Foto: white_bcgrd - stock.adobe.com

Hem > Inspiration > 16 fantastiska platser du måste uppleva i Australien

16 fantastiska platser du måste uppleva i Australien

Senast uppdaterad:

Australien är ett stort land med många vackra platser och otroliga upplevelser.

Det kan därför vara svårt att veta vilka platser man bör besöka. Vi har tagit fram 16 platser (utan inbördes ordning) som vi rekommenderar och definitivt tycker att man bör besöka en gång i livet. Vi kan lova att du har många fina upplevelser framför dig!

1. Great Ocean Road, Victoria

Twelve Apostles på Great Ocean Road.
Great Ocean Road och de 12 apostlarna.

Great Ocean Road är en av Australiens vackraste kustvägar och den sträcker sig längs Victorias sydkust. Den 300 km långa körsträckan passerar fiskebyar och småstäder, regnskog, vackra stränder och nationalparker.

Här finns även ett varierat djurliv inklusive kängurur och koalor, och utanför kusten även valar när det är säsong för detta. Hyr en bil och kör sträckan som en del av en resa mellan Melbourne och Adelaide, eller gör en rundtur från Melbourne.

2. Kangaroo Island, South Australia

Kangaroo Island.
Åk till Kangaroo Island och upplev djurlivet.
Foto: Exceptional Kangaroo Island

Det finns de som kallar Kangaroo Island ett zoo utan staket. Här har man möjlighet att få se kängurur, koalor, vallabyer, pingviner, myrpiggsvin (echidnas) och ett rikt fågelliv. På stranden i Seal Bay kan man gå runt bland en koloni av de utrotningshotade australiensiska sjölejonen.

Drastiska klippor längs med kusten, lugna vikar, den australiensiska bushen och böljande kullar – här finns många fascinerande naturskapta underverk. Det är inget tvivel om att Kangaroo Island ger dig Australiens djur och natur på bästa sätt.

3. Bondi Beach, Sydney

Bondi Beach, Sydney.
Bondi Beach är en av Australiens mest kända stränder.
Foto: Tourism Australia

Bondi Beach är en av Australiens mest berömda stränder och är troligtvis den strand som finns på flest vykort och i flest tv-serier i Australien. Varje år strömmar tusentals människor hit, allt från backpackers till miljonärer, för att sola, jobba, simma eller surfa.

Bondi ligger endast 10 kilometer från centrum, något som gör den till Sydneys mest välbesökta strand. Besöker du Sydney är det nästan obligatoriskt att besöka Bondi.

4. Karijini National Park, Western Australia

Karijini National Park.
Vacker natur i Karijini National Park. 
Foto: Tourism Western Australia

Karijini National Park finns några av de vackraste omgivningar man kan tänka sig. Bo här i ett par nätter och få en autentisk ”outback” upplevelse. Här finns spektakulära raviner, branta bergväggar och vackra vattenfall. Det röda landskapet är hem för en naturlig vegetation och ett rikt djurliv.

Campa under stjärnorna eller bo i komfortabla eko-tält.

5. Stora Barriärrevet, Queensland

Great Barrier Reef.
Stora Barriärrevet är världens åttonde underverk.
Foto: Tourism and Events Queensland

Stora Barriärrevet är ett måste när man besöker Australien. Det är känt som världens åttonde underverk, är 340 000 kvadratkilometer stort och sträcker sig 2000 kilometer längs med Queenslands kust.

Det är hem till ett varierande marint liv med de mest levande färger man kan tänka sig. Du kan se revet genom att dyka eller snorkla, från en glasbottenbåt, vattenskoter, segelbåt, i helikopter eller från sjöflygplan. Det finns även möjlighet att hoppa fallskärm över revet. 

