.

Hem > Inspiration > Här är bästa sättet att utforska Australiens unika platser

Här är bästa sättet att utforska Australiens unika platser

Senast uppdaterad:

Fler och fler väljer att resa med bil för att se så mycket som möjligt av landet.

Vita stränder, tropiska regnskogar, öken och berg. Australien är känt för sin vackra, omväxlande natur och sitt unika djurliv. Ett av de bästa sätten att uppleva landet är på fyra hjul.

– Australien är som gjort för att köra bil i, och en hyrbil eller husbil ger maximal frihet och flexibilitet. Dessutom kommer man mycket närmare den australienska vildmarken, säger Linda Sundberg på Australienresor.

Drömmer du om att snorkla vid korallreven, se kängurur och utforska vildmarken har Australienresor flera förslag på resor där du kan uppleva just detta. På en bilsemester kommer du nära naturen och kan själv välja hur länge du ska stanna på varje plats.

Det är även lätt att skräddarsy resan efter olika behov och budgetar. Du kan hyra bil och sova i tält eller under bar himmel, resa mellan familjevänliga campingplatser eller hyra lyxigare varianter av husbilar.

Här är tre exempel på några av de vackraste roadtriprutter man kan ta i Australien.

Sydney–Cairns

Whitehaven Beach og Hill Inlet, Whitsunday Islands.
Whitsundays består av 74 magiska öar, och är ett måste på resan.
Foto: Tourism and Events Queensland

Kör längs Australiens östkust och stanna vid ruttens många höjdpunkter. Börja med ett par dagar i Sydney eller Brisbane. I Sydney måste du uppleva operahuset, stadens vackra stränder och många restauranger med mat från världens alla hörn.

– Besök världens mest kända operahus och avsluta med en promenad i den gamla stadsdelen The Rocks följt av ett besök på någon av de många hyllade restaurangerna, säger Sundberg.

Därifrån kan du köra till bergskedjan Blue Mountains och vinregionen Hunter Valley. Om du startar din resa i Brisbane finns goda möjligheter att acklimatisera sig med några dagars shopping och restaurangbesök.

Britz.
På semester med tält eller husbil kommer man nära naturen. Det ger också maximal flexibilitet och frihet.

Oavsett vilken av de större städerna du väljer att starta din semester i kommer bilresan längs kusten att vara mycket varierande. Upplev allt från shopping, nattliv och nöjesparker i Surfers Paradise på the Gold Coast till lugna städer i Noosa på the Sunshine Coast.

Sundberg rekommenderar Fraser Island och Whitsundays, eller Pingstöarna som det kallas på svenska.

– Fraser Island är världens största sandö. Hit kan du inte resa med husbil, men du bör åka på en dagstur med bilsafari längs de till synes ändlösa vita stränderna, det kristallklara havet och de spektakulära strandformationerna. Utforska regnskogen som växer rakt upp ur sanden och öns rika växt-, djur- och fågelliv, säger Sundberg.

Whitsundays består av 74 magiska öar och är ett måste att uppleva på en resa längs östkusten. Dahl Jespersen berättar att här finns Australiens vackraste stränder, bland annat Whiteheaven Beach. Det är en fantastisk plats för dykning och snorkling.

På sista stoppet, Cairns, kan du uppleva regnskogen i Daintree och Stora Barriärrevet. Det 340 000 kvadratkilometer stora revet sträcker sig över 2000 kilometer längs Queenslands kust. Glöm inte snorkel eller dykutrustning. Under ytan döljer sig en fantastisk undervattensvärld med fiskar och koraller.

Darwin–Adelaide–Melbourne

Maui ved Uluru.
Uluru är en av höjdpunkterna på resan från Darwin i norr till kusten i söder. Uluru, också känt som Ayers Rock eller helt enkelt The Rock, är världens näst största monolit (naturlig formation av massivt stycke sten) efter Mount Augustus (också i Australien).

På den här rutten korsar du landet och kör från den tropiska delen i norr till kusten i söder.

Resan går genom Australiens röda centrum och ett av de första stoppen är landets största nationalpark, Kakadu.

– Här finns regnskog, floder och våtmarker, slätter och berg. Området är känt för sina vattenhål, vattenfall, aboriginska klippmålningar och deltakrokodiler, säger Sundberg.

I hjärtat av Australien finns ännu en nationalpark vid Alice Springs. Här kan du se jätteklippan Uluru och klippformationen Kata Tjuta.

När du når kusten i söder är städerna Adelaide och Melbourne väl värda ett besök. Upplev någon av städernas matmarknader eller många restauranger. Vägen mellan de två städerna kallas Great Ocean Road – turistvägen som tar dig längs en kustremsa med stora fristående stenformationer i kalk.

Perth–Broome

Coral Bay.
I Coral Bay kan du snorkla bland hundratals fiskarter och koraller. Ningaloorevet är näst störst i Australien efter Stora Barriärrevet.
Foto: Tourism Western Australia

Denna resa går längs västkusten. Här finns charmiga kustbyar, nationalparker och milslånga stränder.

– Bilturen från Perth till Broome är en spännande resa. Körsträckan är lång, men upplevelserna under vägen gör resan väl värd. Dessutom är resan genom det australienska landskapet en stor del av själva upplevelsen, säger Sundberg.

Delar av sträckan kallas Coral Coast, och här kan man bland annat se Ningaloo Reef. Revet är ett av världens största och det näst största i Australien. Ningaloo hamnar ofta i skuggan av sin storebror Stora Barriärrevet, men revet är lättillgängligt och bjuder på ett unikt liv under ytan. Här finns 520 olika fiskarter, 250 olika koraller, sköldpaddor och valar. En av de största upplevelserna är att snorkla med världens största fisk, valhajen. Säsongen för det är mellan april och juli.

Monkey Mia.
I Monkey Mia kan man mata vilda delfiner. 
Foto: Tourism Western Australia

Monkey Mia i nationalparken Shark Bay finns vilda delfiner. Flera gånger dagligen kan man få närkontakt med dem och mata dem.

– Fördelen med Coral Coast är att det är få turister som hittar hit, eftersom de flesta väljer östkusten. Det betyder att man har några helt fantastiska stränder nästan för sig själv, säger Sundberg.

Om du vill ta en paus från strandlivet – besök Karjini nationalpark med unik natur och ett rikt djurliv. Dessutom kan du bo på en resort som till 100 procent ägs av aboriginer.

Australienresor hjälper till med att ge förslag på resvägar samt ger råd och tips för att planera en resa med bil i Australien. Våra samarbetspartners har biluthyrning i alla städer med internationell flygplats, och det är möjligt att lämna tillbaka husbilen eller bilen i en annan stad än där du hyrde den.

Läs även: 10 goda anledningar att åka på husbilssemester i Australien och Nya Zeeland

Har du frågor?

Våra resespecialister hjälper dig.

Mån-Fre 08.30 – 16.30

Mer inspiration

Gruppereise til Australia.
Blogg
Lär känna våra gruppresor lite bättre genom detta resebrev från resan ”Australiens höjdpunkter” i februari-mars 2020.
Läs hela artikeln
Byron Bay.
Inspiration
Australien har fler än 10 000 stränder. Utan tvekan finns här en strand för alla smaker.
Läs hela artikeln