.

Hem > Inspiration > Australien för äventyrslystna

Australien för äventyrslystna

Senast uppdaterad:

Gör allvar av drömresan till Australien. Till ”the bush”, till vinområdet Barossa, till djurriket Kangaroo Island och matmeckat Melbourne. Down Under är närmare än någonsin med fantastiska flygförbindelser från Sverige.

– G’day mate! säger guiden David McMahon med ett stort leende under Crocodile Dundee-hatten när han kommer med dagens första kopp starkt kaffe. Det är tidig morgon i Northern Territory, och dagen inleds i stillhet med fågelsång på en bush glamping. De kommande fem dagarna är det naturen som står i fokus, med enorma saltvattenskrokodiler, aboriginsk kultur, mäktiga billabongs (vattendrag) och middag under bar stjärnhimlen.

I Crocodile Dundees fotspår

Filmen Crocodile Dundee spelades in i Northern Territory. Det var det enorma Kakadu National Park som huvudpersonen Mick Dundee beskrev som sin ”backyard” då han stod på toppen av berget Ubirr, och pekade ut över omgivningarna. Idag är Ubirr främst ett pilgrimsmål för aboriginerna och grottmålningarna avslöjar att de har levt här i harmoni med naturen i hela 40 000 år. Deras filosofi är att lämna området i ett bättre skick än det var när de själva tog över den till sina efterkommande.

Kakadu National Park.
Upplev solnedgången över Kakadu National Park från toppen av Ubirr. 
Foto: Tourism NT/Peter Eve

Crocs, mer än fula skor

– Naturen i Kakadu och Arnhemland är spektakulär! Färgspelet mellan röda klippor och de gröna våtmarkerna är fascinerande, och djurlivet finns överallt – vackra fåglar och skygga saltvattenkrokodiler, eller ”salties” som australiensarna kallar dem. Jag kände mig försvinnande liten i denna enorma natur som i stort sett är utan civilisation, bortsett från komfortabla «bush camps» där vi glampade, säger Sandra Fredén, resekonsulent hos Australienresor.

Darwin är Australiens «croc capital», och de stora saltvattenbestarna är världens största reptiler. En hanne kan bli över sex meter lång och väga mer än ett ton, och de gömmer sig under billabongens vattenyta som är täckt av vattenliljor och lotusblommor. Här stoppar du inte ner fingrarna i vattnet!

Lämna stressen

Från det vilda norr går färden vidare till sydkusten där nästa kapitel av Australienäventyr väntar. Du behöver inte tänka på transport från hotellet till flygplatsen, eller hur du får med dig bagaget till hotellet i storstaden Adelaide. Det står en chaufför i svart kostym och väntar på dig vid ankomst, så du slipper alla stressmoment. Med Australienresor får du smidigheten av en paketresa, utan att behöva resa i grupp. Dessutom får du hjälp att lägga upp en resrutt helt efter egna preferenser och du slipper att boka hotell och flygbiljetter på egen hand.

Barossa Valley.
I Barossa Valley ligger vingårdarna tätt.
Foto: South Australian Tourism Commission

En vinodyssé

Adelaide är en trevlig stad, och ditt hotell, Mayfair Hotel har en femstjärnig boutiquecharm. En perfekt utgångspunkt för vinprovning i ett av Australiens bästa vindistrikt, Barossa Valley, som ligger en kort resa från Adelaide där du reser genom avenyer som under våren kantas utav violetta jakaranda träd. I Barossa ligger vingårdarna tätt och det finns mer än 150 producenter att välja mellan. Guiden är själv en vinconnoisseur och turen anpassas efter din smak. Kanske stannar ni på legendariska Peter Lehmann Winery, som av matmagasinet Aperitif omtalas som «Baronen av Barossa». Denna vingård har utsetts som ”bäst i världen” hela fem gånger i den prestigefyllda International Wine and Spirit Competition i London.

