Foto: Tourism Australia

Hem > Inspiration > Australiens unika djurliv

Australiens unika djurliv

Senast uppdaterad:

Australien har ett mångsidigt och unikt djurliv. 45 miljoner år av geografisk isolering, i kombination med ovanliga klimatförändringar, har gjort det möjligt för djurlivet att utvecklas utan påverkan utifrån. Djuren har anpassat sig till de mest extrema miljöer, från snustorra öknar till frodiga regnskogar.

Mer än 80% av alla växter, däggdjur, reptiler och grodor finns bara i Australien, och en av de mest spännande sakerna med att resa ”down under” är att uppleva dess mångsidiga djurliv. Läs vidare för att lära dig mer om de fantastiska djuren i Australien.

Känguru och wallaby

Wallaby.
Wallabyn är en mindre släkting till kängurun.
Foto: Tourism Australia

Visste du att Australien är hem för över 55 olika arter av kängurur och wallabies? Dessa unika varelser är ikoniska för det australiensiska djurlivet. Båda tillhör pungdjursfamiljen, men den största skillnaden mellan dem är deras storlek. Wallabyn är i allmänhet mindre än kängurun, men båda varierar betydligt i storlek och vikt. De finns i små storlekar på runt ett halvt kilo och hela vägen upp till imponerande 90 kilo. Båda arterna är kända för sina kraftiga bakben och magsäckar som är speciellt anpassade för att bära sina ungar.

Det uppskattas att det finns cirka 50 miljoner kängurur i Australien, vilket gör dem till en av landets vanligaste arter. Om du vågar dig utanför stadskärnorna är chansen att få en skymt av ett av Australiens mest kända djur definitivt stor.

Koala

Koala.
Koala i träd.
Foto: Tourism Australia

Koalan är allas favoritdjur och den är väldigt förtjust i att sova. Den lever i eukalyptusträd där dess föda består av eukalyptusblad, och den kan äta så mycket som 1 kg blad om dagen (imponerande med tanke på hur mycket den sover!). Eukalyptusblad har ett lågt näringsinnehåll och koalan sover därför mellan 18-22 timmar per dygn för att spara energi.

Koalan är ett pungdjur (och inte en björn, som många tror), vilket innebär att den bär sina ungar i en påse på magen efter födseln, precis som andra pungdjur, t.ex. kängurur. Med sina vassa klor kan koalan hålla sig fast i träd – både när den är vaken och när den sover. Dessutom fungerar koalans tjocka päls som isolering mot både värme och kyla, vilket gör att den lätt kan anpassa sig till olika klimat.

Koalan lever huvudsakligen i den östra delen av Australien. Några av de bästa platserna att se vilda koalor är på Kangaroo Island, Great Ocean Road, Sunshine Coast, Eyre Peninsula, i flera av kuststäderna mellan Sydney och Brisbane och i olika nationalparker i Victoria.

Läs även: 5 myter om koalor

Echidna (myrpiggsvin)

Echidna (maurpiggsvin).
Echidnas har en lång tunn nos och taggar på ryggen. 
Foto: Echidna Walkabout Nature Tours

En echidna är ett däggdjur som kan leva i upp till 50 år. Ekidnan ser ut som en korsning mellan en myrslok och ett piggsvin. Den har ett karaktäristiskt utseende med en kropp täckt av taggar, kort tjock päls mellan taggarna och en lång, smal nos som fungerar som både mun och näsa. Den har inga tänder utan istället en lång klibbig tunga med vilken den fångar myror, termiter och andra små insekter. Trots att den är ett däggdjur lägger den fortfarande ägg och både hanar och honor har en påse på magen.

Ekidnan gräver ofta ner sig i marken för att skydda sig mot värmen och för att undvika rovdjur. Den kan också rulla ihop sig till en boll med taggarna utåt, vilket gör det svårt för rovdjur att attackera den. Echidnor har en extremt låg kroppstemperatur för att vara ett däggdjur (vanligtvis runt 32 grader). De finns över hela Australien och lever i både regnskogar och torrare miljöer.

Emu

Emuer.
Emun är den största fågeln i Australien.
Foto: Goin’ Off Safaris

Emun är den största fågeln i Australien och den näst största i världen efter strutsen. Den kan bli upp till 2 meter lång och väga upp till 54 kg. Emuer kan inte flyga, men de kan springa i hastigheter på upp till 50 kilometer i timmen, vilket gör dem till en av de snabbaste fåglarna på långa sträckor på land. Förvånansvärt nog är de också bra simmare. 

