Lär känna Australien
Världens minsta kontinent eller jordens största ö? Oavsett – Australien är ett av världens mest kontrastrika och fascinerande länder med torra öknar, frodiga regnskogar, spännande storstäder och ett unikt djurliv.
Introduktion
Australien är landet som har allt. Det är unikt och varierat på alla vis, både när det kommer till kultur, befolkning, klimat, geografi och historia. Från pulserande storstäder till fascinerande natur och ett rikt djurliv. I Australien väntar spännande upplevelser för liten och stor.
Australien, ett land som geologiskt och kulturellt är urgammalt, men som nation bara drygt 200 år. Ett land lika stort som Europa eller USA, med så många särdrag att det inte kan beskrivas med ord – det måste helt enkelt upplevas!
Här finns moderna och multikulturella storstäder som Sydney och Melbourne, jättemonoliten Uluru mitt ute i ödemarken och det två tusen kilometer långa Stora Barriärrevet med en otrolig korall- och fiskvärld.
Australien har dessutom djurarter som känguru, koala, dingo, näbbdjur, pingviner och krokodiler, många spännande nationalparker och världens äldsta civilisation som sträcker sig mer än 50 000 år tillbaka i tiden. Detta är bara något av det som kan upplevas på en resa till landet ’down under’.
Res till Australien, och du kommer garanterat hem med minnen som varar livet ut.
Historia
Australiens första invånare, aboriginerna, antas migrerat från Nya Guinea till Australien för mellan 50 000 och 60 000 år sedan. De levde av jakt, fiske och bär från naturen. Man antar att det fanns cirka 750 000 urinvånare, som talade 600 olika språk, innan Australien erövrades av européerna.
Aboriginernas konstnärliga, musikaliska och andliga traditioner är bland de äldsta traditionerna i människans historia. De har historier och legender om hur världen skapades, och dessa kallas “Dreamtime”.
Både portugiser och holländare utforskade några av Australiens kustregioner på 1600-talet, men det var Captain James Cook och hans skepp ”Endeavour” som officiellt upptäckte Australien 1770, och förklarade Australien för brittiskt territorium.
Efter James Cooks erövring av kontinenten, seglade den första brittiske bosättningen in till Botany Bay (dagens Sydney) den 26 januari 1788, och dagen är fortsatt Australiens nationaldag. De första bosättarna var fångar som skickats till Australien som straff.
Livet var hårt för de nya invånarna, men landområdena var gratis eller mycket billiga. Vartefter kom det bosättare som inte var straffångar, som byggde fårfarmar och sålde ull till England. När man hittade guld i närheten av Melbourne 1851 kom det fler och fler som ville söka lyckan i Australien.
I slutet av 1800-talet fanns det endast 100 000 aboriginer i landet. Orsaken till det var att de dog av sjukdomar som bosättarna hade med sig, alkohol och fattigdom. De flesta av deras språk dog också ut under denna period. Aboriginerna utgör i dag cirka 2% av befolkningen i Australien.
Australien blev självständigt 1901, men det var så sent som 1986 som Australien fick 100% självstyre från Storbritannien.
Den sittande premiärministern i Australien heter Anthony Albanese.
Kultur och befolkning
Australien har nu ca 25 miljoner invånare (2019), med ett ursprung från runt 200 länder. De mest befolkade delstaterna är New South Wales och Victoria. I dessa två delstater ligger ex Sydney och Melbourne, som är de mest folkrika städerna i Australien.
Huvudandelen av befolkningen i Australien bor längs östkusten från Adelaide till Cairns, samt runt Perth på västkusten. De inre delarna av Australien har en mycket liten befolkning, och består i stor grad av öken och ofruktbart landskap.
Australien är ett multikulturellt samhälle, något som återspeglas i landets levnadssätt, kulturella seder och mat. Britterna har naturligtvis satt sin prägel på landet, och det har även invandringen från bland annat Asien, Sydeuropa, Oceanien och givetvis även urbefolkningens traditionella kultur, och tillsammans har allt detta gjort Australien till en unik smältdegel.
