Foto: Miles Holden

Hem > Inspiration > 15 populära turistattraktioner i Nya Zeeland

15 populära turistattraktioner i
Nya Zeeland

Senast uppdaterad:

Vill du ha en upplevelsefylld semester så är Nya Zeeland ett bra val. Sevärdheterna och attraktionerna är många, oavsett om du älskar natur, kultur, djurliv, extremsporter eller kulinariska frestelser.

Naturupplevelserna står i fokus, men landet har också en spännande historia, en ursprungsbefolkning som håller sina traditioner vid liv och närproducerad mat och vin av världsklass.

Att välja vad man ska uppleva på en resa till Nya Zeeland kan vara överväldigande. Vi har därför tagit fram en lista som innehåller 15 populära turistattraktioner:

1. Besök Te Papa – Nya Zeelands bästa museum

Te Papa i Wellington.
Mycket spännande för både små och stora på Te Papa i Wellington.
Foto: Camilla Rutherford

Nya Zeeland har inte bara en helt unik natur. Historien är också intressant med två separata befolkningsvågor utifrån. Ursprungsbefolkningen, maorierna, kom från stillahavsöarna i öster på 1300-talet medan de europeiska bosättarna ankom från väster från slutet av 1700-talet.

På detta museum i huvudstaden Wellington, kan du fördjupa dig i flera sidor av Nya Zeelands rika historia genom konst, kultur, arkitektur och natur. Namnet Te Papa betyder skattkista. Entrébiljetten är dock gratis.

2. Bli din egen Sagan om ringen i Hobbiton

Hobbiton.
Besök Sagan om ringens filmkulisser.
Foto: Matt Crawford

JRR Tolkiens sagouniversum har engagerat både unga och gamla i flera generationer. Först i bokform och sedan genom filmframgångarna. En bieffekt av filmatiseringen var att hela världen fick upp ögonen för det vackra naturlandskapet på de två öarna som utgör Nya Zeeland.

160 km söder om Auckland kan du uppleva det ”riktiga” Hobbiton, där Frodo och resten av hobitarna bor. Filmkulisserna bevarades efter inspelningarna och har sedan dess blivit en mycket populär attraktion. I Hobbiton kan du vandra bland de karaktäristiska hobbithusen och äta lunch ”hobbit style” på restaurangen som kallas Green Dragon Inn i filmerna.

3. Segla genom magisk natur i Doubtful, Dusky eller Milford Sound

Real Journeys - Milford Mariner.
Följ med på en övernattningskryssning med Milford Mariner i Milford Sound.

I Fiordland National Park på Sydöns sydvästra kust stupar höga, majestätiska berg ner i djupa fjordar. Utsikten från fjorden är fantastisk med snötäckta bergstoppar, glaciärer, vattenfall och regnskog. Det finns både dagsturer och övernattningskryssningar där du kommer nära naturen och djurlivet. Du kan bl.a. prova fiskelyckan och vara med och dra hummertinor. Ombord på båtarna finns kunniga guider som berättar om platsernas unika flora och fauna. Förutom sjöfåglar är sälar och delfiner en vanlig syn.

4. Se glowworms i Waitomo Caves

Waitomo Caves.
Följ med på en båttur inne i Waitomo Caves.
Foto: Corin Walker Bain

Glowworm kallas lysmaskar på svenska.  Det är egenligen en ganska vanlig fluglarv, men i mörkret sker en kemisk reaktion som gör att den lyser. Larverna är inte större än toppen på en tändsticka, men de är väldigt många  och skapar  därmed en magisk ljusshow i taket och på väggarna inne i grottorna.

Genom researrangörer som erbjuder olika koncept har man tillgång till grottorna. Alla med en guide som ansvarar för säkerheten. Du kan åka en båt som tyst glider fram i vattnet längst ner i grottorna, eller en mer adrenalinfylld variant med en kombination av underjordisk forsränning och ziplining. Waitomo Caves ligger på Nordön, cirka 200 km söder om Auckland.

5. Besök SkyTower i Auckland

Sky Tower i Auckland.
Sky Tower i Auckland.
Foto: ©michael – stock.adobe.com

I hjärtat av Nya Zeelands största stad kan du njuta av utsikten från Sky Tower, 328 meter över marken, som till och med är högre än Eiffeltornet. Det är en magnifik utsikt som väntar med Tasmanhavet i väst och Stilla havet i öster. Och där emellan Auckland som omger hamnbassängen.

