Foto: Tourism Australia

Hem > Inspiration > Har du sett Uluru? Här är 8 andra spännande klippformationer

Har du sett Uluru? Här är 8 andra spännande klippformationer

Senast uppdaterad:

Uluru, även känd som Ayers Rock, är utan tvekan en av Australiens mest kända turistattraktioner, tillsammans med Stora barriärrevet och operahuset i Sydney. Monoliten tornar upp sig som ett isberg över landskapet, och med sina 348 meter är den högre än Eiffeltornet i Paris.

I motsats till vad många tror är Uluru långt ifrån det enda geologiska undret i Australien. Om du tycker att Uluru låter alltför turistinriktat, eller om du redan har varit där, finns det ett antal andra fascinerande klippformationer i Australien som har betydligt färre besökare. Chansen är faktiskt stor att du får flera av dem nästan för dig själv.

Här är 8 imponerande klippformationer i Australien, som alla är värda ett besök.

Kata Tjuta (The Olgas), Northern Territory

Kata Tjuta.
Kata Tjuta.
Foto: Tourism NT/Jason Charles Hill

Beläget: 40 kilometer från Uluru.

Detta är den klippformation som kommer närmast Uluru i berömmelse. Trots att Kata Tjuta ligger i samma nationalpark som Uluru är det många som aldrig har hört talas om den innan de kommer hit. Men där Uluru reser sig över ytan som en stor sten, består Kata Tjuta av flera stenar och kupoler. Klipporna lyser lika starkt som Uluru vid soluppgång och solnedgång och ändrar färg när solen går upp eller ner. Den högsta klippan tornar upp sig 546 meter över landskapet.

Kata Tjuta betyder ”många huvuden” och är precis som Uluru helig för Anangu-folket, som har bott i området i mer än 30 000 år. Besökare kan lära sig mer om regionens heliga historia och “Dreamtime stories”. Kata Tjuta finns också med på UNESCO:s världsarvslista.

Välj mellan en mängd olika vandringsleder, allt från lätta promenader till längre och mer utmanande vandringar. Den längsta leden heter Valley of the Winds Walk och är en medelsvår till svår vandringsled med fantastisk utsikt. Det är brant på sina ställen, men den 7,4 kilometer långa slingan är väl värd mödan – den tar dig mellan stenkupoler, genom bäckfåror och bort från folkmassorna.

Kata Tjuta kan upplevas samma dag som Uluru, och är en naturlig kombination vid ett besök i The Red Centre.

Mount Conner (Attila), Northern Territory

Mount Conner.
Mount Conner.
Foto: Tourism Australia

Beläget: cirka 1,5 timmar från Uluru. Passeras på vägen mellan Alice Springs och Uluru.

I skuggan av rampljuset från Uluru och Kata Tjuta ligger det betydligt mindre välkända Mount Conner. Det är ingen liten sten vi snackar om här. Det är 32 kilometer runt bergets fot, vilket är tre gånger längre än runt Uluru. Mount Conner är över 500 miljoner år gammalt och reser sig 300 meter över det omgivande landskapet. Precis som Uluru är det bara toppen av berget som syns i det öppna landskapet, resten ligger under jord.

Mount Conner kallas humoristiskt för ”Fool-uru”, eftersom det på avstånd har en anmärkningsvärd likhet med Uluru. Många turister som reser från Alice Springs till Uluru blir lurade att tro att det är Uluru de ser vid horisonten, när det i själva verket är silhuetten av Mount Conner. 

Om du har tid att besöka mer än Uluru, Kata Tjuta och Kings Canyon när du är i Red Centre rekommenderar vi definitivt ett besök till Mount Conner.

Mount Augustus, Western Australia

Mount Augustus.
Mount Augustus.
Foto: Tourism Western Australia

Beläget: 13 timmars bilresa från Perth, eller 7 timmar från Exmouth.

Mount Augustus, även känt som Burringurrah på det lokala språket Wajarri, är en imponerande klippformation som ligger i utkanten av Gascoyne-regionen i västra Australien. Den påstås vara världens största fristående klippa, även om den inte har samma kändisstatus som Uluru.

Mount Augustus sträcker sig över ett område på cirka åtta kilometer och tornar upp sig mer än 850 meter över omgivningen. Berget är ett geologiskt fenomen som bildas av ett enda, massivt stenblock som reser sig ur marken. Det uppskattas vara över 1,6 miljarder år gammalt, vilket gör det till ett av de äldsta bergen i världen. För ursprungsbefolkningen Wajarri är Mount Augustus en helig plats och de har långa kulturella band till området.

Berget har sin egna unika charm och erbjuder en möjlighet att uppleva en annan sida av Australiens spektakulära outback. Berget ligger långt från de flesta platser, men du kan göra en avstickare dit på en bilresa mellan Perth och Exmouth – om du tar med campingutrustning, det vill säga.

Wave Rock, Western Australia

Wave Rock.
Wave Rock.
Foto: Tourism Western Australia

Beläget: 4 timmars bilresa öster om Perth.

Wave Rock är en populär klippformation som ligger nära den lilla staden Hyden i västra Australien. Den är känd för sin unika form, som påminner om en jättevåg som är på väg att brista. Klippan består av granit, är ca 15 meter hög och ca 110 meter lång.