Läs även: 10 oförglömliga upplevelser på Stora Barriärrevet

6. Red Centre, Northern Territory

Uluru.
Se färgerna på Uluru ändra sig vid solnedgång och soluppgång.
Foto: Tourism NT/Emilie Ristevski 2018

I Australiens röda center finns jättemonoliten Uluru (Ayers Rock), bergsformationerna i Kata Tjuta och den enorma ravinen Kings Canyon. Lär mer om det aboriginska kulturarvet och upplev den verkliga outbacken med de oändliga avstånden och det karga ökenlandskapet.

Alice Springs är områdets knutpunkt för flyg, tåg och vägar, och är en säregen stad med många konstgallerier, intressanta museer och annorlunda festivaler.

7. Whitsunday Islands, Queensland

Whitehaven Beach og Hill Inlet, Whitsunday Islands.
Whitehaven Beach och Hill Inlet, Whitsunday Islands. Whitehaven Beach i Whitsundays är en av världens finaste stränder. 
Foto: Tourism and Events Queensland

Whitsunday Islands, eller Pingstöarna på svenska, är ett av de mest populära semesterområdena i Queensland och består av 74 små och stora öar – de flesta obebodda.

Tycker du om långa vita stränder, att vandra genom gammal regnskog, vattensport och små idylliska semesterbyar, så är Whitsundays något för dig. Kom ihåg att inkludera ett besök vid Whitehaven Beach, stranden med kritvit sand som ofta utses till en av världens vackraste stränder.

8. Kakadu National Park, Northern Territory

Kakadu National Park.
Utforska den omväxlande naturen i Kakadu. 
Foto: Tourism NT/Shaana McNaught

Kakadu är den största nationalparken i Australien. Området ligger tre timmar öster om Darwin och täcker in ett område på cirka 19 000 kvadratkilometer med våtmark, regnskog, slättland och bergområden.

I mer än 50 000 år har aboriginerna bott i detta område, och på många platser i parken kan man fortfarande se urgamla klippmålningar. Kakadu är berömd för sin rika flora och fauna med ett unikt fågelliv, djur och inte minst söt- och saltvattenkrokodiler.

9. Freycinet National Park, Tasmanien

Wineglass Bay.
Wineglass Bay i Freycinet National Park.
Foto: Wineglass Bay Cruises

Freycinet National Park är en halvö belägen på Tasmaniens östkust, med fantastiska utsiktspunkter, fin natur, stora stenformationer och inte minst en av Australiens vackraste stränder, Wineglass Bay.

Stranden är känd för sin kritvita sand och turkosblått vatten och har fått namnet efter den vinglas formade bukten. Nationalparken ligger drygt två och en halv timmes resa från Hobart eller Launceston, och är ett fint stopp på en kör-själv tur på Tasmanien.

10. Barossa Valley, South Australia

Barossa Valley.
Vinprovning i Barossa Valley.
Foto: John Montesi

Australiens mest kända vinområde ligger en dryg timmes resa från Adelaide och här finns mer än 150 vingårdar. Här kan man njuta av livet på luxuösa resorter med prisbelönade viner, förstklassig mat och en fantastisk utsikt.

Barossa Valley har ett medelhavsklimat med kyliga somrar och regniga vintrar något som är perfekt för produktion av rödvin och regionen är känd för sin Shiraz och smakfulla Cabernet.

Ta tillfället i akt och se vinerna du ser i hyllorna på Systembolaget, som Jacobs Creek och Penfolds, och du har garanterat en annan uppfattning om dessa när du kommer hem igen.

Läs även: Australiens bästa vinregioner

11. Cape Le Grand National Park, Western Australia

Kenguru i Lucky Bay.
Kängururna roar sig på stranden i Lucky Bay i Cape Le Grand National Park.
Foto: Tourism Western Australia

Detta är en av de mindre kända nationalparkerna i Australien, men efter vår mening är den en av de finare.

Cape Le Grand ligger utanför Esperance, ca 80 mil sydost om Perth, och här finns varierad natur, kritvita stränder och ett otroligt turkosblått hav som kan konkurrera med färgerna på korallöarna i Söderhavet. När du sitter och njuter av utsikten kommer kanske en känguru hoppande på stranden.

