Foto: Longitude 131° Resort

Hem > Inspiration > Lyx på australiensiska

Lyx på australiensiska

Senast uppdaterad:

Ät frukost med utsikt mot Uluru, även känd som Ayers Rock, kryp till sängs medan kängurur hoppar utanför ditt fönster. Upplevelserna står på rad med dessa fem noga utvalda elithotell som bas.

Drömresan till Australien börjar ofta precis så ; en dröm. Om exotiskt djurliv, spektakulär natur och kulinariska upplevelser på en annan kontinent. Men hur i all världen ska man hinna att se allt, och inte minst, var ska man bo? Här är resrutten för dig som önskar små boutiquehotell, närodlade råvaror, spabehandlingar och komfort i särklass.

Melbourne – starta i söder på en urban oas

Du landar i matmeckat Melbourne på sydkusten, som är minst lika spännande och pulserande som Sydney. Checka in på Park Hyatt Melbourne, ett femstjärnigt urbant hotell med egen high tea-salong och prisbelönt restaurang. Här bor du på gångavstånd från stadens ”laneways”, som är små vackra gränder, fulla av baristakonst och matkultur. Kom över jetlaggen och anpassa dig till Australientid!

Great Ocean Road – privatchaufför och helikopterperspektiv

Great Ocean Road.
Flyg över landmärken som 12 Apostles, Loch Ard Gorge och Cape Otway.

Vad kan vara bättre än att starta semestern med en dagstur längs Great Ocean Road, som är en av världens vackraste vägsträckor? En privatchaufför hämtar dig på hotellet i Melbourne och tar dig med till surfkulturen i Bells Beach och vidare till semesterorten Lorne. Härifrån slingrar sig vägen längs med klippväggarna och ni gör stopp för att äta skaldjur och avnjuta lokalproducerat vin. Skeppsvrakskusten upplever ni från helikopterperspektiv.

Flyg över kända landmärken som 12 Apostles, Loch Ard Gorge och Cape Otway, som Australiens äldsta fyrtorn och går under namnet «the Beacon of Hope». Fulla utav intryck återvänder ni till den härliga hotellsängen på Park Hyatt Melbourne, och oavsett om du drömmer om perfekta surfvågor eller skeppsvrak så är Australien officiellt invigt.

Mornington Peninsula – checka in på ett äkta designhotell

Jackalope Hotel, Mornington Peninsula.
Jackalope Hotel, Mornington Peninsula.

En timme med bil utanför Melbourne ligger Mornington Peninsula, där boutiquehotellet Jackalope uppenbarar sig som en julvel bland vinrankor och vackra vyer. Allt från den svarta, eleganta fasaden till de noggrant sammanställda konstverken förmedlar ett första intryck utöver det vanliga, ett litet designhotell med endast 46 rum. Du märker redan vid frukosten att detta är ett unikt ställe, när mjölken kommer från Melbournes Saint David mikromejeri och kaffebönorna från Morningtons Commonfolk Coffee Co. Två nätter här gör underverk, och du är nästan förlåten om du inte lämnar hotellet.

Men Mornington Peninsula väntar på dig utanför hotelldörren. Halvön är även känd som Australiens svar på The Hamptons, så oavsett om det är golf, vinprovning, segling, gourmetmiddagar eller idylliska fiskebyar som intresserar dig så finns det här.

The Outback – med bubblor i glaset

Besöker du Australien, så bör du uppleva ”det röda hjärtat”. Enligt aboriginernas religion, som har det poetiska namnet ”Dreamtime”, är detta platsen där världen skapades. Flyg till Uluru, även känt som Ayers Rock, och checka in på Longitude 131. Detta är en av världens bästa ”wilderness camps” och här sparar man inte på detaljerna. Alla rum har utsikt mot Uluru, och från din säng kan du se hur solens vandring över himlen färgar stenmonoliten i allt från glödande rostorange till en gyllene nötbrun nyans.

«Låt personalen tända en eld för dig, beställ en nightcap och njut av nattens ljud och stämningar.»

Longitude 131° Resort.
Välj om du vill sova inne i lyxtältet på Longitude 131, eller i en swag under stjärnhimmelen.

Vill du känna the Outback in på kroppen, kan du sova på terrassen i komfortabla ”swags”, en australiensisk uppfinning som kombinerar sovsäck och madrass. Låt personalen tända en eld åt dig, beställ en nightcap och njut av nattens ljud och stämningar. Du tillbringar hela fyra nätter här, i välgörande omgivningar med spa, pool och middagar under bar stjärnhimmel. För här – långt från civilisation och neonljus – kan du se fler stjärnor än du någonsin trodde fanns.

På dagtid bekantar du dig med Uluru och Kata Tjuta nationalpark, både i fågelperspektiv med helikopter och till fots. Detta är en upplevelse som skriver in sig i livets dagbok med versaler, fet stil och utropstecken. Ren resemagi!

Adelaide – tillbaka till civilationen

Adelaide.
Tillbringa en kväll i livliga Adelaide.
Foto: South Australian Tourism Commission

Adelaide är huvudstad i delstaten South Australia och en levande festivalstad med utmärkta restauranger. När du checkar in på Mayfair Hotel, kan du glädja dig åt att vara tillbaka i civilisationen på takterrassen HENNESSY, som passar utmärkt för något kallt i glaset i den ljumma kvällen. Men sitt inte uppe allt för länge. Redan nästa morgon kommer chauffören och kör er till flygplatsen, och nästa etapp är lika exotisk som den är exklusiv.

Kangaroo Island – känguru- och kanapésafari

Oceanview Eco Villas.
Oceanview Eco Villas är en perfekt plats när man vill ladda batterierna.

Det är något speciellt med äkta lyxhotell. Du märker standarden med en gång du kommer in genom dörren. Inte för att du kallas sir och madam eller för att du kan välja mellan 65 olika juicer till frukost, men för att designen är enhetlig, personalen ser dig i ögonen och allt är tillrättalagt. I linje med den opretentiösa australiensiska mentaliteten handlar inte den luxuösa lodgen om att se och bli sedd. Här handlar det om att vara precis den man är, och vill du äta frukost i tofflor och morgonrock, ja då gör du det!

Oceanview Eco Villas är en magisk plats där himlen smälter ihop med havet. I en grupp på max 12 gäster följer ni med kunniga, lokala guider på vandringar där det väntar en fascinerande och varierad natur. Australiens ikoniska djurarter i det fria, och förstklassig mat och dryck.

Läs även om denna resa och se vad som är inkluderat här: Australia in style

Har du frågor?

Våra resespecialister hjälper dig.

Mån-Fre 08.30 – 16.30

Mer inspiration

Koala.
Inspiration
Koalan är så gullig att den nästan kunde vara hämtad från en saga. Och det är kanske det som är anledningen till att det finns så många populära myter kring denna söta varelse som endast finns i Australien.
Läs hela artikeln
Arkaba Walk.
Inspiration
Här är 9 höjdpunkter du inte bör missa när du besöker delstaten South Australia.
Läs hela artikeln