Foto: Tourism and Events Queensland

Nej, korallreven är varken döda eller döende

Senast uppdaterad:

De senaste åren har korallblekning på Stora Barriärrevet fått stor uppmärksamhet i media.

När tabloidpressen ska maximera antal klick på nyheter, är det ofta viktiga nyanser som försvinner till fördel för vinkling mot kriser och skandaler – så också med korallblekning.

Vad är koraller?

Koraller är strukturer av miljoner små blötdjur med hårt skal. Var och en av dessa små djur är som en liten anemon, med små tentakler som sticker ut ur skalet och ”trålar” vattnet för att äta mikroorganismer. Dessutom släpper de in små alger i sitt skal. Algen får skydd och en perfekt miljö att växa i. I gengäld förses korallen med näring som algen producerar genom fotosyntes. Med andra ord en symbios som är bra för båda parter lite som när växter och svamp i skogen utbyter vatten och socker till fördel för dem båda.

Vad är korallblekning?

Det är ett faktum att temperaturen i vattnet ökar i takt med global uppvärmning, som i sin tur ökar CO2-nivån i havet och sänker PH-värdet. Detta medför korallblekning. Det betyder inte att korallerna är döda, men att de på sikt kan dö om det inte kommer en period med lägre vattentemperaturer. Lägre PH-värde gör nämligen att korallerna stöter ifrån sig algerna och mister sin färg – det är helt enkelt sjuka. Så snart temperaturen normaliseras en period, kommer några koraller vara döda, men majoriteten vill åter igen släppa in algerna och fortsätta som tidigare med sina karakteristiska färger.

Är korallblekning ett nytt fenomen?

Korallbleking har alltid förekommit, men oftare i större omfattning de sista åren. Det vill säga att korallerna är anpassade till perioder med blekning, och i många tillfällen är det en nödvändig del av naturens cykel. Det är koraller med ”dålig hälsa” sedan tidigare som dör först om blekningen kvarstår, medan de yngre och friskare korallerna överlever och får mer plats och mer näring när temperaturen sjunker igen. Med andra ord en process där naturligt urval favoriserar de starkaste och mest anpassningsbara individerna, som på många andra områden i naturen.

Hur ser framtiden ut för Stora Barriärrevet?

Ett viktigt moment är naturens fantastiska förmåga att anpassa sig. Klimat och förhållanden som har betydelse för revens trivsel har alltid varierat på jordklotet, och djur och växter anpassar och acklimatiserar sig och ändras kontinuerligt.

Det som ger ytterligare hopp om en färgrik framtid under vattnet på Australiens nordöstliga kust är en allians vi gärna skulle se även på andra områden. Ofta har storkapitalet och miljörörelserna motstridiga intressen som har en tråkig tendens att gå i favör till ”penningmakten”. Så är det inte med Stora Barriärrevet, här kämpar näringslivet och miljörörelsen sida vid sida för samma sak. Det är en mäktig allians som ger hopp om lösningar som är till det bästa för revets framtid.

Sammanfattningsvis finns det anledning att vara bekymrad för att korallblekningen ökar i omfång, med det är – lyckligtvis – en långt mer sammansatt bild än det intryck som ges av tabloidpressen. Och inom överskådlig framtid kan vi människor låta oss fascineras av och njuta av denna förtrollande undervattensvärld.

Vår kollega Magnus dök på Stora Barriärrevet utanför Cairns den 6 mars 2020. Nedan några bilder från dykningen:

Great Barrier Reef.
Great Barrier Reef.
Great Barrier Reef.

Läs även

Britz vid Uluru.
Inspiration
Läs våra bästa anledningar för att åka på husbilssemester, och vem vet, kanske fastnar du för detta sätt att resa, för friheten och naturupplevelserna.
Vivid Sydney.
Blogg
I Sydney arrangeras världens största festival för ljus, musik och kreativitet. Under tre veckor förvandlas staden till ett magiskt äventyrsland efter mörkrets inbrott.
.