Om du inte är höjdrädd kan du följa med på Skywalk, en tur ut på en platå som omger tornet på 192 meters höjd, iklädd säkerhetssele. Eller ännu bättre; Skyjump. Närmare bestämt bungyjump från samma plats med en silkeslen landning på marknivå. Det är 11 sekunders fritt fall där man rör sig i ca 85 km/tim på vägen ner.

I tornet finns även en bra restaurang där måltiden kan avnjutas tillsammans med utsikten. Kom ihåg att boka bord i förväg!

6. Paddla från strand till strand i Abel Tasman National Park

Abel Tasman National Park.
Paddla kajak i Abel Tasman National Park.
Foto: Abel Tasman Sea Shuttle

Med sin vackra natur och sina perfekta stränder är Abel Tasman National Park gjord för kajakpaddling och picknickluncher. Området som ligger längst norrut på Sydön är också den region med flest soliga dagar under hela året i hela Nya Zeeland.  Du kan hyra en kajak på egen hand eller följa med en grupp på en guidad paddling.

Det erbjuds allt från halvdagsutflykter till expeditioner över flera dagar med boende i antingen stugor eller under bar himmel. Förutom det rika fågellivet trivs sälar och delfiner i dessa vatten. Och tar du med ett fiskespö är chansen stor att du kan fånga din egen middag.

7. Vandra genom ett spektakulärt landskap på Milford Track

Milford Track.
Fantastisk utsikt på Milford Track.
Foto: mundoview – stock.adobe.com

Milford Track är också känd som ”den finaste vandringen i världen”. Denna vandring börjar i bergen med magnifik utsikt över Milford Sound i Fiordland National Park. På vägen ner övergår bergslandskapet till frodig urskog med utsikt över berg, fjordar och vattenfall. Vandringen är på fyra dagar och tre nätter, totalt 53 kilometer. Övernattning sker i turiststugor som ligger strategiskt utmed leden. Allt du behöver för vandringen av utrustning och förnödenheter kan hyras/köpas lokalt. Läs mer om vandringar i Nya Zeeland.

8. Gräv ditt eget spa på Hot Water Beach

Hot Water Beach.
Hot Water Beach på Coromandel Peninsula.
Foto: Matt Crawford

Polynesisk spabehandling är något för sig. Det sker på naturens villkor, där den geotermiska aktiviteten under marken trycker upp tempererat vatten mättat med mineraler till ytan.

På Hot Water Beach i Coromandel National Park kan du gräva ditt eget spa och njuta av världens mest naturliga spabehandling – helt gratis. Ta med en spade, vänner eller familj, lite mat och dryck och njut.

9. Upplev Rotoruas bubblande sjöar

Waimangu Volcanic Valley.
Bubblande sjöar är en vanlig syn runt Rotorua.
Foto: Miles Holden

Rotorua är ett måste när du besöker Nya Zeeland.  Den geotermiska aktiviteten gör att detta landskap inte liknar någon annan plats i världen. Från underjordiska källor tränger värmen upp i form av både gejsrar, ånga, svavelfärgade dammar och bubblande lera som kan upplevas på en rad olika platser i och runt staden.

Rotorua är också maoriernas huvudstad, och en mycket bra plats att uppleva deras traditioner och kultur, som är bättre bevarad här än någon annanstans i Nya Zeeland. Regionen har även många spännande aktiviteter att erbjuda, som ziplining, forsränning och leder för cykling med mountainbike.

10. Smaka dig fram till Nya Zeelands bästa Sauvignon Blanc

Marlborough.
Marlborough producerar Sauvignon Blanc av världsklass.
Foto: Jet Productions/MarlboroughNZ

Det finns lite som slår ett glas Sauvignon Blanc efter en lång dag av sightseeing. Sauvignon Blanc har sitt ursprung i Bordeaux, men Nya Zeeland har visat sig ha de perfekta klimatförhållandena för just denna druva. Och då främst i Marlborough-regionen på Sydön. Vinälskare och ”foodies” från hela världen vallfärdar hit för att njuta av förstklassig mat och vin i idylliska omgivningar. Naturlandskapet är också perfekt för utomhusaktiviteter som utforskas bäst till fots eller på cykel.