En smältdegel kan man också säga att Australien är när det gäller mat. Det är stort fokus på lokalproducerade råvaror av hög kvalitet, något man lägger märke till oavsett om man blir inbjuden till ett informellt grillparty i trädgården eller äter en sju-rätters måltid på en bättre restaurang. Australien är också en av världens ledande vinproducenter.
Befolkningens stora mångfald bidrar till en unik atmosfär och livsstil. Australiensare är generellt vänliga och humoristiska, och har en förmåga att njuta av livet så ofta de kan.
Geografi
Australien är världens sjätte största land, med en yta på 7,69 miljoner kvadratkilometer. Landet gränsar till Indiska Oceanen i väster och till Stilla havet i öster. Det är ca 4000 kilometer från väst till öst, och ca 3200 kilometer från norr till söder. Landet har en kustlinje som sträcker sig över 36 735 kilometer, och totalt har Australien mellan 10 000 och 12 000 stränder.
De största städerna i Australien är Sydney, Melbourne, Perth, Brisbane, Darwin, Adelaide, Hobart och Canberra. Med undantag av Canberra ligger alla dessa städer vid kusten.
Canberra är Australiens huvudstad. Staden ligger mellan Sydney och Melbourne, i ett eget territorium som heter Australian Capital Territory. Canberra utsågs till huvudstad 1908, som en kompromiss mellan Sydney och Melbourne, och staden är ovanlig då det är en planerad stad (på samma sätt som Brasilia i Brasilien och Washington DC i USA). Här finns bland annat huvudsätet för Australiens regering, förutom statliga departement, nationella monument och museer.
Australien har totalt 20 byggnader och naturområden som finns med på UNESCO’s världsarvslista. Av de mest kända kan vi nämna Sydney Opera House, Stora Barriärrevet, Kakadu National Park och Uluru-Kata Tjuta National Park.
Fler fakta om Australien:
- Australiens högsta berg är Mount Kosiuszko på 2 228 m.ö.h.
- Australiens längsta flod är 2 508 kilometer lång och heter Murray River.
- Stora Barriärrevet är världens största korallrev.
- Australien är den torraste bebodda kontinenten i världen.
Djurliv
Det australiensiska djurlivet är rikt och fascinerande, med stor variation och med många djurarter som inte finns på andra platser i världen. En av orsakerna till det är kontinentens geografiska isolering, där evolutionen har utvecklat sig i en helt unik riktning utan påverkan utifrån.
Australiens djurliv är unikt då det förekommer en stor andel av pungdjur, en grupp däggdjur som föder upp sina avkommor i en pung på magen. Exempel på djur i denna grupp är känguru, vallaby, koala, wombat, possum, quokka och tasmansk djävul.
Annat som utmärker djurlivet är de många giftiga djurarterna, bland annat näbbdjur, spindlar, skorpioner, groddjur, bläckfisk, maneter, rockor och ormar.
Under vattnet finns ett unikt ekosystem som består av ett stort urval av fiskar, valar, delfiner, sköldpaddor och hajar. Många av dessa är beroende av ekosystemen runt Stora Barriärrevet och Ningaloo Reef.
Läs också: Australiens unika djurliv och Finns det farliga djur i Australien?
Se Australiens höjdpunkter
Första gången till Australien?
Nedan hittar du 3 förslag på resor som täcker in många av landets höjdpunkter. Vi skräddarsyr alla resor, så har du önskemål utöver det som anges i reseförslagen så är det bara att tala om det för oss.
Läs även: Resa till Australien för första gången? Då bör du veta det här.

Sydney, Rock & Reef

Drömresa till Stora Barriärrevet

Australiens höjdpunkter
Vilken typ av resa önskar du?
Vädret i Australien
Australien är ett stort land med ett varierat klimat. Landet kan indelas i tre klimatzoner. Tropiskt i norr, subtropiskt i mitten och tempererat i söder. Men variationerna är stora.
Det finns ingen dålig tidpunkt att besöka Australien på. I och med att årstiderna är de motsatta mot vad vi har här hemma ,så har de sommar när vi har vinter. Många vill uppleva Australien när det är sommar ’down under’.

Foto: Tourism NT/Debra Hoyt
Bli inspirerad

Australiens bästa vinregioner