Emun har en lång, tunn hals och långa ben, och dess fjäderdräkt är grov och mörkbrun, vilket ger ett bra kamouflage i det australiska landskapet. Den är allätare, men dess kost består främst av växter och insekter. 

Vissa forskare anser att emun är en levande dinosaurie, eftersom dess leder och benstruktur liknar dinosauriernas. Hanarna ansvarar för att bygga boet och ruva äggen. Hanen uppfostrar sedan ungarna ensam i upp till 18 månader. Emun finns över stora delar av Australien.

Dingo

Dingo.
Dingo på K’gari. 
Foto: Tourism Australia

Dingon är en typ av vildhund som skiljer sig från tamhundar och vargar på flera sätt. Den har öron som alltid står rakt upp och den kan vrida huvudet 180 grader åt båda hållen. Den har vanligtvis en gyllene eller rödbrun päls och en buskig svans. Dingon tros ha kommit till Australien för cirka 4 000 till 5 000 år sedan, troligen med sjöfarare från Sydostasien. Det är inte lätt att tämja en dingo. De är intelligenta, självständiga och därför svårare att träna än vanliga tamhundar. Dingon skäller inte, men kommunicerar med varandra genom att yla.

Dingons roll i det australiska ekosystemet är komplex och inte helt konfliktfri. De hjälper till att kontrollera populationen av vissa skadedjur, men är impopulära för sina frekventa attacker på boskap. K’gari (Fraser Island) är en av de bästa platserna att se dingos på i Australien, och här finns också den mest renrasiga typen.

Platypus (näbbdjur)

Platypus.
Platypus.
Foto: Ash Thomson Photography

Näbbdjuret, eller platypusen, är ett av de mest ovanliga djur som finns. Det har en bred näbb som en anka, en platt svans som en bäver och simhud mellan tårna som en utter. Det är en god simmare som lever i floder och sjöar och tillbringar upp till halva sitt liv med att jaga efter föda. 

Näbbdjuret använder sin näbb för att jaga. Näbben är känslig och kan upptäcka elektriska signaler som produceras av byten som små insekter, maskar och räkor i mörkret under vattnet. Den har inga tänder, så den gräver upp lera och sväljer småsten för att mala maten i magen.

Näbbdjuret är särskilt känt för att vara ett av de mycket få däggdjur som lägger ägg. Honan lägger vanligtvis ett till tre ägg och håller dem varma genom att rulla ihop sig runt dem. Efter cirka tio dagar kläcks äggen och ungarna är helt beroende av mamman för mat och omvårdnad.

En av de mest överraskande fakta om näbbdjuret är att hanen har giftsporer på baksidan av fötterna. Giftet kan orsaka svår smärta hos människor och andra djur, men är inte dödligt. Näbbdjuret är den sista arten av näbbdjur som finns kvar i världen. Den lever bara i de östra delarna av Australien och Tasmanien.

Wombat

Wombat.
Wombat på Tasmanien.
Foto: Premier Travel Tasmania

En wombat är ett kortbent pungdjur som liknar en liten björn. Den blir ca 1 meter lång, väger mellan 20 och 35 kg och dess föda består huvudsakligen av gräs och rötter. Wombaten är mycket stark och en duktig grävare. Den lever i stora underjordiska grottsystem som kan vara upp till 30 meter långa.

Wombatens bakdel är täckt av ett tjockt lager hud och fett som skyddar den mot rovdjur. Om den blir hotad springer wombaten in i sin håla och använder bakdelen för att blockera ingången. 

Ett roligt faktum är att wombats är kända för sin anmärkningsvärda förmåga att producera fyrkantig avföring. Den unika formen innebär att avföringen inte rullar iväg, vilket gör att den kan markera sitt territorium mer effektivt.

Wombaten lever vanligtvis i svala och fuktiga områden i sydöstra Australien och Tasmanien. Det är ett kvälls- och nattdjur, så det är mest troligt att du ser den efter mörkrets inbrott.

Läs även: Resa till Australien för första gången? Då bör du veta det här

Tasmanian Devil (tasmansk djävul)

Tasmanian Devil (tasmansk djevel)
Den tasmanska djävulen är utrotningshotad. 
Foto: Tourism Australia

Tasmanian Devil är ett pungdjur som bara finns på Tasmanien. Den fanns tidigare på det australiska fastlandet, men är nu utdöd där. Den har en kraftig käke som kan krossa benen på de djur den äter. Den är känd för att vara mycket våldsam och när den blir rädd skriker, väser och skäller den. 

