Foto: Myka Photography

Hem > Inspiration > Resa med barn till Australien

Resa med barn till Australien

Senast uppdaterad:

Australien är ett av världens tryggaste länder att resa runt i med små barn. Med en bra planerad semester kommer hela familjen att få en minnesrik upplevelse.

Att resa med barn kan vara en utfordring oavsett var i världen färden går, men som alltid vill en bra planering och små förberedelser ha mycket att säga för semesteridyllen. I denna artikel ser vi närmare på det mest elementära från planering till ankomst, och inte minst de största attraktionerna för barn i storstäderna. För övrigt finns det mycket nyttig information tillgängligt på nätet, bland annat från mammor och pappor som har bloggat om sin Australiensemester med barn.

På denna sida finns både praktisk information och tips: TAWK (Travelling Australia With Kids)

Remarkable Rocks på Kangaroo island.
Remarkable Rocks på Kangaroo Island.
Foto: Tourism Australia

Planera flygresan och ankomsten

Välj en bra reseförsäkring i förväg och kom ihåg att även barn behöver visum för inresa till Australien. Beställer du resan hos Australienresor hjälper vi dig med visum och vi kan även hjälpa till med att teckna en försäkring tillsammans med bokningen.

Resan till Australien tar ungefär mellan 24 och 28 timmar och inkluderar oftast två mellanlandningar. På de längre flygningarna har varje säte sin egen tv-skärm med spel, tecknade filmer och barnfilmer.

Singapore Airlines - Economy Class
Economy Class på Singapore Airlines.

Många väljer att dela upp resan och ha ett stopover med övernattning. Beroende av vilket flygbolag man använder, så är typiska destinationer Singapore, Bangkok, Hongkong och Dubai.

Var förberedd på jetlag vid ankomst. Tidsskillnaden är 7–10 timmar beroende av var i Australien man startar semestern. Om ni ankommer på dagen är det väldigt frestande att sova ett par timmar på eftermiddagen, men håll ut och vänta till kvällen med att gå till sängs.

Tull och gränskontroll

Kom ihåg att gränskontrollen i Australien har strikta regler på vad man får och inte får ta med in i landet av livsmedel. Detta på grund av rädslan för sjukdomar hos växter som inte finns i Australien sedan tidigare. Överträdelser ger böter.

Här hittar du officiell information om vad man får ta med in och vad man inte får ta med in:
https://www.awe.gov.au/biosecurity-trade/travelling/bringing-mailing-goods

Detta gäller inte under flygresan till Australien, så det man vill ta med sig under resan och som inte ska tas med in genom gränskontrollen, kan slängas på markerade platser på flygplatsen efter landning.

Bilkörning i Australien

I likhet med England kör man i Australien på vänster sida av vägen. De allra flesta vänjer sig snabbt vid detta. Samtidigt är trafikbilden överskådlig och efterlevnaden av trafikregler minst lika bra som man kan förvänta i Skandinavien. Att köra bil med små barn kräver att man har en godkänd barnstol anpassad till åldersintervallen 0–6 månader, 6 månader till 4 år och 4 till 7 år. Hyrbilsföretagen hjälper till att ordna detta. Vi rekommenderar att boka barnbilstolar i förväg.

Maui Australia.
Ta med barnen på en husbilssemester. Det finns många barnvänliga campingplatser att välja mellan.

Solskydd

Kom ihåg att solen i Australien är mycket stark, speciellt ju längre norrut på kontinenten man kommer. I australiensiska grundskolor är det obligatoriskt med huvudbonad med nackskydd. Elever som glömmer denna hemma får tillbringa rasterna inomhus. Så packa ner solkräm med skyddsfaktor 50 och keps/solhatt med nackskydd, eller låt det vara en av det första sakerna du köper efter ankomst.

Surfkurs för barn.
Kom ihåg solkräm och använd gärna kläder med solskydd mot den starka solen.
Foto: Tourism Australia

Vad med de farliga djuren i Australien?

Många vill nog instinktivt bekymra sig för farliga djur när man ska resa till Australien med barn. Det är trots allt ett land känt för krokodiler, hajar, spindlar, ormar och skorpioner. Dessa faror är starkt överdrivna och i det närmaste icke-existerande om man följer enkla förhållningsregler. En lösspringande häst eller en argsint ko är statistiskt sett många gånger farligare för liv och hälsa än några av Australiens vilda djur.

Läs även: Finns det farliga djur i Australien?

Också allt som är kul

Nu när vi har gått igenom diverse förmaningar och regler, så finns det lyckligtvis många positiva tecken som också är en del av förberedelserna för familjesemestern “down under”. Nämligen allt man ska se, lära, njuta och uppleva, förutom att koppla av på stranden eller bassängkanten. Och så är barnen nämligen lika intresserade av djurlivet som vi vuxna är i kultur, historia eller arkitektur.

Känguru och pojke.
Det är kul för barn (och vuxna) att träffa en känguru.
Foto: Tourism Australia

Att klappa en känguru eller koala eller bada med delfiner är säkra vinnare. Det samma är en surfkurs och snorkling för de lite äldre barnen. I de stora stora städerna finns djurparker och mindre djurparker med de mest ikoniska australiensiska djuren finns utspridda runt om i landet. “Petting zoo” är ett vanligt begrepp och betyder att barnen kan få mata och klassa koalor och små kängurur.

