Foto: Finn Kolderup

Hem > Blogg > Resebrev från gruppresa: – En speciell semester i Australien

Resebrev från gruppresa: – En speciell semester i Australien

Senast uppdaterad:

Lär känna våra gruppresor lite bättre genom detta resebrev från resan ”Australiens höjdpunkter” i februari-mars 2020.

Det är 26 februari 2020. Det nyligen upptäckta influensaliknande viruset vi knappt lärt oss namnet på dominerar nyhetsbilden, men begränsar sig huvudsakligen till Kina. Förutom att det till en viss grad påverkar flygtrafiken, så framstår viruset än så länge som ett begränsat problem på en plats långt borta.

– Resrutten på gruppresan Australiens höjdpunkter passar väldigt bra med de platser jag hade hört talas om i förväg och gärna vill se; Uluru, Stora Barriärrevet och operan i Sydney.

Det berättar Gunilla Ljungkvist, som var deltagare på resan och som i efterhand har bidragit med sina upplevelser i detta resebrev. Alla bilder är tagna under denna resa.

Gruppereise til Australia.
RESKAMRATER: Gunilla Ljungkvist och Magnus Wattne. Sistnämnda var med på resan som skribent och fotograf för Australienresor.
Foto: Finn Kolderup

På Gardermoen möter reseledaren Finn Kolderup nio spända och förväntansfulla resenärer på gruppresan ”Australiens höjdpunkter”. Finn har varit reseledare på denna gruppresa ett tvåsiffrigt antal gånger, men gläds som han alltid gör.

Gruppereise til Australia.
RUTINERAD: Finn Kolderup kan Australiens höjdpunkter som sin egen ficka, men som reseledare för grupper med upp till 25 deltagare är varje resa en ny och unik upplevelse.
Foto: Privat

– För det första är jag priviligierad som har som jobb att resa till Australien under det skandinaviska vinterhalvåret, säger Finn.

– Och varje resa är en ny upplevelse, en ny grupp av deltagare med olika bakgrund.
De reser runt och tillbringar tid tillsammans på en resa de drömt om under en längre tid, och de äter gemensam middag runt ett långbord på kvällarna. Det är en utmärkt utgångspunkt för social gemenskap, berättar Finn, som själv knutit många vänskapsband med deltagare genom åren. Rätt som det är får han meddelanden från personer som han lärt känna på en gruppresa, och som nu reser tillsammans på nya resor.

Skandinavisk gemenskap

Ytterligare sju resenärer är på väg från svenska flygplatser för att träffa oss på London Heathrow. Bland dem nämnda Gunilla Ljungkvist, som nyligen blev pensionär och ser fram emot att förverkliga drömmen om en rundresa i Australien.

Vid avresan från London är gruppen samlad, totalt 16 deltagare, fördelat på sex par och fyra som reser ensamma. Det yngsta paret är i fyrtioårsåldern, medan det äldsta båda föddes på 1940-talet. 

En inställd flygavgång ger oss ett ofrivilligt långt uppehåll på Heathrow, i stället för det som skulle bli ett stopover i Singapore. Om inte annat så gav det en bra anledning för gruppen att bekanta sig med varandra över en matbit och lite dryck. 

En flaska med handsprit skickas runt medan vi väntar i loungen, men vi gör också lite narr av förbipasserande personer med ansiktsmasker. Det använder vi inte i Norge och Sverige, skrattar vi. Lyckligt ovetande om hur världen kommer att se ut ett par månader senare.

Sunshine Coast

Väl framme i Brisbane hämtar bussen oss för transport till resans första av många höjdpunkter; Noosa Heads, i regionen som heter Sunshine Coast, norr om Brisbane.

Gruppereise til Australia.
ÄNTLIGEN FRAMME: Ständiga påminnelser om att man är långt hemifrån.

Efter runt fyra månader med vinter och mörker, så är det inget som slår känslan av att komma fram till tropiska Queensland. Temperaturen, solen, luftfuktigheten och synen av sommarblommor –  alla sinnen aktiveras.

Dag två är utan program. Och Noosa är en perfekt plats att tillbringa dagen på utan andra aktiviteter än att se sig omkring, gå en tur på stranden och äta lunch på en av de många trevliga restaurangerna. 

Gruppereise til Australia.
STRANDLIV: Gruppresan inleds med några lata dagar i Noosa.

– Noosa hade jag inte hört talas om, men tycker att det var en bra plats att starta rundresan på. En charmerande och avslappnad semesterort, berättar Gunilla, som alltså firar sin nya tillvaro som pensionär med att resa till andra sidan av jordklotet. I sällskap av 15 främlingar och en reseledare.

