Foto: Tourism Western Australia

Hem > Inspiration > Stor guide: De bästa platserna att dyka i Australien

Stor guide: De bästa platserna att dyka i Australien

Senast uppdaterad:

Stora Barriärrevet har med god grund en helt egen status som världsberömd destination för dykning och snorkling. Men om du vill hitta de bästa platserna och upplevelserna på det yttre revet behövs erfarenhet och lokalkännedom.

Några av de operatörer som erbjuder dagsutflykter med dykning är på gränsen till turistfällor, med båtar som endast har tillgång till en begränsad del av det inre revet utanför Queenslands kust. 

Revet upplevs naturligtvis bäst med full dykutrustning, men man kommer också väldigt långt med cyklop och snorkel. Det mesta av det marina livet föregår nämligen precis under vattenytan, och på djupare vatten är inte färgerna lika framträdande på grund av ljusbrytningen.

Dykare på Stora Barriärrevet.
Australien är en av världens bästa destinationer för dykning, och en bucket list destination för ivrig dykare.
Foto: Tourism and Events Queensland

Har du inte ett dykcertifikat, kan du ta det på fyra dagar i Australien. Fördelen är då att den praktiska delen de sista dagarna sker ute på själva revet. Det är också möjligt att börja med ett testdyk med full dykutrustning tillsammans med en instruktör utan att ha genomgått en kurs.  

Kvaliteten på dykkurser i Australien är hög och resan till och från revet sker i moderna katamaraner med hög komfort, bar och matservering. Du kan också följa med på en flerdagskryssning som inkluderar nattdykning, och finns även som en utvidgad del av dykkursen. Dykkurserna är PADI-certifierade och kan användas över hela världen.

Ögonblicket du aldrig glömmer

När huvudet och cyklopen för första gång går under vattenytan på revet, uppenbarar sig en värld man aldrig glömmer. Den visuella symfonin av färgrika fiskar och koraller är nämligen så fantastisk som du tidigare endast har sett på prisbelönta BBC-dokumentärer – bara ännu vackrare sett med egna ögon. Det är nästan så att Sir David Attenboroughs engagerade röst dyker upp i bakgrunden och förklarar varför detta räknas som ett av världen naturliga underverk. 

Sjögurka på Stora Barriärrevet.
Australienresors utsända tittar närmare på en sjögurka.
Foto: Australiareiser / Magnus Wattne

Sanning att säga så hör du inte Sir David Attenborough under vattnet. Snarare det knasande ljudet av papegojfiskar som ”betar” på korallerna. De färgsprakande papegojfiskarna är en central del av ekosystemet som säkerställer att snabbväxande koraller inte blir för dominerande. Och vad kommer ut av baksidan av papegojfiskarna? Nåväl, nu vet du hur den läckra sammetslena korall sanden på stranden skapas.

Papegojfisk på Ningaloo Reef.
Papegojfisk på Ningaloo Reef.
Foto: Exmouth Dive and Whalesharks Ningaloo

Vattnet är perfekt

Sikten kan variera med väder och strömmar i vattnet, men är vanligtvis så lång som 20 till 40 meter. Temperaturen i vattnet är varmt och skönt och gör att ett vanligt dyk på runt 50 minuter utan dräkt är ett behagligt avbrott från den stekande solen mitt på dagen. 

Känslan av viktlöshet under vattnet blir ännu bättre vid synen av rockor och havssköldpaddor, där de svävar elegant och bekymmerslöst genom vattnet. En del försvinner  vid åsynen av dykare. Andra bryr sig mindre, medan havssköldpaddorna kan komma och nyfiket «hälsa på».

Stora Barriärrevet.
Havssköldpaddor är en höjdpunkt att se i vattnet.
Foto: Tourism and Events Queensland

Akvariet i Cairns och Reef Teach

Cairns är den största staden längs revet och därmed också den med störst utbud av turoperatörer man kan välja mellan. 2017 öppnade ett nytt akvarium i Cairns. Mycket av det fascinerande livet på revet visas här. Ett besök här blir garanterat spännande för både unga och gamla –  vuxna kan också delta i en lite mer avancerad aktivitet. “Aquarium by night” är en enastående upplevelse där dagsljus byts ut mot neonljus vilket ger helt andra färgåtergivningar. Rundvisningen avslutas med en 3-rätters middag, med möjlighet att dyka med hajar i akvariet innan middagen serveras.  

