Foto: Tourism Australia

Hem > Inspiration > Här är stränderna du inte får missa i Australien

Här är stränderna du inte får missa i Australien

Senast uppdaterad:

Australien har fler än 10 000 stränder. Utan tvekan finns här en strand för alla smaker.

– Oavsett om du vill bada, surfa, snorkla, fiska eller sola har Australien en strand för dig, säger Andrew Gillard på Australienresor.

Australien är verkligen ett drömresemål för många svenskar. Australienresor, som har skräddarsytt resor till destinationen under många år, delar här med sig av stränderna du inte får missa.

#6 – Bondi Beach (Sydney)

Bondi Beach i Sydney.
Bondi Beach i Sydney.
Foto: Tourism Australia

Det här är troligen den mest kända stranden i Australien. Det är en strand som drar till sig backpackers, barnfamiljer, kompisgäng, surfare och alla andra som vill uppleva atmosfären och omgivningarna. Förutom stranden och havet finns här ett stort utbud av barer, restauranger och kaféer som gör det lätt att ta en paus från solen. Bondi Beach ligger i en av Sydneys förorter, vilket innebär att det är en av de enklaste stränderna att besöka i Australien.

Läs även om Sydney här.

#5 – Surfers Paradise Beach (Gold Coast)

Surfers Paradise.
Surfers Paradise.
Foto: Tourism Australia

En tre kilometer lång strand med gyllene sand skiljer Stilla havet från Surfers Paradise. Här hittar man badare, joggare, surfare och barnfamiljer i skön mix. Surfare har relativt bra förutsättningar året om, och till och med på vintern når temperaturen 20 grader. Stranden ligger ett stenkast från gågatan i centrum Surfers Paradise så det är enkelt att ta en paus. Tre gånger i veckan arrangeras Surfers Paradise Beachfront Markets med över 120 marknadsstånd längs strandpromenaden.

Läs även om Gold Coast här.

#4 – 75 Mile Beach (Fraser Island)

Fraser Island.
75 Mile Beach på Fraser Island.
Foto: Tourism and Events Queensland

Denna imponerande strand sträcker sig 120 kilometer på den östra sidan av Fraser Island. Stranden är så lång att små flygplan faktiskt använder delar av stranden som start- och landningsbana, så det gäller att se upp. En av de största attraktionerna längs stranden är skeppsvraket Maheno, som strandade 1935. De populäraste badplatserna heter Champagne Pools och Eli Creek. Att bada i havet från själva stranden rekommenderas inte, på grund av farliga strömmar och hajar. 75 Mile Beach utforskar man bäst på en fyrhjuling eller från ett flygplan.

Läs även om 75 Mile Beach och Fraser Island.

#3 – Wineglass Bay (Tasmanien)

Wineglass Bay.
Wineglass Bay på Tasmanien.
Foto: Wineglass Bay Cruises

Wineglass Bay på Tasmanien anses vara en av världens finaste stränder. På den halvmåneformade stranden möts bländande vit sand med turkosblått hav. Stranden omgärdas av nationalparken Freycinet, som bjuder på magiska vandringsturer i varierad terräng. Vill du verkligen göra besöket oförglömligt boka då boende på Sapphire lodge, ett lyxhotell med utsikt över Wineglass Bay.

Läs även om Tasmanien här.

#2 – Cable Beach (Broome)

Cable Beach i Broome.
Cable Beach i Broome.
Foto: Lauren Bath

I nordvästra Australien, i utkanten av den lilla byn Broome, ligger vackra Cable Beach. Den 22 kilometer långa vita stranden är brytpunkten mellan det undersköna indiska oceanen och den röda vildmarken. Stranden är känd för sina fantastiska solnedgångar och den mest populära aktiviteten är att avsluta dagen på en kamelrygg samtidigt som solen går ner. En annan mycket populär aktivitet är kajakturer för att uppleva marinlivet. De flesta som besöker Cable Beach och Broome gör det som en början eller avslutning på en längre roadtrip från Darwin eller Perth.

Läs även om Cable Beach och Broome här.

#1 – Whitehaven Beach (Whitsundays)

Whitehaven Beach.
Whitehaven Beach i Whitsundays.
Foto: Tourism and Events Queensland

Whitehaven Beach är världskänd för sin kritvita silikatsand – så fin att den knarrar som snö när man går på den. En av fördelarna med en strand med så högt silikatinnehåll är att sanden inte blir för het på varma dagar, vilket gör att man kan gå barfota utan att bränna sig. Stranden har flera gånger utsetts till Australiens vackraste strand, något som är lätt att förstå. Whitehaven ligger på den största ön i Whitsundays och det vanligaste sättet att ta sig hit är via båt.

Läs även om Whitsundays.

Gör drömresan till verklighet

Mer inspiration

Bondi Beach.
Inspiration
Australien är ett stort och mångsidigt land där du inom några dagar kan uppleva turistattraktioner och sevärdheter från den ena ytterligheten till den andra.
Läs hela artikeln
Koala.
Inspiration
Koalan är så gullig att den nästan kunde vara hämtad från en saga. Och det är kanske det som är anledningen till att det finns så många populära myter kring denna söta varelse som endast finns i Australien.
Läs hela artikeln