Foto: Anson Smart

Hem > Inspiration > Här hittar du de bästa restaurangerna i Sydney

Här hittar du de bästa restaurangerna i Sydney

Senast uppdaterad:

Den australiensiska scenen för matkultur har länge varit en av turistindustrins dragplåster, och den präglas av fokus på lokala råvaror och konkurrens mellan mästerkockar som överträffar varandra. Kontinenten har den perfekta kombinationen av stora, urbana städer, omgivna av hav och land där råvarorna aldrig har lång väg till matbordet.

Michelin Guiden finns inte i Australien. Det spekuleras i att anledningen till detta kan vara att Frankrike inte skulle längre skulle sitta på tronen som det land som har flest stjärnkockar. Tidningen Sydney Morning Herald gör en motsvarande bedömning där upp till tre kockhattar delas ut till regionens bästa matställen.

Alla storstäder i Australien har ett brett utbud av gourmetrestauranger och inte överraskande har Sydney flest. Här hittar vi hela skalan, från fine dining till typisk streetfood med inspiration från världens alla hörn. Ladda ner appen «Sydney Food Trucks» för en full översikt över vilka bilar som befinner sig var och när.

Sydney.
Ät middag eller ta en drink vid Operahuset i Sydney.
Foto: Tourism Australia

Hamnområdet runt operan är en fantastisk plats att tillbringa dagen på för både mat och dryck. Några av de bästa «eat streets» finns i innerstaden inklusive Potts Point, Chippendale, Surrey Hills och Newtown. Här ligger restauranger, mikrobryggerier och caféer tätt och de erbjuder något för var smak och prisklass.

Dagsutflykter till närliggande vingårdar är populärt och ger en spännande inblick i vinproduktion, kombinerat med vinprovning och en bättre måltid eller två. Eller besök Sydney Fish Market, världens största fiskmarknad. I stadsdelen Redfern centralt i Sydney arrangeras bondens marknad varje lördag förmiddag. I Moore Park några steg bort kan du träffa och handla hos lokala matproducenter på onsdagar och lördagar.

Nedan har vi listan några av de mest ansedda restaurangerna. Var uppmärksam på att bordsbokning i god tid i förväg ofta är nödvändigt.

Quay

I hamnområdet runt Circular Quay och operan ligger restaurangerna tätt, många av dem med uteservering. Bland de många koncepten som utvecklats av välkända stjärnkockar är Quay, den ena av staden två restauranger som har tre kockhattar. Med en praktfull utsikt över hamnen och operahuset serveras de läckraste rätter från Peter Gilmores meny, känd från Masterchef Australia. Missa inte hans signaturdessert, som är en chokladkaka i åtta lager.

Bennelong

Peter Gilmore står även bakom Bennelong, som ligger inne i själva operahuset. Menyns utformning och variation föregår i nära samarbete med lokala mat- och vinproducenter. Här används endast färska, närodlade och lokalt producerade råvaror av högsta kvalitet.

Rockpool Bar & Grill

Rockpool är också i toppskiktet av restauranger allmänt och är ett måste för alla som är förtjust i grillen. Kött och skaldjur av prima kvalitet tillagas över träkol för den ultimata smakupplevelsen. Restaurangen ligger centralt mitt emellan Hyde Park och Circular Quay i klassiska City Mutual Building. Utbudet av vin är det heller inget fel på med över 3000 olika att välja mellan.

Tetsuya’s

Detta är en fransk-japansk crossover. Utbudet av tillgängliga säsongsbetonade råvaror efter japansk tradition möter fransk kokkonst när den tillagas hos Tetsuya’s. Restaurangen ligger centralt på Kent Street vid södra delen av Hyde Park.

Aria

Här kan du njuta av stjärnkocken Matt Moran mat med utsikt över operahuset och Harbour Bridge. Säsongens råvaror och en exceptionell vinlista kännetecknar menyn på Aria.

Sydney.
Välj en restaurang med oslagbar utsikt.
Foto: Tourism Australia

The Bridge Room

Kökschef Ross Lusted har extra fokus på grönsaker och skaldjur i sina menyer, som ofta tillagas med en asieninspirerad inriktning. 2017 hade Bridge Room tre kockhattar och de behöll två av dem när guiden för 2018 nyligen offentliggjordes. Lokalen och atmosfären är mer informell än vad nivån på maten indikerar. Här kan alla känna sig hemma.

The Bathers’ Pavilion

Norr om Sydney vid Balmoral Beach finns denna restaurang som har en praktfull utsikt över stranden och havet. Bathers’ Pavilion använder ett brett spektra av lokala råvaror och då främst fisk och skaldjur, men det finns även frestande alternativ med kött, fågel och vegetarisk kost. I anslutning till restaurangen finns även ett mer informellt café där det serveras frukost, lunch och middag.

The Spice Room

Vid Circular Quay ligger den indiska restaurangen Spice Room, som är en av favoriterna bland TripAdvisors användare. Oavsett om det gäller middag eller lunch bör bord förbokas. Priserna är i nivå med de bästa indiska restaurangerna i Sverige – kvaliteten och kreativiteten en bit över.

Läs även: Guide till Melbournes bästa restauranger

Gör drömresan till verklighet

Mer inspiration

Alice Springs.
Inspiration
Australien är ett stort land med ett varierat klimat. Landet kan indelas i tre klimatzoner. Tropiskt i norr, subtropiskt i mitten och tempererat i söder. Men variationerna är stora.
Läs hela artikeln
Sydney.
Inspiration
Drömmer du om att se kängurus, se soluppgången vid magiska Ayers Rock eller snorkla vid Stora Barriärrevet? Här är en tio i topp-lista över mäktiga upplevelser i kängurulandet i söder.
Läs hela artikeln