Namnet ”Tasmanska djävulen” kommer från de första europeiska bosättarna på Tasmanien som hörde deras skrämmande ljud på natten och såg deras fruktansvärda tänder.

Sedan slutet av 1990-talet har antalet tasmanska djävlar minskat kraftigt på grund av en smittsam sjukdom som orsakar stora tumörer i ansiktet. Som ett resultat av detta är den nu utrotningshotad.

Cassowary (kasuar)

Cassowary (kasuar).
Cassowaries är farliga om de blir provocerade. 
Foto: FNQ Nature Tours

Kasuaren är en stor fågel som inte kan flyga och som är släkt med emun. I själva verket är det bara emun och strutsen som är större. De största kan bli upp till 2 meter långa och väga mellan 58 och 70 kg. Hals och huvud är färgade i rött, orange, blått och lila. På ovansidan av huvudet har den en hjälmliknande kam. Den finns bara i nordöstra Australien och Papua Nya Guinea och livnär sig främst på frukt. 

Kasuaren är i grunden skygg, men kan vara mycket farlig om den blir provocerad. Den kallas ofta för ”världens farligaste fågel” på grund av sin aggressiva natur och förmåga att orsaka allvarliga skador med sina kraftiga ben och vassa klor. Det är därför klokt att hålla sig på säkert avstånd om du stöter på en sådan när du reser i norra Queensland.

Kookaburra

Kookaburra.
Fågeln Kookaburra var maskot under Sydney OS 2000.
Foto: Lords Safaris

Kookaburran är en fågel som bara lever i Australien och Papua Nya Guinea. Den tillhör arten ”Kingfishers”, eller kungsfiskare. Fågeln är välkänd för sin sång, som liknar ett högt skratt med ”kook-kook-kook-ka-ka-ka-ka-ka”-ljud. Sången används för att markera revir och kommunicera med familjemedlemmar. Kookaburrans unika skratt är så utmärkande att det har använts som bakgrundsljud i djungeln i många filmer, även i scener som utspelar sig i Afrikas eller Sydamerikas djungler, där kookaburran inte lever.

Kookaburran livnär sig på fisk och smådjur, t.ex. möss, mindre ormar, reptiler och även andra småfåglar. Den är känd för att slå sitt byte mot en sten eller gren för att döda det innan den äter. En av de tre maskotarna vid OS i Sydney 2000 var en kookaburra. De andra två var echidna och platypus.

Thorny Devil (taggiga djävulen)

Thorny Devil.
Thorny Devil.
Foto: Tourism Australia

Thorny Devil, eller taggagam som den heter på svenska, är en australisk ödla med ett anmärkningsvärt utseende – den är helt täckt av taggar. Den har också kamouflagefärger som gör att den kan smälta in i omgivningen i öknar och andra karga områden. Taggagamen kan bli upp till 20 cm lång och kan leva i 20 år. Den livnär sig på myror och kan äta tusentals myror på en dag.

För att klara de extrema temperaturerna i öknen kan taggagamen skifta färg från ljust till mörkt. Detta hjälper den att reglera sin kroppstemperatur. En av dess mest fascinerande egenskaper är förmågan att samla vatten. Den kan absorbera vatten genom huden på benen, som sedan transporteras till munnen via hudflikarna mellan taggarna.

Trots sitt något skrämmande utseende är Thorny Devils lugna och icke-aggressiva djur. De har en unik gångart där de gungar från sida till sida. Detta tros vara en form av kamouflage för att efterlikna en pinne eller ett löv som blåser längs marken.

Thorny Devil lever i ökenregionerna i centrala och västra Australien.

Hur kan du uppleva Australiens vilda djurliv?

Vi kan hjälpa dig att planera en resa där du får uppleva det unika djurlivet i Australien. Ring oss för en pratstund, eller fyll i det här formuläret så att vi kan kontakta dig.

Läs även: Finns det farliga djur i Australien?

BÖRJA PLANERA DIN DRÖMRESA

Mer inspiration

St Kilda, Melbourne.
Inspiration
Graden av kreativitet och innovation bland restaurangerna i Melbourne är imponerande. Världsberömda kockar för en stenhård kamp om heder och ära.
Läs hela artikeln
Cobourg Mud Crabs.
Inspiration
Gör allvar av drömresan till Australien. Till ”the bush”, till vinområdet Barossa, till djurriket Kangaroo Island och matmeckat Melbourne.
Läs hela artikeln