Foto: tky15_lenz - stock.adobe.com

Hem > Inspiration > Fantastiska vandringar på Nya Zeeland

Fantastiska vandringar på
Nya Zeeland

Senast uppdaterad:

Ingenting kan sammanliknas med den storslagna naturen på Nya Zeeland. Vi svenskar tycker om kombinationen av höga, snöklädda berg och djupa dalar som möter ett vilt och tufft kustlandskap. På Nya Zeeland är det också flera soldagar än hemma, det finns skogar av bambu och svajande palmer.

Det unika djurlivet har evolutionsmässigt gått sina egna vägar efter att ha avskilts från den australiska kontinenten för cirka 75 miljoner år sedan. Det var hit Peter Jackson reste för att hitta de rätta omgivningarna för inspelningen av Sagan om Ringen triologin.

Vandringarna är mycket populära och det finns alternativ vad gäller längd och svårighetsgrad. Det finns allt från enkla dagsturer som passar barnfamiljer, till längre och fysiskt krävande vandringar över flera dagar. Det samma gäller övernattning, där det finns en del alternativ i hela skalan. På några rutter finns det luxury lodges och välrenommerade hotell där man kan övernatta, men på de längre turerna på flera dagar måste man räkna med enkla turiststugor som delas med andra vandrare.

Vandringarna kan beställas i två kategorier:
«Guided walk» eller «freedom walk» utan guide. Båda varianterna är en paketlösning bestående av övernattning, transport, utrustning, vissa måltider etc. Nedan har vi listat några av de mest populära rutterna. Dessa kan fint kombineras och de mest omfattande alternativen sträcker sig över två-tre veckor för att man ska få se hela Nya Zeeland.

Nordön ligger i en subtropisk klimatzon och sydön i en tempererad. Dessa vandringar är tillgängliga hela året om med några förbehåll för väderlek.

Tongariro Crossing

Tongariro Alpine Crossing.
Vandringen över Tongariro är en upplevelse för livet.
Foto: Graeme Murray

Antal dagar: 1
19 kilometer, normalt 8 timmar
Info och karta

Denna dagstur omtalas ofta som den bästa dagsturen på Nya Zeeland och kräver normalt god kondition. Tongariro National Park ligger mitt på Nordön och har ett säreget vulkaniskt landskap med smaragdgröna sjöar. Längs rutten skiftar landskapet kontinuerligt från vattenkällor omgivna av torr vegetation – till området som användes till att spela in scener från ”Mordor” i Sagan om ringen. Dagsturen är tillgänglig hela året.

Du kan läsa mer om dagsturen till Tongariro här.

Abel Tasman Coast Track

Abel Tasman Coast Track.
Abel Tasman Coast Track.
Foto: Tamzin Henderson

Antal dagar: 4
Längd: 55 km
Svårighetsgrad: Medel
Info och karta

På denna vandring helt norrut på Sydön möter gyllene sandstränder ett skogsbeklätt kustlandskap. Distansen är lång, men terrängen så överkomligt att vandringen även passar för dem som inte är topptränade. Många väljer att göra en eller flera kajakturer under vandringen för att utforska det rika djurlivet där land möter vatten. Övernattningsmöjligheterna är många, så alla kan hitta något som passar plånboken och behovet för komfortabel inkvartering.

Queen Charlotte Track

Queen Charlotte Track.
Queen Charlotte Track.
Foto: MarlboroughNZ / BareKiwi

Antal dagar: 4,5
Längd: 70 km
Svårighetsgrad: Över medel
Info och karta

Vandringen startar i Captain Cooks fotspår vid Ship Cove längst norrut på sydön och bjuder på både fjord och berg. Området Marlborough Sounds består av djupa dalar i havet mellan majestätiska bergstoppar. Du får uppleva en storslagen och varierande natur, samt historiskt viktiga platser för både maorier och europeiska bosättare.

Övernattningsmöjligheterna är många, speciellt på sommaren mellan oktober och maj. Här hittar du allt från camping för backpackers till luxuösa stugor. Turen kan även genomföras med mountainbike.

Heaphy Track

Heaphy Track.
Heaphy Track.
Foto: Daniel – stock.adobe.com

Antal dagar: 5
Längd: 78 km
Svårighetsgrad: Över medel
Info och karta

En lång och innehållsrik vandring i Kahurangi National Park nordväst på sydön. Den startar i omgivningar av skog och berg och avslutas på västkusten. Övernattningarna är i stugor som ägs och drivs av Department of Conservation. Detta är enkel inkvartering med gemensam sovsal i medtagen sovsäck. Stugorna är utrustade med toaletter och möjlighet finns för matlagning på antingen gasspis eller eldstad.

Milford Track

Milford Track.
Fantastisk utsikt på Milford Track.
Foto: mundoview – stock.adobe.com

Antal dagar: 4
Längd: 53 km
Svårighetsgrad: Krävande
Info och karta

Från stuga till stuga för den erfarna och äventyrslystna vandraren. Det krävs att man tar med en del packning i form av sovsäck, kläder, mat och köksredskap. Det finns en begränsning på max 40 vandrare som startar turen varje dag. Detta så att det inte ska vara för många människor åt gången i detta orörda och unika landskap.

Dag 1:
Buss och färja tar oss över Lake Te Anau. En fem kilometer lång vandring längs Clinton River, tar oss till Clinton Hut, där natten tillbringas

Dag 2:
Normalt tar det sex till sju timmar att gå de 16 kilometrarna, till största del längs med Clinton River. Vid ankomst till Mintaro Hut börjar man se glaciären Pompolona uppenbara sig.

Dag 3:
Dagen börjar med en brant stigning som på högsta punkten tar oss 1150 meter över havsytan. Utsikten över Lake Mintaro och Clinton Valley är fantastisk. Dagen avsluts vid Dumpling Hut.

Dag 4:
Vi går längs med Arthur River till Lake Ada och kommer slutligen till Sandfly Point. Via Milford Sound tar bussen gruppen tillbaka till Queenstown.

Läs även: 10 äventyrliga områden du måste uppleva i Nya Zeeland

Gör drömresan till verklighet

Mer inspiration

Britz.
Inspiration
Fler och fler väljer att resa med bil för att se så mycket som möjligt av landet. Australien är känt för sin vackra, omväxlande natur och sitt unika djurliv. Ett av de bästa sätten att uppleva landet är på fyra hjul.
Läs hela artikeln
Fiordland.
Inspiration
Drömmer du om att resa runt på Nya Zeeland men är osäker på vilka platser och områden du ska besöka?
Läs hela artikeln