Foto: South Australian Tourism Commission

Hem > Inspiration > Australiens bästa vinregioner

Australiens bästa vinregioner

Senast uppdaterad:

Australien är verkligen ett vinland! Vindistrikten producerar sammanlagt mer än 100 olika druvsorter och över 30 miljoner glas med australiensiskt vin dricks världen över nästan varje dag. Så varför inte ta turen förbi ett eller flera av dessa vindistrikt nästa gång du ska till Australien?

Några av de äldsta vinrankorna i Australien finns i Australien, och vissa kan dateras ända tillbaka till 1850-talet. Med åren har australiskt vin fått respekt världen över för sina prisbelönta viner. Med mer än 2400 vinproducenter fördelade över 65 vindistrikt över hela landet, är Australien världens fjärde största vinexportör efter Italien, Frankrike och Spanien.

Vi har gjort en översikt över de bästa vindistrikten i Australien. Vi rekommenderar att man tillbringar 2-3 dagar på varje ställe så att man får tid att besöka flera vinproducenter och andra lokala tillverkare av t.ex. ost, choklad, kött, öl, bakverk och olivolja och inte minst äta delikata måltider matchade med det lokala vinet. Vinområdena har även andra aktiviteter och upplevelser att bjuda på utöver de kulinariska frestelserna, och nästan alla regionerna håller en årlig festival där lokal mat och vin står i fokus.

Barossa Valley, South Australia

Barossa Valley.
Australien kan bjuda på utsökt mat och vin. 
Foto: South Australian Tourism Commission

Läge: Ca 1 timme utanför Adelaide (70km)

Antal vinproducenter: Runt 150

Mest känt för: Rödvin, speciellt Shiraz. Andra vintyper som produceras mycket av är Riesling, Semillon, Grenache och Cabernet Sauvignon.

Barossa Valley är kanske Australiens mest kända vindistrikt. Här kan besökande utforska regionens unika arkitektur samt mat- och vintraditioner, som har gått i arv sen de första europeiska bosättarna kom hit på 1840-talet. I varje tätort hittar man konstgallerier, antikvitetshandlare och hantverksbutiker. Jacobs Creek var den första kommersiella vingården i området och den är också en av de äldsta i regionen. Läs även om Barossa Valley här.

Har du tid rekommenderar vi också att du besöker de närliggande vindistrikten Clare Valley, MacLaren Vale och Adelaide Hills som alla producerar vin av hög kvalitet.

Yarra Valley, Victoria

Yarra Valley.
Varmluftsballong över Yarra Valley.

Läge: Ca 1 timme nordöst om Melbourne (60km).

Antal vinproducenter: Mer än 80.

Mest känd för: Chardonnay, mousserande viner och Pinot Noir.

Skönheten, råvarorna och klimatet i Yarra Valley ger inspiration till både natur-, mat- och vinälskare. Victorias första vinrankor planterades här 1838 och området är känt för att producera några av Australiens bästa mousserande viner och Pinot Noir. Förutom vin har Yarra Valley också långt tillbakagående traditioner för ölbryggning, och lokala bryggare bjuder in till sina mikrobryggerier för att provsmaka öl och cider.

Regionen har många historiska hotell och gästfria pubar. Yarra Valley har även Australiens äldsta konstnärskoloni, och det är möjligt att besöka gallerierna när de arbetar. På Healsville Sanctuary kan man se världens största samling av Australiensiska djur, så som rovfåglar, dingo, koala, känguru och vombat. Området har även flera nationalparker där man kan njuta av naturen.

Margaret River, Western Australia

Cape to Cape Walk.
Kustlinjen vid Margaret River är vacker.
Foto: Cape To Cape Walk

Läge: Ca 3 timmar söder om Perth (270km).

Antal vinproducenter: Mer än 120

Mest känd för: Både röda och vita viner. Producerar i huvudsak Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Semillon, Shiraz och Merlot.

Margret River är ett vindistrikt i världsklass med prisbelönta vingårdar och restauranger. Jordmånen, klimatet och läget vid kusten skapar ideella förhållanden för att producera vin som rankas bland de bästa i världen. Leeuwin Estate, Xanadu Wines och Voyager Estate är några av Margret Rivers allra bästa vinproducenter.

I området runt Margret River hittar man orörda vita sandstränder, skog, härliga surfstränder, underjordiska grottor och ett bra utbud med vandringsleder. Detta göra att man har ett stort utval av utomhusaktiviteter och attraktioner när man inte är upptagen med att äta och dricka.

Hunter Valley, New South Wales

Hunter Valley.
Hunter Valley.
Foto: ©Halans Photography – stock.adobe.com

Läge: Drygt 2 timmar norr om Sydney (250km)

Antal vinproducenter: Över 150

Mest känd för: Är först och främst känd för Semillon, samt Shiraz, Chardonnay, Cabernet Sauvignon och Verdelho.

Vindistriktet i Hunter Valley är Australiens äldsta vinområde. De första vinrankorna planterades här på 1820-talet och är idag hem till några av de äldsta vinrankorna i världen. Hunter Valley är också känt för sina nationalparker, vin- och matlagningskurser, fina restauranger, spa och golf. I hela regionen kan man möta de lokala producenterna som säljer produkterna på sina bagerier och marknader. Wyndham Estate är en av Australiens äldsta vingårdar och välkänt utanför landets gränser.

Mornington Peninsula, Victoria

Mornington Peninsula.
Mornington Peninsula.

Läge: Ca 1 timme söder om Melbourne (75km).

Antal vinproducenter: Över 200

Mest känd för: Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Gris och Tempranillo.

Halvön Mornington Peninsula är ett vackert område med böljande kullar, frukt odlingar, olivlundar, historiska byggnader och mer än 200 vingårdar. Tack vare klimatet och den naturliga topografin passar området bra för vinproduktion.

Mornington Peninsula är ett populärt semestermål för invånarna i Victoria. Här kan man slappna av på regionens många spaanläggningar och varma källor. Sju av golfbanorna finns med på listan över Australiens 50 bästa och man kan golfa året om med spektakulär utsikt över kusten.

Tamar Valley, Tasmanien

Tamar Valley.
Tamar Valley ligger bara en kort bilresa från Launceston.
Foto: Cat Bell – stock.adobe.com

Läge: Ca 15 minuter från Launceston.

Antal vinproducenter: Runt 30.

Mest känd för: Pinot Noir, Chardonnay och Sauvignon Blanc.

Tamar Valley är ett vackert och pittoreskt område på Tasmanien, med fruktodlingar, skog och betesmark. Förutom runt 30 vingårdar kan besökarna njuta av promenader längs vattenfall, konstgallerier, lavendelfält, jordgubbsodlingar och historiska byggnader. Med bara 15 minuters körning från Launceston är Tamar Valley lättillgängligt för ett besök.

Utforska Australiens vinområden.

Läs även: 16 fantastiska platser du måste uppleva i Australien

BÖRJA PLANERA DIN DRÖMRESA

Mer inspiration

Sydney.
Inspiration
Drömmer du om att se kängurus, se soluppgången vid magiska Ayers Rock eller snorkla vid Stora Barriärrevet? Här är en tio i topp-lista över mäktiga upplevelser i kängurulandet i söder.
Läs hela artikeln
Crocosaurus Cove i Darwin.
Blogg
För att börja med slutsatsen så är svaret otvivelaktigt ja. Men på den andra sidan så är de så sällsynta, och Australien är förövrigt så tryggt, att det är ett av de minst farliga länderna att semestra i.
Läs hela artikeln