.

Hem > Blogg > Se till att få en äkta outback upplevelse när du besöker South Australia!

Se till att få en äkta outback upplevelse när du besöker South Australia!

Senast uppdaterad:

Hösten 2019, långt innan världen stängdes ned, hade jag förmånen att besöka området norr om charmiga Adelaide i South Australia. Här finns den vackraste outback naturen Australien kan bjuda på. Bland annat bergskedjan Flinders Ranges och Ikara – Flinders Ranges National Park. Området, och särskilt nationalparken, bjuder på en fantastisk mix av djurliv, dramatiska berg och aboriginsk historia.

Nästan oavsett hur du tar dig fram till Ikara-Flinders Ranges National Park så kommer du att få se kängurur, vallabyer, emuer, papegojor och andra spännande djur. Och inte minst möta en vänlig och gästfri lokalbefolkning. Området är också rikt på fossiler och några av klippformationerna som utgör Flinders Ranges kan dateras 800 miljoner år tillbaka i tiden!

Du kan besöka området med hyrbil, 4WD eller husbil eller som en del av en mindre grupp tillsammans med en lokal guide. Möjligheterna är många. Oavsett vilken form av transport du väljer så finns här bra övernattningsmöjligheter vid nationalparken. Wilpena Pound Resort och Rawnsley Park Station är bra och trevliga och båda ligger fantastiskt vackert vid foten av Wilpena Pound och en bra utgångspunkt när du ska utforska området.

Några bilder från min resa till Flinders Ranges:

Wilpena Pound Resort erbjuder traditionella hotellrum, campingplatser och glampingtält. Resortens restaurang ser inte mycket ut men maten är mycket god! Adnyamathanha-folket är delägare i resorten och det är en av anledningarna att det här är stort fokus på aboriginernas historia. Bland annat så inbjuds alla nya gäster till en Welcome to the Land ceremoni. Den karismatiske rangern Mick, delar gärna med sig av sitt folks spännande historia. På vandringar i området får du bl.a. se grottmålningar som är 40 000 år gamla.

På Rawnsley Park Station kan du parkera din husbil, eller om du har hyrbil så kan du checka-in i en stuga. Det finns flera kategorier – från det helt enkla till dedikerad lyx. Vill du inte själva laga mat i din stuga eller husbil, så serverar resortens Woolshed Restaurant fantastisk mat, tillsammans med gott lokalt vin och öl.

Rawnsley Park Station erbjuder ett stort utbud av utflykter i området. Allt från ett par timmars bushwalk till heldagsturer. En god avslutning på en dag med många kilometer i benen, är enligt min mening en solnedgångs-picknick på en av de många kullarna. Du kommer upp dit med en 4WD och medan du njuter av solens sista strålar, serveras snacks och en iskall öl eller ett glas vin.

Tycker du precis som jag om vackra vandringar, spännande utflykter i 4WD så är detta området för dig. Ska upplevelsen bli riktigt speciell, så gör som jag och följ med Wrights air på en scenic flight i soluppgången – det är en fantastisk vacker flygtur och du får en helt annan överblick över området. En av de stora attraktionerna i parken, Wilpena Pound, är format som en naturlig amfiteater och det upplevs bäst ovanifrån.

Skrivet av Carl Erik.

Kontakta en av våra duktiga Australienspecialister om du vill ha mer information eller boka en resa till Flinders Ranges.

Läs även

Gruppereise til Australia.
Blogg
Lär känna våra gruppresor lite bättre genom detta resebrev från resan ”Australiens höjdpunkter” i februari-mars 2020.
Läs hela artikeln
Bondi Beach.
Inspiration
Australien är ett stort och mångsidigt land där du inom några dagar kan uppleva turistattraktioner och sevärdheter från den ena ytterligheten till den andra.
Läs hela artikeln