Search
Generic filters
Välj en sida

Adelaide

Adelaide är en charmig stad omgiven av gröna parker och ligger vackert placerad mellan bergen och havet. Staden har ett stort utbud av konst och kultur, utmärkta restauranger, gamla byggnader och en vänlig lokalbefolkning.

Utflykter och aktiviteter

Adelaide

Delstat: South Australia

Antal invånare: 1 400 000

Adelaide är den enda delstatshuvudstaden som inte grundades av straffångar. De första bosättarna kom hit av egen fri vilja.

Lär känna Adelaide

Adelaide är en charmig stad omgiven av gröna parker och ligger vackert placerad mellan bergen och havet. Staden har ett stort utbud av konst och kultur, utmärkta restauranger, gamla byggnader och en vänlig lokalbefolkning.

Här kan besökare och bofasta njuta av ett behagligt medelhavsklimat och en smak av det goda livet. Dessutom är staden värd för en rad arrangemang som cykeltävlingen Santos Tour Down Under och Adelaide Festival, ett av de största konstarrangemangen i världen.

En master plan

När Colonel Light grundade Adelaide 1836 hade han en enkel plan; en kvadratmil med byggnader i centrum och en massa öppen plats runt detta. Gatorna byggdes i ett rutmönster omgivna av en ring som nu är kulturmärkta parkområden.

En cool storstad

Njut av cafékulturen. Adelaides stora kulturella mångfald resulterar i fantastiska maträtter. Man är stolt över att vara vinhuvudstaden i Australien och precis utanför staden finns flera världskända vinområden. Här kan man välja och vraka.

Adelaide älskar festivaler

Upplev Adelaide Festival, Adelaide Fringe och WOMADelaide. Sportintresserade kommer att älska den prisbelönta Santos Tour Down Under och Clipsal 500 V8 Race. Mars är säsong för stora sportbegivenheter.

Rekommenderade upplevelser

  • Adelaide Botanical Garden som öppnande 1857, har en del sällsynta växter, speciella samlingar och två vackra växthus som får stor uppmärksamhet pga. sin speciella design.
  • The Art Gallery of South Australia, grundades 1881, och har en av landets äldsta konstsamlingar. Här finns bl.a. den största samlingen av Rodin skulpturer på södra halvklotet och världens mest betydelsefulla samling av keramik från Sydostasien.
  • The South Australian Museum visar den aboriginska urbefolkningens levnadssätt, tidiga bosättningar i Stilla havet och Egypten. En av höjdpunkterna är the Australian Aboriginal Cultures Gallery.
  • Adelaide Central Market, här finns färska produkter från hela regionen.
  • För vackra stränder besök Glenelg, Brighton, Henley och Semaphore där det även finns butiker, caféer, pubar och restauranger.
Adelaide Central Market.

Adelaide Central Market. Foto: Josie Withers Photography

Vädret i Adelaide

Klimatet i South Australia varierar från varmt och torrt, till milt och vått i kustområdena. Adelaide har normalt milda och våta vintrar, och varma och torra somrar. Adelaide är den torraste av de australiensiska delstatshuvudstäderna. Genomsnittlig maxtemperatur på sommaren är 29 grader och cirka 15-16 grader på vintern. Hösten är en fin tid att besöka Adelaide på, då det normalt är mycket solsken och temperaturen är varm och behaglig.

Ta spårvagnen till Glenelg i Adelaide.

Ta spårvagnen till Glenelg i Adelaide. Foto: Josie Withers

Vad kan du göra i Adelaide?

För vinprovning besök Penfolds Magill Este Winery, en av Australiens mest berömda vinproducenter. Den ligger i utkanten av staden och här kan man ta med på guidade turer bakom kulisserna eller njuta av en utsökt måltid i den nyligen renoverade restaurangen.

För cricket bege dig till Adelaide Oval, som beskrivs som en av världens mest pittoreska cricketplaner och där första matchen spelades 1884. En rundvisning av planen och museet är ett måste för sportintresserade. Här kan man bl.a. se hundratals privata och professionella cricket föremål tillhörande den kända cricket hjälten Sir Donald Bradman.

För lokala upplevelser besök Adelaide Central Market, som är den största marknaden i denna del av världen. Här finns Adelaides största utbud av internationalla matvaror och många prisvärda erbjudanden på måltider. På marknaden, som öppnande 1869, finns färska produkter från 60 olika kulturer. Följ med på en av de guidande turerna för den bästa upplevelsen av marknaden.

För samtida konsthantverk och design besök Jam Factory där nya australiensiska konstnärer samlas under ett tak för att visa fram en mångfald av kreativitet. Här framställs en spännande blandning av glas, keramik, metall och möbel design och i butiken kan man göra bra fynd.

För provsmakning av öl besök Coopers Brewery, som är Australiens största bryggeri och det enda av sitt slag som fortfarande är familjeägt och drivet. Följ med på en rundvisning och se praktiskt taget alla steg i produktionsprocessen – som naturligtvis avslutas med diverse provsmakningar.

För djurliv besök Cleland Wildlife Park i the Adelaide Hills som har vunnit flera priser inom miljö och utbildning. Här kommer besökare nära Australiens unika djurliv som kängurur, vallabyer, emu och koalor. Besökare kan få hålla en koala eller handmata en känguru.

För golf besök Royal Adelaide, Grange, Glenelg eller Kooyonga Golf Clubs. Det finns ytterligare 28 offentliga golfbanor i och runt Adelaide att välja mellan.

För aboriginsk kultur bege dig till Tandanya, som är ett nationellt konst och kultur galleri mer varierande och spännande utställningar, där man även kan uppleva föreställningar med didgeridoo och dans.

Börja planera din drömresa

Besök även Adelaide Hills

Res bort från stadens hektiska liv och gör ett stopp i Adelaide Hills som ligger endast 30 minuter från Adelaide centrum och 45 minuter från flygplatsen. Regionen som stäcker sig från Barossa i norr till Kuitpo i söder är rik på historia.

Landsbygden är vacker och enastående, med charmerade byar och livliga småstäder. Här finns några av Australiens bästa vinområden och de lokala matvarorna är delikata och färska. Om du vill veta hur bra det kan smaka är det bara att besöka en av de lokala restaurangerna. Med sin fantastiska utsikt och blå himmel tar Adelaide Hills andan ur dig.
 

Vandringsleder tar dig dit bilen inte kan

Hyr en cykel och upptäck varför Santos Tour Down Under älskar Adelaide Hills. Upplev platser från den lokala urbefolkningen, Permangk, historier från drömtiden Lär dig mer om de europeiska nybyggarna och hur deras kultur, mat, arkitektur och konst har påverkar livet i dagens Adelaide Hills.

Utsikt över vinodlingarna i Adelaide Hills från Pike och Joyce Wines.

Utsikt över vinodlingarna i Adelaide Hills från Pike och Joyce Wines. Foto: Adelaidephotographers.com

Inspiration

Rigoni's Bistro i Adelaide.

Detta är de bästa restaurangerna i Adelaide

Adelaide är en populär destination för matälskare som vill uppleva Australiens kulinariska höjdpunkter.

Utforska landskapet i Flinders Ranges.

Topp 9 höjdpunkter i South Australia

Här är 9 höjdpunkter du inte bör missa när du besöker delstaten South Australia.

Solnedgången över den röda ödemarken är ren resemagi.

Lyx på australiensiska

Ät frukost med utsikt mot Uluru, även känd som Ayers Rock, kryp till sängs medan kängurur hoppar utanför ditt fönster. Upplevelserna står på rad med dessa fem noga utvalda elithotell som bas.