11. Låtsas att du är på månen i Tongariro National Park

Tongariro Crossing.
Vandra genom ett månlandskap i Tongariro National Park.
Foto: Camilla Rutherford

Tongariro är Nya Zeelands äldsta nationalpark och ett världsarv för både natur och maorikultur. Detta särpräglade vulkanlandskap kan ibland påminna mer om månen än om jordklotet och spelar även en viktig roll i maoriernas mytologi. Här spelades flera scener ur Sagan om ringen in, just för att ge intrycket av en helt annan värld.

Tongariro Alpine Crossing är en berömd dagstur till fots som kan rekommenderas. Normalt tar själva vandringen mellan 7–8 timmar. Det krävs god kondition och finns tillgänglig året runt, men vi rekommenderar sommartid för att få ut det mesta av den spektakulära utsikten över vulkankratern och de smaragdgröna sjöarna.

12. Utöva extremsport i Queenstown

Bungy från Kawarau Bridge.
Hoppa bungyjump från Kawarau Bridge utanför Queenstown.
Foto: Miles Holden

Omgiven av berg, floder och vacker natur har Queenstown blivit ett eldorado för extremsporter under alla årstider. Alpint, fallskärmshoppning, mountainbike, bergsklättring och forsränning för att nämna några av de många möjligheterna. Denna del av Sydön har ett klimat som kan likna det som finns i stora delar av Skandinavien, med snö och minusgrader på vintern. Det gör att de alpina skidbackarna är som bäst i juli och augusti, men här finns som sagt något för alla intressen året runt.

13. Se majestätiska Mount Cook

Mount Cook.
Mount Cook sett från Lake Pukaki.
Foto: Will Patino

Nya Zeelands högsta berg reser sig hela 3 724 meter över havet – i nivå med de högsta topparna i den österrikiska delen av Alperna. Berget sticker ut i landskapet med en karaktäristisk snötäckt topp som ser bra ut på foton. Med start från byn Mount Cook Village kan du följa med på en glaciärvandring i grupp med en guide eller njuta av den fantastiska utsikten över berget på en sightseeingtur med helikopter.

14. Ö-hopping i idylliska Bay of Islands

Bay of Islands.
Utforska några av de 144 öarna som utgör Bay of Islands.
Foto: Paroa Bay Winery

Bay of Islands ligger ca 260 km norr om Auckland. Det vill säga i en subtropisk klimatzon med behagliga temperaturer året runt. På de många små och stora öarna väntar perfekta, vita stränder och spännande natur. Området kan utforskas med vanlig båt, segelbåt eller kajak.

Djurlivet är rikt och varierat både över och under havsytan. Delfiner, valar och pingviner är en vanlig syn och du kan hyra ett fiskespö och nästan garanterat få en fångst. Förhållandena är även mycket bra för dykning och snorkling med stora skyddade områden under vatten.

15. Se kaskeloter, knölvalar och delfiner i Kaikoura

Delfiner i Kaikoura.
Delfiner i Kaikoura.
Foto: Miles Holden

På bilresan mellan Christchurch och Wellington ligger den lilla staden Kaikoura ungefär halvvägs. Här möter de höga bergen kusten i ett dramatiskt landskap. Mount Manakau är 2 600 meter högt och ligger cirka 10 kilometer från havet. Kusten myllrar av liv och anses vara en av de bästa platserna i världen för att se valar. Du kan förvänta dig att se enorma kaskeloter och lekfulla delfiner året runt, medan späckhuggare och knölvalar rör sig inåt landet vissa tider på året.

Läs även: 10 äventyrliga områden du måste uppleva i Nya Zeeland

BÖRJA PLANERA DIN DRÖMRESA

Mer inspiration

Perth.
Blogg
Om du vill få en grundlig inblick i vad Perth har att erbjuda när det gäller historia, restauranger, barer, caféliv och street art, så bör du unna dig själv en guidad stadsvandring med Two Feet & A Heartbeat.
Läs hela artikeln
Flinders Ranges.
Blogg
Hösten 2019, långt innan världen stängdes ned, hade jag förmånen att besöka området norr om charmiga Adelaide i South Australia. Här finns den vackraste outback naturen Australien kan bjuda på.
Läs hela artikeln