– Jag har alltid tänkt att det skulle vara spännande att uppleva Australien, men det är väldigt långt dit. Kanske hade det stannat vid tanken om det inte var för att jag har en väninna som bor i Melbourne. Då jag gärna ville besöka henne började jag leta efter en rundresa som kunde kombineras med ett besök i Melbourne. Då passade det perfekt med Australienresors rundresa som hade alla höjdpunkter och som avslutas i Sydney, därifrån är det en kort resa vidare till Melbourne.

Nästa stopp: Paradis

Från Noosa går resan vidare till den stora sandön Fraser Island, som nyligen har tagit tillbaka sitt ursprungliga namn K’gari. Det betyder paradis, av goda skäl.

Gruppereise til Australia.
VACKERT: Lake McKenzie omtalas ofta som världens vackraste plats av de som varit där. Vattnet är tillräckligt rent för att drickas och får den djupa blåfärgen på grund av ett högt mineralinnehål och frånvaro av organiska material.

– Fraser Island hade jag faktiskt inte några förväntningar på. Jag hade inte hört så mycket mer än att det skulle vara väldigt vackert där. Och det var en mycket speciell plats. Vi gjorde en heldags sightseeingtur i en terränggående buss, som tog oss runt på branta, gropiga skogsvägar. Vi hade förmånen att få se en dingo i det fria och gammal urskog. Den sista platsen vi besökte var insjön Lake McKenzie. Här kopplande vi av på stranden och tog ett härligt uppfriskande dopp i det blå vattnet, sammanfattar Gunilla.

Gruppereise til Australia.
FOTOTILLFÄLLE: Dingo är en relativt vanlig syn på Fraser Island.
Foto: Finn Kolderup

Stora Barriärrevet

Efter vistelsen på Fraser Island flyger vi från Brisbane till Cairns. Det är en mellanstor stad och den största i omedelbar närhet till Stora Barriärrevet.

Gågatan the Esplanade har parkområden med utsikt över hamnen och havet på den ena sidan, barer och restauranger på den andra. Atmosfären är avslappnad och präglas av att detta är en plats man reser till för att koppla av och roa sig. Här är det avsatt god tid för att uppleva både regnskogen och korallrevet. Tre hela dagar och fyra övernattningar på hotellet Riley’s i kedjan Crystalbrook Collection, som är Gunillas favorithotell på resan.

– Det var ett helt nytt hotell i toppklass. Väldigt fint poolområde med fina detaljer.

Första dagen i Cairns går turen inåt landet  till regnskogen.

– Vi tog ett veterantåg som sakta körde upp över branta bergssidor och in i regnskogen. På turen ner igen tog vi linbanan över trädtopparna. Lite skrämmande och samtidigt en fantastisk utsikt, säger Gunilla.

Gruppereise til Australia.
VETERANTÅG: Från tågstationen i Cairns följer vi med på en legendarisk tågresa i ett majestätiskt landskap.

Tåget har slutstation i byn Kuranda. Förr i tiden var detta ett gömställe för efterlysta brottslingar. De tog tåget från Sydney till slutstationen i Cairns, och så ett nytt tåg så lång in i regnskogen som det gick, dit lagens långa arm inte kunde nå dem. Idag är platsen en ren turistattraktion med egen djurpark. Där fick vi se de mest ikoniska australiensiska djurarterna och vara med om en båttur utom det vanliga.

Gruppereise til Australia.
EXPEDITION: Besöket i Kuranda inkluderar en guidad rundtur i amfibiefordon.

Där land möter vatten

– De två nästa dagarna i Cairns tillbringade vi ute på vattnet. Den första utflykten var med segelbåt och ingick i programmet. Dagen efter åkte halvparten av gänget på en ny tur ut till det yttre revet, berättar Gunilla.

Gruppereise til Australia.
EXKLUSIVT: På segelturen var det endast vår grupp ombord. Besättningen är också certifierade dykare, som om det behövs bokstavligen håller dig i handen i vattnet.

– På segelbåten var det endast vår grupp ombord och det blev en mycket trevlig dag. Besättningen på båten bidrog till att allt kändes så tryggt, att jag vågade mig ut i vattnet med cyklop och snorkel.

Det ångrar hon inte efter att ha simmat mellan fiskar, sköldpaddor och färgrika koraller.

– Det var fantastiskt att se livet på revet med egna ögon.

Stora Barriärrevet.
FÖRTROLLANDE: Att se revet med egna ögon är inte som på TV. Det är mycket, mycket bättre.