12. Bungle Bungle Range, Western Australia

The Bungle Bungle Ranges.
Bungle Bungle Range i Purnululu National Park.
Foto: Tourism Western Australia

Bungle Bungle ligger i den världsarvslistade nationalparken Purnululu National Park. Den har funnits i 350 miljoner år och aboriginerna har sett till den i mer än 40 000 år. Otroligt nog upptäcktes parken av omvärlden först 1983, dvs. för drygt 30 år sedan! Idag är labyrinten med orange och svartrandiga sandstenskupoler en av de mest populära attraktionerna i Kimberley.

Ett av de bästa sätten att se Bungle Bungle är att följa med på en sightseeingtur i småplan över området.

13. Cape Tribulation och Daintree Rainforest, North Queensland

Daintree Rainforest.
Utforska regnskogen i Daintree.
Foto: Tourism and Events Queensland

Vid Cape Tribulation, norr om Port Douglas, kommer Stora Barriärrevet helt in till land och möter de tropiska regnskogarna. Detta är den enda platsen i världen där två världsarvsområden möts.

Daintree är världen äldsta tropiska regnskog, med ett stort utbud av växter och djurliv, som fåglar, grodor, pungdjur och reptiler. Bo på en resort i regnskogen, utforska naturen och finn lugnet.

Läs även om Cape Tribulation och Daintree.

14. Coral Coast, Western Australia

Hvalhai på Ningaloo Reef.
Simma med valhaj på Ningaloo Reef.
Foto: Tourism Western Australia

Med sina vita stränder, korallrev, fiskebyar och spektakulära nationalparker är det egentligen konstigt att inte fler har upptäckt denna del av Australien. Det 260 kilometer långa korallrevet Ningaloo Reef är huvudattraktionen, med ett rikt liv under vattnet.

Mellan april och juli kan du simma med valhajar, en upplevelse du inte glömmer i första taget. Hyr en bil i Perth, Broome eller Exmouth och utforska området i eget tempo.

15. Coober Pedy, South Australia

Coober Pedy.
Under den torra, solsvedda marken i Coober Pedy utvinns opaler.
Foto: South Australian Tourism Commission

Coober Pedy är känd som världens opalhuvudstad. Merparten av världens opaler utvinns under den torra, solsvedda markytan. Och det är värmen som har gjort att invånarna i Coober Pedy bokstavligen har gått under jorden.

Husen byggs under jorden för att få naturlig svalka från den brännheta ökenvärmen. Bo på ett hotell under jorden, och upplev denna speciella plats som är hem för 3500 invånare från 45 olika nationer. Coober Pedy är ett naturligt stopp om du kör mellan Alice Springs och Adelaide.

16. K’gari, Queensland

Fraser Island.
Kör längs med de långa sandstränderna på K’gari. 
Foto: Tourism and Events Queensland

K’gari (Fraser Island) ligger nordöst om Sunshine Coast och är världens största sandö. Med hela 40 sötvattensjöar, ett unikt ekosystem och ett rikt växt-, djur- och inte minst fågelliv är detta en verklig unik plats.

Här finns även milslånga stränder som man kan köra på. Även småplanen landar på stranden här! Hyr en fyrhjulsdriven bil och utforska ön på egen hand eller följ med på en av de många guidade turerna.

Vi rekommenderar att man tillbringar tre dagar här för att hinna med allt det intressanta som ön har att bjuda på, men har man ont om tid går det också att se delar av ön på en dag.

Läs även: Resa till Australien för första gången?

BÖRJA PLANERA DIN DRÖMRESA

Mer inspiration

Hot Water Beach.
Inspiration
Det kan vara överväldigande att välja vad man ska uppleva på en resa till Nya Zeeland. Vi har därför tagit fram en lista som innehåller 15 populära turistattraktioner.
Läs hela artikeln
Jumping crocodile i Adelaide River.
Inspiration
Här är höjdpunkterna du inte bör missa när du besöker Northern Territory.
Läs hela artikeln