Den speciella formen har bildats genom miljontals år av erosion. Vågformen har skapats genom gradvis erosion av den mjukare berggrunden under den hårda granitytan. Det finns stigar runt Wave Rock som gör det möjligt för besökare att utforska detta speciella fenomen.

Wave Rock är också betydelsefullt för den lokala ursprungsbefolkningen Noongar, som har bott i regionen i tusentals år. De har kulturella och andliga band till området och betraktar Wave Rock som en helig plats.

Pildappa Rock, South Australia

Pildappa Rock.
Pildappa Rock.
Foto: Isaac Forman

Beläget: På Eyre Peninsula, cirka 7 timmars bilresa från Adelaide.

Pildappa Rock är ett välkänt landmärke på Eyre Peninsula i södra Australien. Precis som Wave Rock i västra Australien är Pildappa också vågformad. Den är en av flera imponerande monoliter som finns utspridda i området.

Pildappa Rock är känd för sin släta, plana yta och är omgiven av kuperad terräng och gräsmarker. Från toppen har man en vacker utsikt över det omgivande området och Gawler Ranges i norr. 

De högsta ”vågorna” finns nära rastplatserna på norra och södra sidan av berget. Det finns campingmöjligheter i närheten, så att besökare kan utforska området runt klippformationen.

Och när du väl är i området är det bara en timmes bilresa till nästa klippa på listan: Murphy’s Haystacks.

Murphy’s Haystacks, South Australia

Murphy's Haystacks.
Murphy’s Haystacks.
Foto: John White

Beläget: På Eyre Peninsula, cirka 7,5 timmars bilresa från Adelaide.

Murphy’s Haystacks är en imponerande samling av massiva granitblock med släta, runda ytor. Stenformationerna har formats under miljontals år av naturlig erosion. Murphy’s Haystacks är en välkänd turistattraktion på Eyre Peninsula i södra Australien, och en naturlig hållplats mellan Streaky Bay och Port Kenny.

Murphy’s Haystacks anmärkningsvärda utseende beror på en kombination av erosion från underjordiskt regnvatten och efterföljande vittring när de exponerades för yttre element. Namnet ”Haystacks” gavs till formationerna på grund av deras likhet med höstackar. Dessa gamla vindpinade inselberg (från tyskan ”ö-berg”) är ett måste att fotografera vid solnedgången.

Bungle Bungle Range, Western Australia

Bungle Bungle Range.
Bungle Bungle Range.
Foto: Tourism Western Australia

Beläget: 13 timmars bilresa från Darwin, eller 10 timmar från Broome (du behöver en bil med 4WD).

Den världsarvslistade Bungle Bungle Range ligger i Purnululu National Park i den avlägsna Kimberley-regionen i västra Australien. De orange och svarta sandstenskupolerna, som kallas Bungle Bungles, reser sig 300 meter över de grässlätter som omger dem och är ett av världens mest fascinerande geologiska landmärken. Purnululu, som betyder ”sandsten”, har länge bebotts av lokala aboriginer, men blev inte allmänt känt för resten av världen förrän i mitten av 1980-talet.

Den karakteristiska randiga effekten på klippformationerna i Bungle Bungles beror på de sedimentära lager av sandsten och lera som har pressats samman under miljontals år. Erosionen av bergskedjan har bildat djupa raviner och spetsiga toppar, vilket ger dem ett nästan futuristiskt utseende.

Det finns flera sätt att utforska Purnululu nationalpark. Det bästa sättet att få det bästa intrycket är att vandra mellan de fascinerande klippformationerna. För ett annorlunda perspektiv rekommenderar vi en tur med ett litet flygplan för att se området från luften.

Devils Marbles, Northern Territory

Devils Marbles.
Devils Marbles.
Foto: Tourism NT/Helen Orr

Beläget: ca 400 km norr om Alice Springs. 

Devils Marbles är en samling stora och runda stenar som är slumpmässigt utspridda. Stenformationerna kallas Karlu Karlu på det aboriginska språket i området och ligger i Karlu Karlu/Devils Marbles Conservation Reserve.

Devils Marbles består av stora granitblock som har vittrat och eroderat under miljontals år, vilket har resulterat i den karakteristiska runda formen. En del av stenarna balanserar ovanpå varandra och det är fascinerande att försöka förstå hur de har hamnat där. Om man använder sin fantasi är det inte svårt att föreställa sig att en jätte har varit där och lekt med stenarna.

Devils Marbles ligger precis vid huvudvägen Stuart Highway och är ett måste på en bilresa mellan Darwin och Alice Springs. Här finns också en campingplats om du vill övernatta innan du reser vidare. En övernattning innebär att man kan se den djupröda färgen som uppstår när solen träffar klipporna tidigt på morgonen eller kvällen. Förutom fantastiska soluppgångar och solnedgångar kan du också se en otroligt klar stjärnhimmel utan ljusföroreningar när mörkret faller.

Läs även: 10 oförglömliga upplevelser på Stora Barriärrevet

Gör drömresan till verklighet

Mer inspiration

Rock Art Tour.
Inspiration
Ett brett spektrum av upplevelser och aktiviteter väntar om man vill se Australien genom aboriginernas ögon.
Läs hela artikeln
Kangaroo Island.
Inspiration
Australien har ett mångsidigt och unikt djurliv. En av de mest spännande sakerna med att resa ”down under” är att uppleva dess mångsidiga djurliv.
Läs hela artikeln