Vidare längre ned tar vi upp några naturliga dragplåster för barn i de mest besökta städerna. Kontakta gärna en av våra resekonsulter som har rest på kors och tvärs i Australien. Så sätter vi ihop en skräddarsydd och familjevänlig resrutt i ett reseförslag till dig.

Sydney

Sydney är en stor stad både vad gäller antal invånare och areal. Allmänna transportmedel gör det lätt att ta sig mellan olika platser till en rimlig kostnad.

I området runt Circular Quay finns både operahuset, promenadstråk och botaniska trädgården. Området är också en knutpunkt för tåg, spårvagn, buss och färjor. En dryg kilometer bort ligger det bilfria Darling Harbour med ett stort utbud av restauranger och caféer. Här finns både reptilparken och akvariet, samt ett grönområde med lekställningar. Det är inte långt till det maritima museet. Från samma hamnområdet är det endast en liten tur med färja över till Taronga Zoo, 20 minuter med tåg/buss till Bondi Beach och lika lång tid med färja till Manly Beach.

Balmoral Beach i Sydney.
Ta med barnen till strandområdena runt Sydney. Här från Balmoral Beach.
Tourism Australia

Brisbane

I hjärtat av staden finns South Bank, ett populärt område vid Brisbane River med parkområden, restauranger och en konstgjord sandstrand. I närområdet finns även en nöjespark och pariserhjul. Australia Zoo ligger en timmes resa norrut från centrala Brisbane. Parken drivs av den döde Tv-personligheten Steve Irwins familj. Staden Gold Coast ligger söder om Brisbane och här finns temaparkerna Warner Bros Movie World och Holoverse Dinosaur World.

Australia Zoo.
Ta med barnen till Australia Zoo.
Foto: Ben Beaden / Australia Zoo

Melbourne

Stadsdelen St Kilda har grönområden med parker och botanisk trädgård, samt en vacker strand och nöjesparken Luna Park. Melbourne Zoo och Legoland ligger också i centrum. 14 mil söder om Melbourne ligger Phillip Island med något så originellt som en pingvinparad varje kväll. När de små pingvinerna kommer tillbaka från fiske på kvällen vaggar de på rad upp på stranden, ett fenomen som kallas the Penguin Parade.

Perth

Perth har stora grönområden längs Swan River, som delar staden i två. Härifrån går det också färja till Rottnest Island, där de söta och nyfikna quokkorna bor – känguruns lilla släkting som är en garanterad vinnare hos stora och små. Aquarium of Western Australia ligger i norra delen av Perth. Nöjesparken Adventure World ligger i centrum och utbudet av vattenparker är stort.

Adelaide

Adelaide har fina stränder i närhet till centrum: Glenelg, Brighton, Henley och Semaphore. Mellan Henley och Glenelg finns vattenparken the Beachouse och nöjesparken West Beach Adventure. Mitt i centrum ligger idrottsarenan Adelaide Oval, Adelaide Zoo och Adelaide Botanic Garden.

Söder om Adelaide ligger förtrollande Kangaroo Island. Här får man se koalor och flera arter känguru i det fria, och det finns stränder där delfiner kommer in på grunt vatten till stor glädje för stora och små badgäster.

Cairns

Cairns är den mest populära utgångspunkten för utflykter till Stora Barriärrevet, som erbjuder fantastiska naturupplevelser med cyklop och snorkel. Staden har inga stränder som passar sig för bad, men istället finns en gratis vattenpark mitt i centrum och hotell av en viss standard har ofta fina pooler.

Snorkling vid Stora barriärrevet med barn.
Stora Barriärrevet är spännande för både stora och små.
Foto: Tourism and Events Queensland

En dagsutflykt med veterantåg genom regnskogen kan rekommenderas. Tåget snirklar sig genom fält och regnskogen upp till den lilla staden Kuranda. Här finns det en liten djurpark med de mest ikoniska australiensiska djuren.

Darwin

Darwin är huvudstad i Northern Territory och den enda större staden på den norra kusten. Stadsstranden Mindil Beach är en trevlig plats att tillbringa både dagen och kvällen. Djurparken Crocodylus Park & Zoo och vattenparken Big Buoy Water Park ligger i omedelbar närhet till centrum. En kvarts resa österut från centrum kommer man till leklandet Adventure Land Palmerston.

Läs även: Resa till Australien för första gången?

BÖRJA PLANERA DIN DRÖMRESA

Mer inspiration

Stora Barriärrevet.
Inspiration
Det 2.300 kilometer långa Stora Barriärrevet är det största korallrevet i världen. Vi har samlat 10 utav de bästa upplevelserna på Stora Barriärrevet.
Läs hela artikeln
Bedarra Island Resort
Inspiration
Stora upplevelser i behagliga omgivningar är nyckelorden. Barfotalyx handlar inte om status och flärd, utan om att vända blicken inåt och känna hur underbart du har det.
Läs hela artikeln