Foto: Phil Hines

Hem > Inspiration > 5 myter om koalor

5 myter om koalor

Senast uppdaterad:

Koalan är så gullig att den nästan kunde vara hämtad från en saga. Och det är kanske det som är anledningen till att det finns så många populära myter kring denna söta varelse som endast finns i Australien.

Här är några av de vanligaste myterna.

Myt nr 1: Koalan blir full eller dopad när den äter eukalyptusblad

Koala.
Koalan kan se slö ut, men det är inte för att den är full. 
Foto: Ross Holmberg/Phillip Island Nature Park

Detta är kanske en av de mest populära myterna i djurriket. Det är ett vanligt missförstånd att koalan blir full eller dopad när den äter eukalyptusblad. Det finns inte någon alkohol eller narkotiska ämnen i eukalyptusbladen, och anledningen till att den sover så mycket är inte för att den är bakfull.

Myten uppstod möjligen för att förklara varför koalan sover mellan 18 – 22 timmar om dygnet. Sanningen är att eukalyptusbladen innehåller giftiga ämnen, har ett lågt näringsvärde och en hög fibermassa, och det krävs stora mängder energi för att smälta detta. Koalans strategi är därför att sova i långa perioder för att spara energi. Koalan är ett av få däggdjur som tål eukalyptusens giftiga ämnen, men den blir alltså aldrig full eller dopad.

Myt nr. 2: Koalan älskar att bli klappad och kelad med

Koala.
På några platser i Australien kan man få hålla i en koala, men det är tveksamt om den tycker om det. 
Foto: Tourism Australia

Koalor är vilda djur. Som de flesta vilda djur föredrar de att inte ha någon som helst form av kontakt med människor. I naturen bör man hålla sig minimum 10 meter bort. Går man närmare känner koalan sig hotad; den blir stressad, kopplar inte längre av, slutar att äta och ser nervöst på dig. Studier har visat att även koalor i fångenskap blir stressade av att människor närmar sig.

Olyckligtvis för koalan så ser den gullig ut även när den är livrädd.

Koalor som växer upp i fångenskap tycker kanske om att bli klappade av sin djurskötare, men inte av främmande personer. Att ha en koala som husdjur är inte tillåtet någonstans i världen, inte heller i Australien. De enda som lagligen kan ta hand om djuret är auktoriserade djurparker, forskare och center som tar hand om sjuka, skadade eller föräldralösa koalor.

Myt nr. 3: Koalan är långsam

Kenguru.
Koalan är snabb när den behöver vara det.
Foto: Echidna Walkabout

När koalan sover i träden, och någon gång ibland rör på sig lite, ser det ut att den lever i ”slow-motion”. Därför är det kanske inte så konstigt att många tror att koalan är långsam och tar lång tid på sig att förflytta sig. Men denna myt stämmer inte heller.

Det är riktigt att koalan har en lugn och stillsam livsstil. Den sover och vilar mycket, då maten den äter har lågt energivärde. Men när den förflyttar sig, kan den vara både snabb, smidig och stark. Koalan kan förflytta sig i 32 km/t när den springer på marken, och om den är rädd kan den hoppa upp i ett träd där varje språng kan vara två meter.

Myt nr. 4: Koalan är en björn

Kenguru.
Den liknar kanske en björn, men är inte det. 
Foto: Tourism Australia

När europeerna först kom till Australien, tyckte de att koalan såg ut som en björn, och kallade den koalabjörn. Koalan har ingenting med björnar att göra. Den är ett pungdjur och det riktiga namnet är helt enkelt ”koala”.

Myt nr. 5: Det finns så många koalor i Australien att de i princip sitter i alla träd

Antalet vilda koalor är på stark nedgång. 
Foto: Echidna Walkabout

Detta stämmer inte. Vilda koalor är utrotningshotade i vissa områden, medan antalet i andra områden är på stark nedgång.

Myten har två sidor. Den första orsaken är historisk; den gången europeerna först kom till Australien fanns det mängder av koalor i Australien. Den andra är delvis riktig; det finns 5-6 små områden i Victoria och South Australia där det finns för många koalor(!). Även efter grundlig forskning och undersökningar vet man inte varför detta uppstår i vissa områden. På grund av omtalanden i media och den uppmärksamhet dessa få och små områden får, kan man få intrycket av att det finns fler koalor i Australien än vad det egentligen finns.

Läs även: Australiens unika djurliv

Gör drömresan till verklighet

Mer inspiration

Ocean Pavillion, Southern Ocean Lodge.
Blogg
Från den 6 december 2023 öppnar Southern Ocean Lodge igen, och du kan återigen vara gäst på ett av de bästa hotellen i Oceanien.
Läs hela artikeln
Phillip Island.
Inspiration
Detta är höjdpunkterna du inte bör missa när du besöker delstaten Victoria.
Läs hela artikeln