Foto: Tourism Australia

Hem > Inspiration > 15 populära sevärdheter i Australien

15 populära sevärdheter i Australien

Senast uppdaterad:

Australien är ett stort och mångsidigt land där du inom några dagar kan uppleva turistattraktioner och sevärdheter från den ena ytterligheten till den andra.

Landets största sevärdheter handlar mycket om natur- och djurupplevelser, men det finns även goda möjligheter för aktiviteter och upplevelser inom kultur, historia, mat och vin.

Här är 15 av Australiens med populära sevärdheter, i slumpmässig ordning.

1. Se soluppgången över Uluru

Soluppgång vid Uluru. Foto: Tourism Australia
Soluppgång vid Uluru.
Foto: Tourism Australia

Att se solen gå upp över Uluru är en unik ”once in a lifetime” upplevelse, och en obligatorisk aktivitet när man besöker Australiens Red Center. Att se färgerna på den stora stenen sakta med säkert ändra sig när natt blir till dag, gärna med en kopp varmt kaffe i handen. När den stekande ökensolen har kommit upp på himlen återvänder du till hotellet för en god frukost, innan du fortsätter med dagens aktiviteter.

2. Utforska gamla hällmålningar i  Top End

Rock art i Kakadu National Park.
Se hällmålningar i Kakadu National Park.
Foto: Tourism NT/Helen Orr

I Australiens orörda norra delar har människor sammanhängande varit bosatta i ca 65 000 år. Detta är en av de bästa platserna i världen för att se förhistoriska hällmålningar. Kakadu National Park har mer än 5000 platser med hällmålningar, varav några av målningarna är upp emot 20 000 år gamla. Man antar att det finns ytterligare 10 000 målningar som ännu inte är upptäckta, samt fler i Arnhem Land, som gränsar till Kakadu.

Hällmålningarna består av en rad symboler och teckningar, som djurliv, jaktvapen, människor och religiösa andar, och användes som en kommunikationsplattform för att förmedla kunskap till nya generationer i den aboriginska kulturen.

Nourlangie och Ubirr i Kakadu har lätt åtkomst, och här kan man se några av de mest kända hällmålningarna.

3. Fördjupa dig i Melbournes mat, konst och kultur

Melbourne.
Utforska Melbournes färgrika gränder och bakgator.

Melbourne är det kreativa och kulturella hjärtat i Australien, och detta lägger man snart märke till när man vandrar runt i de olika stadsdelarna. Ta en promenad i gränderna och bakgatorna som är dekorerade med graffitikonst, gå på shoppingrunda i butikerna som drivs av innovativa eldsjälar, och stanna till för en kopp kaffe på en av de charmerande caféerna.

Både kaffe och mat är en viktig del av Melbournes identitet, och här finns några av Australiens bästa restauranger och caféer. Staden har också många gallerier och teatrar, och arrangerar en rad festivaler och event som Melbourne International Film Festival, Melbourne International Arts Festival och Melbourne Fringe Festival.

Tillbringa några dagar i Melbourne CBD, samt i trendiga stadsdelar som Fitzroy, Brunswick, Richmond, St Kilda och South Yarra, och du kommer snabbt att förstå vad vi talar om.

4. Vandring i Blue Mountains’ vackra natur

Blue Mountains.
Utforska naturen i Blue Mountains.
Foto: Tourism Australia

Blue Mountains är ett av de mest tillgängliga bergsområdena i Australien, endast 90 minuters resa från Sydney. Här finns vandringar för alla färdighetsnivåer och med varierande längd – allt från kortare turer på ett par timmar, till turer som går över flera dagar.

Njut av naturen utan en människa i sikte, få en stor dos av friskt luft, och kanske ser du också lite djurliv längs vägen. Omgivningarna varierar från höga, dramatiska klippor, till kraftfulla vattenfall och rofylld skog. Blue Mountains har ett stort nätverk av markerade stigar, och har du den riktiga utrustningen så är det inget som hindrar dig från att ge dig av på egen hand. Det är även möjligt att delta i en guidad dagstur från Sydney, där en 2-timmars vandring är inkluderad förutom andra attraktioner.

5. Surfa på vågorna eller njut av solen på Bondi Beach

Bondi Beach i Sydney.
Bondi Beach i Sydney.
Foto: Tourism Australia

Ingen strand i Australien är väl mer berömd än Bondi Beach, känd för sina surfvågor, breda sandstrand och omgiven av populära restauranger och caféer. Detta är stranden för att se och bli sedd i Sydney! Smörj in dig med solkräm och se på människorna som använder stranden, här har du underhållning i flera timmar. Vågorna på Bondi kan vara skrämmande, så följ livvakternas anvisningar. Vill du lära dig att surfa? Det finns inte en mer ikonisk plats att lära sig surfa på än Bondi.

