Search
Generic filters
Välj en sida

Australiens unika djurliv

Australiens unika djurliv

Australien har ett varierat och unikt djurliv. 45 miljoner år av geografisk isolering kombinerat med klimatförändringar och andra faktorer, har gjort att djurlivet utvecklats utan påverkan utifrån.

Mer än 80 % av landets alla växter, däggdjur, reptiler och grodor finns endast i Australien, och något av det mest spännande med att resa ”down under” är att uppleva det annorlunda djurlivet.

Känguru och vallaby

Vallabyn är en mindre släkting till kängurun.

Känguru är sannolikt det djur som de flesta förknippar med Australien. Foto: Tourism Queensland

Australien har mer än 55 arter av kängurur och vallabyer. Skillnaden mellan det två arterna i är i huvudsak storleken, där en vallaby generellt är mindre än kängurun. Både kängurur och vallabyer varierar mycket i storlek och vikt, från ett halvt kilo upp till 90 kilo. Man uppskattar att det finns mellan 30 och 60 miljoner kängurur i Australien, så chansen att få se en är stor om du beger dig utanför stadsområdena.

Koala

En koalamamma i farten med sin unge fastklamrandes.

Mamma koala på framfart medan baby koala klamrar sig fast. Foto: Tourism and Events Queensland

Koalan är allas favoritdjur. Den är ett pungdjur (och inte en björn, som många tror) som kan sova upp till 18 timmar om dagen. Den lever i eukalyptusträd där dieten består av eukalyptusblad, och de kan äta så mycket som ett kilo blad per dag (imponerande med tanke på hur mycket den sover!). Med sina vassa klor kan den hålla sig fast i träden – både när den är vaken och när den sover. Koalan lever i den östra delen av Australien.

Läs även: 5 myter om koalor

Echidna (myrpiggsvin)

Myrpiggsvinet har en lång smal nos och taggar på ryggen.

Echidnas har en lång tunn nos och taggar på ryggen. Foto: Tourism Tasmania & Neil Murray

En echidna är ett däggdjur med en livslängd på upp till 50 år. Den har en lång tunn nos och stort taggliknande hår på ryggen, och den kan rulla ihop sig precis på samma sätt som en igelkott. Den har inga tänder, men har istället en lång klibbig tunga som den fångar myror, termiter, mask och larver med. Echidnas finns över hela Australien och den lever både i regnskog och i torra landskap.

Emu

Emuer på Yorke Peninsula i South Australia.

Emuer på Yorke Peninsula i South Australia. Foto: SATC/Adam Bruzzone

Emun är den största fågeln i Australien, och den näst största i världen efter strutsen. Den kan bli upp till två meter hög och väga så mycket som 54 kilo. Emuer kan inte flyga, men kan däremot springa väldigt fort, och överraskande nog är de även goda simmare. Vissa vetenskapsmän anser att emun är en levande dinosaurie, då lederna och benstrukturen är lik dinosauriernas. Det är hannarna som bygger bon och ruvar på äggen. Emuer finns i stora delar av Australien.

Dingo

Dingo på Fraser Island.

Dingo på Fraser Island. Foto: Tourism and Events Queensland

Dingon är en typ av hund men den skiljer sig från tamhunden och varg på flera sätt. En dingo har öron som alltid står rätt upp, och den kan vända huvudet i 180 grader i varje riktning. Fraser Island är en av de bästa platserna att se dingo på i Australien, och där finns även den mest renrasiga sorten. Att tämja en dingo är inte lätt. De är intelligenta, självständiga och därför svåra att uppfostra som en vanlig tamhund.

Platypus (näbbdjur)

Ett näbbdjur ute på simtur.

En platypus på simtur. Foto: Tourism and Events Queensland

Näbbdjuret platypus är en av de mest ovanliga djur som finns. Den har en bred näbb som en and, en platt svans som en bäver och simhud mellan tårna som en utter. Det är goda simmare och tillbringar i stort sett halva livet på jakt efter mat. Platypusen är den sista arten av näbbdjur som finns i världen. Den finns endast i de östra delarna av Australien och på Tasmanien.

Wombat

wombat

Wombat junior visar upp sig i dagsljuset.

En wombat är ett kortbent pungdjur som påminner lite om en björn. Den blir ca 1 meter lång och väger cirka 25 kilo. Wombaten är mycket stark och den är en utmärkt grävare. Den lever i stora hålsystem under jorden som är upp till 30 meter långa. Dieten består i huvudsak av gräs och rötter. Wombaten är ett kvälls- och nattdjur, så det är störst chans att få se den efter mörkrets inbrott.

Tasmanian Devil (tasmansk djävul)

Den tasmanska djävulen är utrotningshotad.

Den tasmanska djävulen är utrotningshotad. Foto: John Carnemolla

Tasmanian Devil är ett pungdjur som endast finns på Tasmanien. De fanns tidigare även på fastlandet i Australien, men är nu utrotad där. Den har en kraftig käke som har sönder knotor och ben på djur den äter. Den är känd för att vara mycket hetsig, och när den blir skrämd skriker, fräser och skäller den. Sedan slutet av 90-talet har antalet tasmanska djävular kraftigt reducerats på grund av smittsam sjukdom och ger stora svulstrar i ansiktet. Konsekvensen är att den nu är utrotningshotad.

Cassowary (kasuar)

Kasuar på stranden i Mission Beach.

Cassowary på stranden i Mission Beach. Foto: Lovegreen Photography

En cassowary är en stor fågel som inte kan flyga och som är släkt med emun. Det är faktiskt bara emu och struts som är större. Nacken och huvudet är rött, orange, blått och lila. På toppen av huvudet har den en hjälmliknande kam. Den finns endast i de nordöstra delarna av Australien och på Papua Nya Guinea och lever i huvudsak av frukt. Cassowary är en skygg fågel, men kan vara mycket farlig om den blir provocerad.

Kookaburra

Kookaburran var maskot under OS i Sydney år 2000.

Fågeln Kookaburra var maskot under Sydney OS 2000. Foto: Tourism and Events Queensland

Kookaburra är en fågel som endast lever i Australien och på Papua Nya Guinea. Den tillhör arten kungsfiskare. Fågeln är känd för sina ljud, som är mycket höga och påminner om människoskratt. Den lever av fisk och smådjur, som möss, mindre ormar och reptiler. En av de tre maskotarna under OS i Sydney 2000 var en kookaburra. De två andra var echidna och platypus.

Thorny Devil (taggiga djävulen)

Taggagam, eller Thorny Devil, är en ödla med ett uppseendeväckande utseende.

Thorny Devil är en ödla med ett uppseendeväckande utseende. Foto: Tourism Western Australia

Thorny Devil, eller taggagam eller taggiga djävulen som den heter på svenska, är en australiensisk ödla med ett uppseendeväckande utseende – den är helt täckt av taggar. Den är sandfärgad vilket gör att den går i ett med omgivningarna i öknen och andra karga områden. Taggiga djävulen kan bli upp till 20 cm lång och kan leva i 20 år. Den lever av myror, och kan äta tusentals under en dag.

Dela med någon du känner

Börja planera din drömresa