I Cairns rekommenderar vi också varmt att man deltar i Reef Teach. Det är ett två timmar långt föredrag på kvällen där man, i populärvetenskapliga former, får en inblick korallrevens komplexa ekosystem. Föredragshållarna är kunniga och engagerade, och är antingen utbildade eller blivande marinbiologer. Det är en inspirerande liten lektion som ger ett ännu bättre utbyte av dykningen på revet. 

Port Douglas och Townsville är mindre kuststäder norrut respektive söderut från Cairns, som även är en perfekt utgångspunkt för dagsturer ut på revet.

Ningaloo Reef

Valhaj på Ningaloo Reef.
Simma med valhaj på Ningaloo Reef.
Foto: Tourism Western Australia

Nordväst på kontinenten, i Western Australia, ligger Ningaloo Reef, som inte är lika tillgängligt som städerna längs Stora Barriärrevet, men själva revet är minst lika vackert och med samma livliga liv under vattenytan. I perioden april till juli kan du dessutom simma sida vid sida med världens största fisk; valhajen.

Denna jätte är helt ofarlig för människor, där den trålar vattnet efter små byten i graciösa rörelser. Med sitt eget mobila ekosystem av så kallade sällskapsfiskar och snäckor som växer på huden. Känslan när man snorklar, simmar eller dyker sida vid sida med denna majestätiska skapelse kan givetvis inte beskrivas – den måste helt enkelt upplevas.

Cage diving – upplev vithajen på nära håll

I kölvattnet av Shark Summer filmernas popularitet på 80- och 90-talen fick vithajen ett oförtjänt dåligt rykte. Sedan dess har vithajen sakta med säkert fått en annan plats i människans medvetande. Forskare har bland annat kommit fram till att även om vithajen är överst i näringskedjan så är den totala biomassan i ett givet område både större och bättre balanserad i närvaro av stora hajar. 

Medan valhajen är ofarlig och olika typer av revhajar är så små att de flyr vid åsynen av människor, är det undervattensburen som gäller för närkontakt med vithajar. Det enda stället i Australien där du kan göra detta som turist är i nationalparken runt Neptune Islands, med utgångspunkt i Port Lincoln, South Australia.

Cage diving utanför Neptune Islands.
Cage diving utanför Neptune Islands.
Foto: Tourism Australia

Surfing, dykning och valsafari

Staden Gold Coast ligger precis söder om storstaden Brisbane. I hjärtat av centrum hittar vi stadsdelen Surfers Paradise. Vad man kan göra på stranden här borde vara någorlunda självförklarande. Men Gold Coast är också en spännande destination under vattnet. Här är inte korallreven lika omfattande som längre norrut på Stora Barriärrevet, men i gengäld möter man större djur som val och tigerhaj.   

Höjdpunkter med utgångspunkt i Gold Coast:

  • Scottish Prince Shipwreck
  • Palm Beach Reef
  • Migaloo Reef

Simma med delfiner

Längs stora delar av Australiens kust kommer det varje dag in delfiner på grunt vatten. De är lekfulla och nyfikna i mötet med människor i vattnet. På några platser vadar man ut från stranden, och på andra följer man med en båt ut och där man hänger i en lina bakom båten i fart. Då kommer de nyfikna delfinerna och simmar i samma fart som båten under eller vid sidan av dig. 

Simma med delfiner söder om Perth.
Simma med delfiner söder om Perth.
Foto: Tourism Australia

Topp 5 platser att simma med delfiner:

  • Port Stephens, ca 2,5 timmes bilresa från Sydney 
  • Port Phillip Bay, ca 1,5 timmes resa från Melbourne
  • Glenelg, strand i Adelaide
  • Monkey Mia, Western Australia
  • Kangaroo Island, South Australia

Kontakta en av våra resespecialister för att få en offert på en resa till Australien med skräddarsydda undervattensupplevelser!

BÖRJA PLANERA DIN DRÖMRESA

Mer inspiration

Stora Barriärrevet.
Inspiration
Det 2.300 kilometer långa Stora Barriärrevet är det största korallrevet i världen. Vi har samlat 10 utav de bästa upplevelserna på Stora Barriärrevet.
Läs hela artikeln
Mount Conner.
Inspiration
Uluru är långt ifrån det enda geologiska undret i Australien. Här är 8 imponerande klippformationer som alla är värda ett besök.
Läs hela artikeln