6. Klättra upp till toppen av Sydney Harbour Bridge

BridgeClimb Sydney
Utsikten över Sydney är fantastisk från toppen av Sydney Harbour Bridge.
Foto: BridgeClimb Sydney

Det kan se omöjligt ut när du står på marken, men att klättra till toppen av Sydney Harbour Bridge är varken så tröttsamt eller otäckt som det kan se ut. Och belöningen när man står på toppen är magisk, med utsikt över Sydney stad, operahuset och stora delar av Sydneys vackra hamn.

BridgeClimb Sydney är en aktivitet både för dig som älskar höjder, och för dig som vill övervinna din rädsla. Det är fullständigt tryggt och med hög säkerhet, och det följer med guider som hjälper dig om du inte är helt bekväm med höjden.

7. Besök Australia Zoo

Australia Zoo.
Tillbringa en dag på Australia Zoo.
Foto: Ben Beaden / Australia Zoo

Australien har flera bra och välskötta djurparker och viltreservat, men det är väl ingen som är så känd utanför landets gränser som Australia Zoo. Det är tack vare Steve Irwin, ”The Crocodile Hunter”, mannen som är känd för otaliga tv-program där han hanterade krokodiler, ormar och andra farliga djur. Det faktum att han förlorade livet när han filmade djuren han älskade så högt, har inte gjort hjälte- och legendarstatusen mindre.

Föregångaren till Australia Zoo startades av Steve Irwins mamma, innan Steve tog över och döpte om den till det namn den har idag. Parken drivs i dag av Steve Irwins fru och deras två barn, Bindi och Robert, som har stort fokus på att bevara och sprida kunskap om djuren.

Australia Zoo ligger på Sunshine Coast, norr om Brisbane.

8. Se livet under vattnet på Stora Barriärrevet

Dykning på det Stora Barriärrevet.
Dyk eller snorkla på Stora Barriärrevet.
Foto: Tourism and Events Queensland

Stora Barriärrevet behöver inte en närmare introduktion. Detta är Australiens största turistattraktion och sevärdhet och världens största korallrev. På en resa längs Queenslands kust är det obligatoriskt att doppa huvudet under vattnet för att ta en närmare titt på koraller och det marina livet. Kvaliteten på revet varierar, så kolla runt lite innan du beställer en tur dit ut

Revet kan ses på många sätt. Du kan dyka eller snorkla, se revet från luften i en helikopter, eller torrskodd studera livet under vattnet i en glasbottenbåt. Det finns möjligheter för alla färdighetsnivåer och budget.

9. Utforska djurlivet på Kangaroo Island

Känguru på Kangaroo Island.
Känguru på Kangaroo Island.
Foto: Tourism Australia

Kangaroo Island beskrivs ofta som Australiens svar på Galapagosöarna, eller som en djurpark utan staket. Vill du uppleva Australiens djurliv i det fria rekommenderar vi att ni tillbringar några dagar här.

Det bästa sättet att uppleva ön på är på en guidad tur med en lokalguide. Vilda koalor, kängurur och vallabyer, fåglar och kanske en skygg echidna (myrpiggsvin) är något av det du kan ha turen att se på nära håll. På Seal Bay kan du vandra runt bland en koloni av sjölejon, och om du alltid har drömt om att simma med vilda delfiner så är det också en aktivitet som finns på ön. Kangaroo Island har även en liten öken, Little Sahara, där du kan testa sandboarding nedför sanddynerna.

Förutom fascinerande natur och djurliv så är Kangaroo Island även känd för sin goda mat och vin, och sina många goda och närodlade råvaror. Besök en vingård eller ett bryggeri för provsmakning och förlägg dagens middag till en av öns bättre restauranger.

10. Kör 75 Mile Beach på K’gari (Fraser Island)

Fraser Island.
Kör själv på K’gari, eller åk på en dagstur eller flerdagstur.
Foto: Tourism and Events Queensland

Hyr en 4WD på fastlandet och bege er på ett riktigt kör-själv-äventyr på K’gari (Fraser Island). Stranden du inte får missa att besöka är 75 Mile Beach, som täcker stora delar av öns östra sida. Här finns bl.a. skeppsvraket Maheno, avsvalkande källor vid Eli Creek, naturlig havsbassäng i Champagne Pools och utsiktspunkten Indian Head.

Det är flera faror att se upp för under resan, så kör försiktigt. Stranden används bland annan som landningsbana för småflyg och det rekommenderas inte att köra vid högvatten. Skulle det locka med ett bad i havet, så ska du veta att både undervattensströmmar och en stor hajkoloni utgör ett stort hot. Vänta hellre med att ta ett bad till dess du kommer till en av de trygga badstränderna på ön.

