Northern Territory

Om du är ute efter att uppleva den verkliga outbacken (ödemarken) i Australien, ska du besöka Northern Territory. Detta enorma område sträcker sig från de tropiska skogarna i norr till det torra och röda ökenlandskapet mitt i landet.

Foto: Tourism NT/Emilie Ristevski 2018

Kart Northern Territory

Northern Territory

Antal invånare: 250 000

Största stad: Darwin

Destinationer

Reseförslag

Unika hotell

Utflykter och aktiviteter

Om du är ute efter att uppleva den verkliga outbacken (ödemarken) i Australien, ska du besöka Northern Territory. Detta enorma område sträcker sig från de tropiska skogarna i norr till det torra och röda ökenlandskapet mitt i landet. Med urgammalt aboriginskt kulturarv och nationalparker uppförda på UNESCO:s världsarvslista bjuder Northern Territory på verkligt unika upplevelser.

Northern Territory är tveklöst mest känt för jättemonoliten Uluru/Ayers Rock, som är en av Australiens största attraktioner. Men territoriet har så mycket mer att erbjuda. Vi kan nämna äventyrliga kör-själv turer genom den oändliga outbacken, nationalparker med fantastiska vattenfall, ett fascinerande djurliv och aboriginska grottmålningar.

Starta med några dagar i den livliga men ändå avslappnande staden Darwin i norr. Staden är ingångsporten till nationalparkerna Litchfield, Kakadu och Arnhem Land, med världens största saltvattenkrokodiler, ett rikt fågelliv, vattenfall och vattenhål, och urgamla aboriginska hällristningar. Kakadu är faktiskt den största nationalparken i hela Australien, och det säger inte lite. Kör man vidare söderut kommer man de urgamla ravinerna i Katherine Gorge, de varma källorna i Mataranka och säregna pubar – vi kan rekommendera ett stopp på puben i den lilla tätorten Daly Waters (som för övrigt har hela 9 invånare).

Fortsätter man vidare söderut genom outbacken är det välkommet att tillbringa några dagar i småstaden Alice Springs, som har flera intressanta museer, konstgallerier och hotell med en svalkande bassäng. Härifrån kan man fortsätta vidare till det som med ett ord kallas för the Red Center, där man bland annat hittar Uluru, Kata Tjuta och Kings Canyon, förutom oändlig ödemark och äkta outback-upplevelser. Du kommer garanterat inte att ha tråkigt i Northern Territory!

Se allt du kan uppleva i Northern Territory.

Höjdpunkter i Northern Territory

  • Uluru, jättemonoliten som kanske är Australiens mest berömda landmärke och de 36 små runda bergen Kata Tjuta.
  • Kakadu Natinal Park, en orörd vildmark med aboriginska klippmålningar och ett rikt fågel- och djurliv.
  • Katherine Gorge, ett spektakulärt område med djupa klyftor och stora floder.
  • Devils Marbles, en rad gigantiska stenkulor och ett märkligt geologiskt fenomen strax utanför Tennant Creek.
  • Alice Springs, den lilla staden mitt i landet är en perfekt utgångspunkt för att utforska Australiens röda centrum.

Läs även: Topp 9 höjdpunkter i Northern Territory

Destinationer i Northern Territory

Reseförslag till Northern Territory

Unika hotell i Northern Territory

Utflykter och aktiviteter i Northern Territory

BÖRJA PLANERA DIN DRÖMRESA

Inspiration

Håll dig uppdaterad

Var den första som får tillgång till resenyheter, exklusiva erbjudande och inspirerande tips.