Search
Generic filters
Välj en sida

Resa till Australien för första gången? Då bör du veta det här

Resa till Australien för första gången? Då bör du veta det här

Här är fyra värdefulla råd till ”Australien-amatörer” som vill ha spännande och varierande upplevelser i landet down under.

Världens minsta kontinent eller jordens största ö? Oavsett är Australien ett av världens mest kontrastrika och fascinerande länder med torra öknar, frodiga regnskogar, spännande städer och en unik djurvärld. Geologiskt sett är landet väldigt gammalt, men som nation firar Australien inte ens 250 år.

Landet har mer än 10 000 stränder, men oändligt mycket mer att erbjuda. Allt från moderna och livliga Sydney och Melbourne, enorma Uluru ute i vildmarken och Stora Barriärrevet med fantastiska fiskar och koraller.

Guiden nedan vänder sig framför allt till dig som planerar en resa i Australien för första gången. Följ tipsen och få ut maximalt av din resa. Du kommer inte att ångra ditt val av resmål!

1) Ja, du kan åka dit året om

Australien kan delas in i tre klimatzoner: tropiskt i norr, subtropiskt i mitten och tempererat i söder.

– En ganska utbredd missuppfattning är att man bör besöka Australien endast under specifika säsonger, bland annat under det svenska vinterhalvåret (november-april).

– Det finns ingen dålig period att besöka Australien, men för bäst solchanser i söder bör du åka under perioden december till februari. Det finns även flera ställen som är bättre att besöka när det är vinter i Australien och sommar i Skandinavien, säger Australienresors Director för Product and Business Development Martin Dahl Jespersen och nämner den tropiska norra delen som exempel:

– Du undviker regnperioden. Här finns mycket att uppleva, bland annat den berömda nationalparken Kakadu som bara är tillgänglig mellan april/maj till oktober/november. Om man vill undvika riktigt varma temperaturer rekommenderar vi faktiskt att resa till Australien när det är vinter där.

Klicka på länken för att få en överblick över klimatet i Australiens olika delar.

Upplev snorkling på Great Barrier Reef, även känt som världens åttonde underverk.

Upplev snorkling i världsklass vid Stora Barriärrevet, även känt som världens åttonde underverk.

2) Nej, du kan inte upptäcka HELA landet

Ett av de största nybörjarmisstagen är att man tror att man kan uppleva hela Australien på 2-3 veckor. Australien är lika stort som Europa eller USA, har tre tidszoner och är totalt 7,5 miljoner kvadratkilometer stort. Du bör alltså planera flera resor om du vill uppleva hela landet.

– Australien är rikt på sevärdheter och upplevelser, men det är långa sträckor mellan dem. Inse att avstånden är brutala och bestäm dig för två eller tre områden att utforska. Alternativet är en semester där mycket av tiden läggs på att transportera sig, säger Dahl Jespersen.

Australienresors expert rekommenderar följande resor om du inte har upplevt Australien tidigare:

Sydney, Rock och Reef: Här upplever du tre helt olika områden i Australien. Din semester startar i Sydney, går genom den australienska vildmarken i Ayers Rock och vidare till den tropiska delen i norr med vackra stränder, korallrev och gröna regnskogar.

Fantastiska Australien: Tillbringa några dagar i livliga Sydney innan resan går vidare till stränder, blått hav och sol i norra Queensland.

Uluru, även känt som Ayers Rock.

Uluru, även känd som Ayers Rock eller helt enkelt The Rock, är en klippformation som ligger i Uluru-Kata Tjuta National Park i Northern Territory. Foto: Shaana McNaught

3) Slipp vaccination och rädslan för farliga djur

Till skillnad från många andra länder som ligger långt från Sverige slipper du att vaccinera dig inför en resa till Australien.

– Australien är ett säkert och stabilt land i jämförelse med många andra länder i världen. Inte heller krävs särskilda vaccinationer för att resa hit, om du inte har besökt andra länder strax innan inresan som gör dig till en potentiell smittbärare. Vi rekommenderar däremot ett snabbt telefonsamtal till din husläkare för att säkerställa att reglerna inte har ändrats före avresan, säger Dahl Jespersen.

Och man träffar faktiskt inte på giftiga djur i varje gathörn – även om många tror det.

Enligt BBC:s Steve Backs, äventyrare och författare till flera böcker om världens giftigaste djur, är Australiens ”farligaste” djur hästar och honungsbin. Det är i alla fall dessa djur som är inblandade i flest dödsolyckor.

– Väldigt få dör av spindlar, ormar, krokodiler och hajar. Därför finns ingen anledning att vara orolig för djurlivet i Australien. Det är snarare en god anledning till att besöka landet, säger han till den engelska tidningen The Telegraph.

Läs även om Australiens unika djurliv här.

Kängurur på en strand i Queensland.

Chansen att uppleva kängurur på nära håll är mycket stor. Bilden är från en strand i Queensland, även kallad ”The Sunshine State” (solskensstaten). Foto: Jewels Lynch Photography

4) Val av transport och logi

Som tidigare nämnts är avstånden ofta långa i Australien. Valet av transportmedel är därför viktigt.

– Det första du måste bestämma är vad du vill uppleva och hur lång tid du vill vara borta. Att flyga inrikes är snabbt, billigt och bra om du vill uppleva flera platser på kort tid, till exempel de typiska höjdpunkterna. Hyrbil eller husbil är bra val om du vill fokusera på bestämda delar av landet och har lång tid på dig, säger Dahl Jespersen.

Ett annat alternativ är gruppresor. Det finns goda möjligheter att resa med andra från Sverige och Skandinavien.

PS: Bostandard finns i alla kategorier, från extremt prisvärd billig standard till lyx. För den som vill ha det bästa av det bästa har Australien både resorter och upplevelser i absolut världsklass.

lizard island

Möjligheten att bo bra under vistelsen är stor. Här är en resort på Lizard Island.

Dela med någon du känner

Börja planera din drömresa