.

Hem > Inspiration > 10 äventyrliga områden du måste uppleva i Nya Zeeland

10 äventyrliga områden du måste uppleva i Nya Zeeland

Senast uppdaterad:

Drömmer du om att resa runt på Nya Zeeland men är osäker på vilka platser och områden du ska besöka?

Då bör du titta på vår översikt över unika och äventyrliga platser på Nya Zeeland. Du kommer snart att inse att Nya Zeeland är ett mycket varierat land, med vulkaner, fjordar, berg, regnskog, vingårdar, vackra stränder och storstäder.

1. Rotorua

Geysir i Rotorua.
Gejsrar i Rotorua.
Foto: Dmitry Pichugin – stock.adobe.com

De vulkaniska och termiska områdena i och omkring Rotorua fungerar som en magnet på både lokala och tillresande, och har gjort det i flera hundra år. Gejsrar, ånga, kokande källor, bubblande lerpölar och svaveldoft tillhör vardagen. De många termiska områdena är fulla av gejsrar och ånga skjuter upp från marken på flera platser.

Rotorua är också maoriernas huvudstad, och en mycket bra plats att uppleva deras traditioner och kultur, som är bättre bevarad här än på någon annan plats i Nya Zeeland.

2. Nelson & Abel Tasman National Park

Abel Tasman National Park.
Kajakpaddling är ett trevligt sätt att se Abel Tasman på.
Foto: www.nelsontasman.nz

Nelson ligger på den norra delen av Sydön och är stolt över att vara den plats på Nya Zeeland som får mest solsken under året. Det är även utgångspunkten för besök i nationalparken Abel Tasman, som är ett mecka för naturälskare. Parken har många vandringsleder av varierande längd, från en timme till flera dagar.

Det är även mycket populärt att paddla kajak längs med kustlinjen och förbi de många stränderna i tillägg till andra aktiviteter i området som segling, fågelskådning och att simma med sälar.

3. Bay of Islands

Bay of Islands.
Bay of Islands består av 144 öar.
Foto: Paroa Bay Winery

260 kilometer norr om Auckland, på Nordöns nordspets, ligger de finaste och vitaste sandstränder du kan tänka dig. Terrängen är kuperad längs med östkusten och utanför ligger tusentals av öar. Bay of Island är ett paradis för sportfiskare.

Det är också en av landets viktigaste historiska platser. Det var här vid Waitangi som maorihövdingarna svor trohet till Drottning Victoria 1840. Pahia är centrum i Bay of Islands och med detta som utgångspunkt kan man resa längre norrut till den kända stranden 90 Mile Beach och till Cape Reinga på landets nordligaste udde.

4. Queenstown

Queenstown.
Queenstown har en vacker belägenhet bland majestätiska berg.
Foto: Destination Queenstown

Queenstown är en av de mest populära platserna att besöka i Nya Zeeland, och om du beger dig dit kommer du att förstå varför. Omgiven av majestätiska berg, floder och den kristallklara insjön Wakatipu, är staden känd för sin natur, vänliga människor, golfbanor, vingårdar, skidanläggningar och ett utbud av friluftsaktiviteter man inte sett maken till någon annanstans i världen.

I Queenstown kan man utmana sina egna gränser – eller helt koppla av och njuta av omgivningarna. Valet är ditt.

5. Marlborough

Marlborough.
Marlborough producerar vin av världsklass.
Foto: Jet Productions/MarlboroughNZ

Regionen Marlborough ligger på norra delen av Sydön och är Nya Zeelands största vinregion. Deras Sauvignon Blanc är känd i hela världen och bara det är en anledning att göra ett stopp här. Området har många soltimmar under året och kan erbjuda upplevelser året om. Marlborough har över 40 vingårdar, och vi rekommenderar att man åker på en guidad vintur i buss eller på cykel.

Marlborough Sounds är området på norra Sydön, som består av öar, halvöar och fjordar. Området är ett känt friluftsområde, med natursköna vandringsleder, och för de aktiva kan man hyra kajak, fiska, dyka och svimma med delfiner.

