.

Hem > Inspiration > Guide till Melbournes bästa restauranger

Guide till Melbournes bästa restauranger

Senast uppdaterad:

Graden av kreativitet och innovation bland restaurangerna i Melbourne är imponerande. Världsberömda kockar för en stenhård kamp om heder och ära för sitt koncept, till stor glädje för alla matentusiaster som vallfärdar hit från världens alla hörn. Många av kockarna delar även med sig av sin expertis på olika matlagningskurser.

Michelinguiden finns inte i Australien. Enligt spekulationer kan det bero på att Frankrike då skulle petas ner från tronen som landet med flest stjärnrestauranger. Renommerade Good Food Guide ger istället årligen ut en motsvarande lista med tre kockmössor för landets allra bästa restauranger.

Vegetarisk mat: De bästa vegorestaurangerna i Melbourne

Med över 4 miljoner invånare finns det i Melbourne ett enormt utbud av restauranger i alla de prisklasser och varianter. Nedan hittar du några utvalda höjdpunkter. Det är en god idé att boka bord i god tid innan besöket, men det finns även lyxrestauranger som enbart har drop-in, väl medvetna om att restaurangen kommer att fyllas varje dag.

Billigt och bra i Melbourne: Här får du mest valuta för pengarna i din matbudget

Queen Victoria Market, Melbourne.
Queen Victoria Market, Melbourne.
Hopetoun Tea Rooms, Melbourne.
Härliga frestelser på Hopetoun Tea Rooms.
MoViDa, Melbourne.
Prova tapasrestaurangen MoVida Next Door.

På Acland Street myllrar det av konditorier – så spara plats för efterrätt innan du tar en sväng hit!

Nedan hittar du några av de mest välkända restaurangerna. Se till att boka bord i god tid innan besöket.

Attica

Det här är en av få restauranger som har fått 3 hattar i Good Food Guide 2019 och som dessutom har figurerat så högt som på plats 20 när världens 50 bästa restauranger korades. Atticas berömda kökschef Ben Shewry räknas som en av de mest kreativa stjärnkockarna i branschen.

Vue de Monde

Den exklusiva interiören och den spektakulära utsikten från 55:e våningen ger en fingervisning om restaurangens ambitionsnivå. Efter ett besök på Vue de Monde är det dock matens kvalitet och de originella smakkompositionerna som gör störst intryck. Kocken bakom konceptet är Shannon Bennett, känd från Masterchef Australia. Amerikanen Justin James är kökschef, även känd från restaurangen Noma i Danmark. Restaurangen hämtar de flesta av sina råvaror från sin egna gård 4 mil utanför Melbourne.

Dinner by Heston Blumenthal

Heston Blumenthal är en av de personligheter som lyser starkast på den gastronomiska stjärnhimlen. Engelsmannen har startat upp en rad restauranger runt om i världen och har samlat på sig så många Michelin-stjärnor att det är svårt att hålla räkningen.

Brae

Den meriterade kökschefen Dan Hunter har ett starkt fokus på att råvarorna har rest en kort väg och är ekologiska – odlade, plockade eller fångade på ett hållbart sätt. Begreppet “närodlad” tas till en helt ny nivå eftersom Brae ligger i idylliska omgivningar på en ekologisk gård, ca 1,5 timme med bil från Melbourne.

The Press Club

Den här populära restaurangen flyttade till en mindre lokal för några år sedan. Det har gett köket mer tid till att finputsa sin kreativa meny och gästerna får njuta i en mer avslappnad atmosfär. Målet är att sätta den grekiska matkulturen på kartan för fine-dining, något som kökschefen och domaren i Masterchef, George Calombaris, lyckas med enligt stadens matrecensenter.

Cumulus Inc

Det här stället håller öppet sju dagar i veckan och serverar frukost, lunch och middag. Vinlistan är imponerande och rätterna komponeras i takt med säsongerna. Andrew McConnell är mannen bakom Cumulus Inc, som är ett av flera kritikerrosade koncept han har etablerat i Melbourne.

Flower Drum

I rutinerade Anthony Luis regi serverar Flower Drum den mest utsökta mat det kantonesiska köket har att erbjuda. Både de traditionella rätterna man kan förvänta sig och även de mer experimentella.

Läs även: Här hittar du de bästa restaurangerna i Sydney

Gör drömresan till verklighet

Mer inspiration

Bedarra Island Resort
Inspiration
Stora upplevelser i behagliga omgivningar är nyckelorden. Barfotalyx handlar inte om status och flärd, utan om att vända blicken inåt och känna hur underbart du har det.
Läs hela artikeln
Alice Springs.
Inspiration
Australien är ett stort land med ett varierat klimat. Landet kan indelas i tre klimatzoner. Tropiskt i norr, subtropiskt i mitten och tempererat i söder. Men variationerna är stora.
Läs hela artikeln