Följer du reglerna och rekommendationer, så är K’gari ett äventyr – och du kommer inte tillbaka besviken.

11. Njut av solnedgången från kamelryggen på Cable Beach

Cable Beach i Broome.
Cable Beach i Broome.
Foto: Lauren Bath

Om du ska se solen gå ner i havet i Australien, så är västkusten platsen att vara på. Ett av de allra vackraste platserna att se solnedgången på är Cable Beach i Western Australia. Cable Beach ligger ca 10 minuter med bil från Broome centrum, och är världskänd för sina solnedgångar över Indiska Oceanen med nyanser av lila, rosa och orange. Se solnedgången från en kamelrygg, en båt eller sätt dig på stranden och se att dagen sakta går från dag till natt.

12. Se en föreställning i Sydney Opera House

Sydney Harbour.
Utsikt över Sydney Harbour, operahuset och Sydney Harbour Bridge
Foto: Michael Evans – stock.adobe.com

Det är väl ingen byggnad som är mer ikonisk, och som representerar Australien bättre, än Sydney Opera House. Det är lite som slår belägenheten längst ut på Darling Harbour, med utsikt mot Sydney Harbour Bridge och det vackra hamnområdet i Sydney. Byggnaden är ett måste att se utifrån för alla som besöker Sydney, men kanske ännu mer speciellt är att uppleva en förställning, oavsett om det är opera, balett eller en annan konsert.

Operaföreställningarna är naturligtvis populära och det lönar sig att beställa biljetter i god tid.

13. Helikoptertur över De tolv apostlarna

Great Ocean Road.
Se De tolv apostlarna från luften.

Den vackra kustvägen Great Ocean Road går ytterst mot de vilda och spektakulära klipporna som dagligen hamras bort att det mäktiga havet. De mest kända klippformationerna är De tolv apostlarna, en serie kalkstensformationer som med tiden har skiljts från fastlandsklipporna på grund av erosion. Namnet är något missledande då flera av formationerna har kollapsat. För närvarande är de sju pelare som fortfarande står.

Det bästa sättet att se den spektakulära kustlinjen och De tolv apostlarna på är från luften på en helikoptertur. Parkera bilen och följ med på en 10–15 minuter tur, som är ett bra avbrott från bilkörningen och en minnesvärd upplevelse.

14. Ö-hopping i Whitsundays

Snorkling i Whitsunday Islands.
Utforska öarna och livet under vattnet i  Whitsunday Islands.
Foto: Riptide Creative

Whitsunday Islands består av 74 små och större öar utanför tätorten Airlie Beach på Queenslands kust. Här finns allt du förknippar med ett tropiskt paradis: turkosblått vatten, kritvit sand och vackra stränder. Närheten till den yttre delen av Stora Barriärrevet betyder att detta är ett mecka för segling, dykning och snorkling. I Whitsundays finns även en av Australiens vackraste och vitaste stränder – Whitehaven Beach  – som är ett måste att besöka.

Ett av de bästa sätten att utforska Whitsundays på är ombord på en segelbåt. Det arrangeras både dagsturer och flerdagsturer med allt från katamaraner och små segelbåtar till stora segelbåtar. Vill du bo ute på en av öarna så finns det övernattningsalternativ av både medel och hög standard. Det är också ett alternativ att bo i Airlie Beach och ha det som bas för att utforska både Whitsundays och det yttre revet. 

15. Vinprovning i Barossa, Hunter eller Yarra Valley

Jacob's Creek i Barossa Valley.
Vinprovning på Jacob’s Creek i Barossa Valley.
Foto: South Australian Tourism Commission

Australien har sedan länge etablerat sig som en av världens viktigaste vinproducenter och ett besök i ett vindistrikt är både lärorikt och smakrikt. Ta en tur till Barossa utanför Adelaide, Yarra utanför Melbourne eller Hunter utanför Sydney, tre av Australiens mest kända vinområden. Vill du hellre välja ett område som inte är så känt så har både New South Wales, Victoria, South Australia, Tasmanien och Western Australia många bra vinområden där du kan köra från vingård till vingård och provsmaka eller tillbringa en natt eller två. Och där det finns vin – där hittar man som regel även bra restauranger, med rätter baserade på lokala råvaror.

Läs även: Resa till Australien för första gången?

BÖRJA PLANERA DIN DRÖMRESA

Mer inspiration

Australien.
Inspiration
Här är fyra värdefulla råd till ”Australien-amatörer” som vill ha spännande och varierande upplevelser i landet down under.
Läs hela artikeln
Flinders Ranges.
Blogg
Hösten 2019, långt innan världen stängdes ned, hade jag förmånen att besöka området norr om charmiga Adelaide i South Australia. Här finns den vackraste outback naturen Australien kan bjuda på.
Läs hela artikeln