Freycinet i Freycinet National Park i Tasmanien är det bara att slänga på sig vadarstövlarna och gå ut i ostronfarmen där det finns ett dukat bord vid vattenkanten. Du plockar ostronen direkt från vattnet, får lära dig att öppna dem och äta delikatessen.

På Saffire Freycinet kan du skämma bort dig med spa och gourmetmatsupplevelser i vacker omgivning. Våtmarksområdet i nationalparken har ett rikt fågelliv där naturen skiftar mellan dramatiska granittoppar, anonyma vikar och vita sandstränder.

7. The Great Ocean Road – en av världens vackraste kustvägar

Great Ocean Road.
Utsikt över Great Ocean Road och De tolv apostlarna.
Foto: Roberto Seba

Kalkstensöarna ”De 12 apostlarna” är den största attraktionen längs Great Ocean Road men det finns mycket mer att se längs den 243 kilometer långa vägen. Vägen byggdes av soldater efter första världskriget som ett minne över de som dog i kriget. Den följer stenformationerna som har formats på delstaten Victorias sydkust. Utsiktsplatserna ligger tätt längs vägen och det finns även många spännande avstickare till fiskebyar, naturparker eller surfstränder i världsklass, till exempel Bell´s Beach.

Great Ocean Road upplevs enklast via bil men det finns också möjligheten att vandra The Great Ocean Walk. Vandringsleden är indelad i olika etapper som passar vandrare på olika nivåer. Är du riktigt äventyrslysten går det att flyga över landskapet i helikopter.

8. Kanot genom Katherine Gorge

Katherine.
Paddla kanot genom Katherine Gorge.
Foto: Tourism Australia

Glid ut i älven och låt strömmen ta dig på en tur längs Katherine River som slingrar sig genom ravinen med branta sandstenaklippor på båda sidor.

De mer äventyrslystna kan hyra utrustning och gå på äventyr ensamma, men de flesta har med sig en guide som både kan berätta om de flera tusen år gamla aboriginska målningar som finns på bergsväggarna samt de vilda djur som finns i landskapet.

Katherine Gorge ligger i Nitmiluk National Park som täcker ett stort område av bushlandskap som går att uppleva via vandringsleder, flodbåt eller helikopter.

9. Mat och vin på Australiens jetsetö

Mornington Peninsula.
Njut av mat och vin på Mornington Peninsula.
Foto: Robert Blackburn

Halvön Mornington ligger bara en timmes bilfärd söder om Melbourne. Halvön är känd för att vara de rikas lekplats men det är också känt för utmärkta viner och fantastisk mat. Det kanske inte är så konstigt eftersom majoriteten av dem som bor här har sina rötter i Italien. På Mornington hittar du allt från lokala kaféer, prisbelönta gourmetrestauranger och gårdsbutiker med lokala råvaror. Närheten till havet ger bra tillgång till skaldjur av hög kvalité.

Du kan också smaka på lokala viner som Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Gris på olika vingårdar eller ta en picknick i naturen. En spännande upplevelse som är populär är att ta sig mellan vingårdarna på hästrygg.

10. Safari på världens största sandö, Fraser Island

Fraser Island.
Safari på världens största sandö, Fraser Island. 
Foto: Tourism and Events Queensland

Safarimöjligheterna på Fraser Island erbjuder olika upplevelser. Du kan köra en Buggy längs de till synes ändlösa vita stränderna, kristallklara vattnet och underliga sandformationer. Många tar en tur till Maheno-vraket, ett skepp som blåste i land under en cyklon 1935. Den regnskog som växer på Fraser har skapat ett rikt naturliv.

Om safari inte riktigt är din grej kan du ta båten ut och titta på knölvalar som rör sig i området mellan juli och november. Från stränderna kan du fiska vad som beskriv som en av världens bästa strandfiskeplatser. Det kvittar om du är en erfaren sportfiskare eller en glad amatör, här kan du få fisk oavsett.

Läs även: Resa till Australien för första gången?

Har du frågor?

Våra resespecialister hjälper dig.

Mån-Fre 08.30 – 16.30

Mer inspiration

Sydney.
Inspiration
Vi har tagit fram 16 platser som vi rekommenderar och definitivt tycker att man bör besöka en gång i livet. Vi kan lova att du har många fina upplevelser framför dig!
Läs hela artikeln
Britz vid Uluru.
Inspiration
Läs våra bästa anledningar för att åka på husbilssemester, och vem vet, kanske fastnar du för detta sätt att resa, för friheten och naturupplevelserna.
Läs hela artikeln