Att tänka på inför din resa

Foto: edography - stock.adobe.com

Att tänka på inför din resa

Det är glädjande att det nu går att resa igen, och fler och fler länder öppnar sina gränser för turister. Pandemin är dock inte över så det gäller för alla att följa de restriktioner som finns, både på hemmaplan och på den destination man ska besöka för att undvika smittspridning av covid-19.

Vi håller vår hemsida uppdaterad med information som vi får ta del av om inresebestämmelser och smittskyddsinformation på våra destinationer, men som resenär behöver även du hålla dig uppdaterad då information och regler kan ändras med mycket kort varsel.

Se till att ta med handsprit och munskydd på din resa. Håll avstånd och undvik folksamlingar.

Inför flygresan

Vissa länder och flygbolag kräver att du som resenär ska kunna visa att du nyligen testats för covid-19 med ett negativt resultat. Du kan missa ditt flyg eller bli nekad inresa i ett land om du inte har de intyg som krävs.

Flygbolagen kräver att passagerare ska bära munskydd ombord. Olika flygbolag har olika krav på typ av munskydd. Kontakta ditt flygbolag för mer information om vilken typ av munskydd de kräver. Använd munskydd när du vistas i terminalen på flygplatsen.

Det är viktigt att du tar reda på vad som gäller för dig och vad du behöver förbereda innan du kommer till flygplatsen

På denna hemsida https://www.swedavia.se/arlanda/infor-din-resa/ finns information om vad som gäller på flygplatsen och reseinformation med anledning av coronaviruset.

Flygbolagen har även de information om vad det är för regler som gäller.

En annan bra hemsida är www.swedenabroad.se där du hittar information om UD avrådan om resor samt ambassadernas reseinformation. Det finns även generella råd i samband med covid-19 och praktisk information.

På Folkhälsomyndigheten finns information om vad man som resenär behöver tänka på vid resor.

Försäkring

Res aldrig utan en fullgod reseförsäkring! Det är viktigt att du kontrollerar med ditt försäkringsbolag om vilka regler som gäller för din försäkring. Speciellt viktigt är att kontrollera om försäkringen även gäller för avbokning av resa pga covid-19 eller om du skulle insjukna i covid-19 under resan på destinationen.

På destinationen

Varje destination och land har sina egna regler och restriktioner, så det är viktigt att du tar del av så mycket information som möjligt innan du reser. Många länder kräver att man vid ankomst till destinationen tar ett covid-19 PCR test.

På turistmyndigheternas och flygplatsernas hemsidor finns information om lokala regler.

Hotellen

De hotell vi förmedlar har alla stort fokus på att vistelsen ska vara så säker som möjligt. Det gäller allt från antal gäster, hur man kan röra sig på hotellet och till restauranger/barer.

Om du blir sjuk när du är utomlands

Res endast om du är helt symtomfri. Är du utomlands när du blir sjuk, följ de lokala anvisningarna för när du betraktas som frisk. Beroende på vilka regler som gäller i det land du besöker, finns risken att du blir nekad hemresa vid t.ex. symtom på covid-19, ett positivt PCR-test eller om du har umgåtts med någon som har testat positivt.

När du kommer hem

Inreseregler kan ändras med kort varsel och det är resenärens ansvar att hålla sig informerad vad som gäller för inresa i Sverige innan man går ombord på flyget hem igen.

På Folkhälsomyndighetens hemsida finns information om vad som gäller vid inresa till Sverige efter utlandsvistelse.

.