För att börja med slutsatsen så är svaret otvivelaktigt ja. Men på den andra sidan så är de så sällsynta, och Australien är förövrigt så tryggt, att det är ett av de minst farliga länderna att semestra i. Det är en mycket större risk förknippad med exempelvis bilkörning och en vanlig influensasäsong, än med Australiens djurliv.
En stor studie som tittade på åren 2000 till 2013 hittades inte några kända dödsfall till följd av spindlar och skorpioner. I samma period dog 74 personer av angrepp eller olyckor relaterade til vanliga hästar, som därmed har den tvivelsamma äran att per definition vara Australiens farligaste djur.
Den moderna människan är resultatet av evolutionen, och det har gett oss en inneboende rädsla för bland annat ormar, spindlar och rovdjur. Den rädslan är från naturens sida helt rationell för den har hjälpt vår art att överleva i hundratusentals år av jakt- och samlarsamhällen. Men rädslan är också helt irrationell jämfört med de många faror en modern värld medför, men som inte ”kodas” in i våra gener på samma sätt.
Den kände australiensiske naturfilmskaparen Steve Irwin dog för en del år sedan efter att ha blivit stucken av en gifttagg från en rocka när man filmade. Det är den ena av totalt två kända dödsfall som skett i möte med en spjutrocka, men den enorma uppmärksamheten kan ge intryck av att det är mer utbrett.
Facit visar att det under ett normalår dör tre till fyra människor i Australien till följd av möten med vilda djur. Med nära 26 miljoner invånare och en massiv turisttillströmning är det försvinnande lite. På de Brittiska öarna dör jämförelsevis i genomsnitt fem människor årligen efter möte med boskap. Ett normalår i Sverige omkommer totalt upp mot 300 personer av drunkning och i bilolyckor. En badsemester i Sverige med tillhörande bilresa är alltså långt farligare än Australiens vilda djur.
Storstad mot Outback
Över 80 procent av Australiens befolkning bor i storstäder längs kusten. I storstäderna finns i utgångspunkten inga farliga djur, varken små eller stora. Samtidigt är kriminalitetsnivån låg och trafikbilden så fotgängarvänlig, att allt som allt är australiensiska städer bland de tryggaste i världen att besöka.
Så har vi den enorma öknen och vildmarken innanför kusten som kallas “the Outback”. Här finns djur som är vackra, unika, fascinerande – och några av dem är också farliga. Men bland dessa är alla bättre än ryktet skulle antyda.
Dingo
Dingo är ett hunddjur som är större än en räv och mindre än en varg. En av världshistoriens mest omtalade rättssaker rörde sig om en australiensisk familj på campingsemester i början av 80-talet, där mamman först dömdes för att ha tagit livet av sitt eget spädbarn, men blev därefter frikänd då det dök upp bevis på att en dingo hade tagit med sig barnet från tältet. Det hade familjen sagt hela tiden. En hemsk historia på mer än ett sätt, med det säger också något om hur sällsynt det är att dingoer angriper människor. Så otänkbart att rätten inte trodde på familjens berättelse innan bevisen dök upp efteråt.

Foto: Tourism and Events Queensland
Ormar
Fakta som ofta återkommer är att 20 av världens 25 giftigaste ormar finns i Australien. Det stämmer nog men är mer missvisande än vägledande. Det uppskattas att cirka 100 000 människor i världen dör av ormbett varje år. Australien bidrar i snitt med mellan två och tre av dessa. Inte i procent, utan antal dödsfall. Och bland de få tillfällen som inträffar skulle lämpliga skor som huvudregel varit nog för att undvika att bli biten.
Spindlar
Det finns spindlar med potential att ta livet av en människa och det har skett dödsfall. Det är dock extremt sällsynt. Studien som gjordes för åren 2000 till 2013 visade att det inte fanns ett enda spindelrelaterat dödsfall.
Skorpioner
Samma studie fann inte heller några dödsfall till följd av skorpionbett. I den undersökta perioden behövde i genomsnitt fem personer årligen läkarbehandling för skorpionbett. Det är många fler som söker läkare i Sverige efter att ha blivit bitna av en huggorm.

Foto: Sharath G. fra Pexels
Hajar
I perioden 1988 till 2018 registrerades runt 2600 fall av hajar som attackerat människor över hela världen. Flest fall fanns i USA med 1406, därefter Australien med 488, varav 47 hade dödlig utgång. Det motsvarar ca 16 attacker och under två dödsfall per år. Majoriteten av de som blivit angripna är surfare, som befunnit sig i farvatten där risken för attacker varit känd i förväg.
Krokodiler
Saltvattenkrokodiler lever endast på nord- och nordostkusten i Australien. De uppehåller sig antingen längs kusten eller en bit upp i floderna som rinner ut i havet. Krokodiler står bakom cirka 7 angrepp på människor årligen och som resulterar i ett eller två dödsfall.

Foto: Tourism Australia
Maneter
I de samma kustnära farvatten som saltvattenkrokodilerna lever, finns också giftiga maneter. Några är plus/minus lika giftiga som brännmaneterna i Skandinavien, medan några få kan vara dödliga. Sedan 1883 har det registrerats 69 dödsfall till följd av maneter – ett vartannat år. Dödligheten har dessutom ett samband med ålder och allmän hälsa.
Gemensamt för de fatala mötena mellan människor och djur är också, med få undantag, att människan uppsökt djurens livsmiljö. Chansen för att bli attackerad av en haj finns om man surfar där det finns hajar, men knappast annars. Befinner man sig på en plats där det finns krokodiler ska det mycket till för att man inte ska ha fått information om detta i förväg. Stränder och flodbäddar där förekomsten av maneter, hajar eller krokodiler är känd övervakas noga och markeras med varningsskyltar.
Källhänvisning: Injury trends from envenoming in Australia, 2000–2013, University of Melbourne, publ.; Internal Medicine Journal i 2016.
Läs även: Australiens unika djurliv
Mer inspiration

Tio saker du inte får missa i Australien