The Red Center

Kontrasterna från frodig regnskog och kustlandskapet i Queensland kunde knappast vara större när vi landar mitt i hjärtat av outbacken, som är nästa destination för Gunilla och resten av gänget.

– Det var bara Uluru jag hade hört talas om, men Kata Tjuta var väl så imponerande. Det är första gången jag har varit i en riktig öken, och det är vackert på ett speciellt sätt, på sitt sätt. Det röda landskapet, med karg växtlighet som knappt överlever, berättar hon.

Gruppresa till Australien.
LANDMÄRKE: Jättemonoliten Uluru skiftar färg i takt med solnedgången.

Efter att ha beundrat Uluru i en solnedgång som skapar ett helt magiskt färgspel, äter vi en traditionell australiensisk grillbuffet under en fantastisk stjärnhimmel.

– Också det var en helt unik upplevelse. När vi var klara med middagen kom det en guide som lyste upp mot himlen med en laserpekare medan han förklarade vilka stjärnor vi såg och vilken betydelse de hade haft för sjömän genom historien, säger Gunilla.

Kings Canyon

Vi får även uppleva den ikoniska soluppgången över Uluru innan vi fortsätter till Kings Canyon. Det röda ökenlandskapet är den samma, med där Uluru och Kata Tjuta är monument som sticker upp från ett förövrigt platt landskap, så kännetecknas Kings Canyon  av sänkor i landskapet. De samlar upp det lilla regn som faller och ger liv till oasliknande växtlighet i ravinerna.

Gruppereise til Australia.
ÖDEMARK: Dagsutflykt i Kings Canyon.

Efter vistelsen i detta karakteristiska ökenlandskapet väntar ett nytt resmål med lika stora kontraster. Efter en övernattning i outback-staden Alice Springs är nästa och sista stopp metropolen Sydney.

Final i storstaden

Förutom en halvdags sightseeingtur vid ankomst, finns det inget planerat program för de fyra dagarna vi tillbringar i Sydney. Det behövs inte heller. För Sydney är staden som imponerar även när man bara strosar runt utan mål och mening. Det gäller både för förstagångsresenärer och för dem som varit här tidigare.

Gruppereise til Australia.
SYDNEY: Utsikt över hamnområdet från botaniska trädgården.

Gruppen har nu lärt känna varandra bra och organiserar dagarna på egen hand. Det yngsta paret drar sig lite tillbaka för romantiska stunder för två, medan resten delar upp sig i grupper som bland annat besöker Manly Beach, Taronga Zoo, akvariet, och inte minst operan från insidan.

– Det var något av det jag hade sett fram emot mest, berättar Gunilla om kvällen där ungefär halva gruppen besökte den berömda operabyggnaden för att se Carmen.

– Den är lika fantastik oavsett om man är van att gå på opera eller om det är första gången.
I Sydney njöt jag också av att kunna gå runt lite på egen hand. Jag var på gallerier, museer och såg den gamla arkitekturen i stadsdelen the Rocks.

Gruppresa till Australien.
STADSVANDRING: Harbour Bridge i bakgrunden på promenad i Royal Botanic Garden.
Foto: Gunilla Ljungkvist

Det har nu blivit den 16 mars 2020 och klart för hemresa med halvfulla flyg. Nyheten om att både Sverige och Norge har infört restriktioner respektive stängt ner och information om pandemin har givetvis nått gruppen, men har i liten grad påverkat oss. Under tiden i Australien har vi kunnat röra oss fritt och landet är i det närmaste smittofritt. Det finns inga betänkligheter när det delas ut kramar på kors och tvärs, när gruppen tackar varandra för nästan tre veckor med trevlig samvaro och fantastiska upplevelser.

Gunilla måste tyvärr avbryta resan och kunde inte besöka väninnan i Melbourne. Resan går istället direkt hem till ett nedstängt Stockholm. Med bagaget fullt av minnen för livet, och en dröm om att kunna resa tillbaka och att då kunna uppleva Melbourne.

Intresserad av att delta i en gruppresa? Se alla våra aktuella gruppresor.

Läs även

Aqua Dining Restaurant, Sydney.
Inspiration
I Sydney finns alla typer av restauranger, från fine dining till typisk streetfood med inspiration från världens alla hörn.
Läs hela artikeln
Bedarra Island Resort
Inspiration
Stora upplevelser i behagliga omgivningar är nyckelorden. Barfotalyx handlar inte om status och flärd, utan om att vända blicken inåt och känna hur underbart du har det.
Läs hela artikeln