6. Auckland

Auckland.
Stanna några dagar i Auckland.
Foto: Tourism New Zealand

Auckland är inte bara en stad, det är även en region som är full av saker man kan se och göra. Föreställ dig en stadsmiljö med butiker, restauranger och kulturella aktiviteter, samtidigt som vackra ständer, vandringsleder och avkopplande öar finns endast en halvtimme bort.

Staden har ett milt och solrikt klimat, kulturen är inspirerad av det polynesiska arvet, och invånarna har ett stort intresse för god mat och vin. Att planera in ett par dagar här är en fin introduktion till allt som Nya Zeeland har att erbjuda.

7. Franz Josef Glacier & Fox Glacier

Franz Josef Helihike.
Franz Josef glaciären är spektakulär.

Medan glaciärer världen runt drar sig tillbaka fortsätter Franz Josef och Fox Glacier att röra sig ner mot havsnivån genom den tempererade regnskogen vid Tasmanhavet.

Den låga belägenheten gör att glaciärerna är bland de lättaste att besöka i världen. De två glaciärerna blir matade av alpina glaciärer på runt 2600 m.ö.h. som får ca 30 meter snö om året. Isen glider ner i den plattare flodbädden nedanför där den fortfarande är 300 meter tjock. Professionella guider tar med dig på glaciärsvandring och om du vill ta dig upp till toppen av glaciären kan du göra det med flyg eller helikopter.

8. Fiordland National Park

Milford Sound.
Naturen i Fiordland National Park är dramatisk och vacker.
Foto: Rob Suisted

Fiordland National Park inkluderar Milford, Dusky och Doubtful Sound, och är en av de mest dramastiska och vackraste platserna på Nya Zeeland. Upplev regionen till fots, från vattnet eller luften. Området har formats av glaciärer över hundratusentals år och resultatet är äventyrligt. Rudyard Kipling beskrev Milford Sound som världens åttonde underverk, och om du tar en flygtur över området kommer du att förstå varför.

Bergväggarna stiger rätt upp från fjordens mörka vatten, bergstopparna är himmelshöga och vissa av vattenfallen är så höga som 1000 meter. När det regnar i Milford Sound, något det gör ganska ofta, mångdubblas vattenmängden i vattenfallen och resultatet är spektakulärt.

9. Coromandel Peninsula

Cathedral Cove på Coromandel Peninsula.
Cathedral Cove på Coromandel Peninsula.
Foto: Matt Crawford

Coromandel halvön ligger ca 1,5 timme med bil från Auckland. Halvön är känd för sina kritvita stränder på östkusten och för sina många speciella träd, Pohutukawa Trees, på västkusten. Med 400 km kustlinje, mysiga småstäder, vackra stränder och ett behagligt klimat är detta ett område vi rekommenderar att man tillbringar några dagar i. Här kan du koppla av i vackra omgivningar eller vara med på aktiviteter som båtturer, sjökajak, turer i regnskogen eller lära mer om maoriernas historia och kultur.

10. Napier och Hawkes Bay

Napier.
Napier är känd som Art Deco staden.
Foto: Joelle M – stock.adobe.com

Napier ligger vid Nordöns sydöstra kust, vid Hawkes Bay. Staden jämnades nästan med marken under en kraftig jordbävning 1931. Staden byggdes upp igen i den stil som var typisk för perioden, Art Deco. Idag är Napier känd som världen Art Deco huvudstad. Området har mycket vacker natur och flera bra vingårdar. Golf, ridning, cykelturer, vinprovning och museum besök är några av aktiviteterna man kan välja mellan när man besöker Napier och omkringliggande område.

Läs även: Fantastiska vandringar på Nya Zeeland

BÖRJA PLANERA DIN DRÖMRESA

Mer inspiration

Gruppereise til Australia.
Blogg
Lär känna våra gruppresor lite bättre genom detta resebrev från resan ”Australiens höjdpunkter” i februari-mars 2020.
Läs hela artikeln
Jumping crocodile i Adelaide River.
Inspiration
Här är höjdpunkterna du inte bör missa när du besöker Northern Territory.
Läs hela artikeln