Kangaroo Island i de bästa händerna

En halvtimmes flygresa från Adelaide ligger Kangaroo Island, och välkomstkommittén består av vallabyer, koalor, echidnas (myrpiggsvin), sjölejon och svarta kakaduor. Detta är ett djurrike utan motstycke och du är i de allra bästa händerna med Exceptional Kangaroo Island Tours. Man ska inte undervärdera värdet av en duktig guide och Craig Wickham och hans prisvinnande team är för Kangaroo Island vad David Attenborough är för BBC:s spridning av natur. Under två dagar kan du fördjupa dig i detta fantastiska och samtidigt okända universum. Övernattning är på Stanraer Homestead, en lantlig idyll med allt du kan förställa dig av avslappad lyx.

Admirals Arch på Kangaroo Island.
Fördjupa dig i naturen och djurlivet på Kangaroo Island. 
Foto: Tourism Australia

Sätt dig i förarsätet

Expeditionen fortsätter tillbaka till Adelaide, där du vilar ut och låter intrycken sjunka in. Nästa destination är matmeckat Melbourne. Men innan du sätter dig ner på ett av stadens instagram vänliga caféer och berömda restauranger, får du njuta av resan längs med Great Ocean Road, som är en av världens mest berömda och bildsköna vägsträckor. Här kan du bl.a. uppleva det kända landmärket Twelve Apostles, antingen från klipporna vid sidan av eller från en helikopter. Det tar ett par dagar att köra från Adelaide till Melbourne, och om du vill kan du köra själv i ditt eget tempo. Hyrbil och vägrutt samt övernattningar är redan arrangerat för dig, så du kan koncentrera dig fullt ut på att njuta av Australien.

Mer än barriärrevet och Sydney

Har du hört talas om Mornington Peninsula? Eller Phillip Island? Antagligen inte, och det är inte så konstigt. Australien är en destination med många okända ansikten för oss som kommer långt bort ifrån. Mornington Peninsula är Australiens svar på ”the Hamptons”, en halvö för de goda livet med yachting, små fiskebyar, vingårdar och golf.

– Jag hade en av mina bästa ridupplevelser någonsin på Mornington Peninsula! Vi red från vingård till vingård på pigga hästar, och smakade på goda droppar längs vägen. Ett genialt koncept säger resejournalist och resebloggare Vibeke Montero.

Phillip Island.
Se pingvinparaden på Phillip Island.

Besök även naturfenomenet Phillip Island. Se till att vara här när solen går ner i Bass sundet och naturen dukar upp med en ”pingvinparad”. Varje kväll kommer de små pingvinerna tillbaka till Summerland Beach efter en dag till havs, och en vackrare syn än dessa vaggande, små skapelser som studsar upp från havet får du leta länge efter.

Melbourne for foodies

Avslutar du din Australienresa i Melbourne, kan du se fram emot stor matglädje. Cafékulturen har funnits här sedan länge, och förr i tiden fanns det egna cafépalats där man kunde njuta av stadens favoritdryck. Idag finns fortfarande en vibrerande cafékultur där frukost har blivit en konstform och lunch är dagens höjdpunkt. Restaurangscenen menar allvar och är känd som Australiens bästa.

Besök en av Melbournes rooftop-barer.

Maten som serveras på Attica är värd resan i sig, och Flower Drum är en kinesisk institution där du måste reservera bord månader i förväg. Vill du ha något mer vardagligt är Chinatown platsen för en het Szechuanrätt, Brunswick är känd för sina libanesiska restauranger och sina ”laneways”, små gränder mitt i staden, serverar allt från saftiga burgare till himelska tapas.

Smaklig måltid och trevlig resa!

Läs även om resan och se vad som är inkluderat här: Upptäck vilda och vackra Australien

Har du frågor?

Våra resespecialister hjälper dig.

Mån-Fre 08.30 – 16.30

Mer inspiration

Koala.
Inspiration
Koalan är så gullig att den nästan kunde vara hämtad från en saga. Och det är kanske det som är anledningen till att det finns så många populära myter kring denna söta varelse som endast finns i Australien.
Läs hela artikeln
Heaphy Track.
Inspiration
Ingenting kan jämföras med Nya Zeelands storslagna naturen, och en av de bästa sätten att njuta av den är till fots.
Läs hela artikeln