Search
Generic filters
Välj en sida

Varför du bör resa till Australien under 2020

21. februari 2020

Det är inget tvivel om att Australien har haft det tufft under de senaste månaderna, med flera stora skogsbränder.

Rekordtemperaturer och lite nederbörd utlöste flera omfattande skogsbränder i New South Wales, Victoria och South Australia i perioden före och efter jul. Många har fått sina hem ödelagda, människoliv har förlorats, och man uppskattar att runt en miljard djur har mist livet.
 

En del av ekosystemet

Skogsbränder är en naturlig del av ekosystemet i Australien, och många buskar och träd är beroende av bränder för sin överlevnad och reproduktion. Men skillnaden mellan normala år och de bränder som vi har sett i år, är det stora omfånget.

Lyckligtvis är naturen motståndskraftig och bara veckor efter brändernas framfart ser man gröna groddar, svamp, gräs och blommor som växer upp genom askan. Bränderna är med och skapar nya livsmiljöer och matkällor för djur och fåglar, och floran och faunan återvänder vartefter till det normala.

Passerar du ett branddrabbat området på resan, har du möjlighet att se hur snabbt naturen och djuren anpassar sig.

Bilder från Kangaroo Island den 10 och 17 februari 2020, där ny man ser att ny vegetation är i full tillväxt:
 

Brann det i hela Australien?

Via nyheter och sociala medier fick man ett intryck av att i det närmaste hela Australien brann. Skogsbränderna drabbade cirka 2% av den totala landarealen, dvs att den allra största delen av landet är oberört. Denna karta visar det hela i perspektiv:

fire_map_australia_2020
De oranga trekanterna visar vilka områden som drabbades. Foto: Australia.com

Hit kan du tryggt resa

De flesta turistdestinationer är öppna. Av välkända områden som inte drabbats kan vi bl.a. nämna:

  • Stora Barriärrevet
  • Whitsunday Islands
  • Fraser Island
  • Daintree Rainforest
  • Uluru/Ayers Rock
  • Kakadu National Park
  • Kimberley
  • Tasmanien
  • Great Ocean Road
  • Storstäderna

Av områden som drabbats, t ex Kangaroo Island, hälsas turisterna redan nu välkomna tillbaka. Besökare och turister betyder mycket och är viktiga för att detta ö-samhälle snabbt ska komma på benen igen.

Fortfarande osäker? Denna sida uppdateras regelbundet och visar status för hela Australien.

 

Hur kan du bidra?

Många undrar över hur de kan stödja och hjälpa Australien. Donationer till återuppbyggnad är fint och bra, men det besked vi får från våra samarbetspartners, turistorganisationer och vänner, är en önskan om att få fler turister och besökare till Australien som kan uppleva landets vackra natur, varierande djurliv och pulserande storstäder.

Det bästa stödet du kan ge, är att bo på hotellen, äta på restaurangerna och använda lokala turoperatörer och andra tjänsteleverantörer. Detta gäller även de områden som inte är direkt drabbade av skogsbränderna, men som ändå lider ekonomiskt för att turisterna uteblir.

Australien är med andra ord «Open for business». De vill mycket gärna att du kommer på besök, och du kommer att bli väl mottagen.

Blir 2020 året du uppfyller drömmen om att resa till Australien?